Tips voor een vakantie in Mauritanië

Mauritanië: een introductie

Een vakantie in Mauritanië beleef je in een woestijnlandschap van eindeloos golvende zandduinen die zowat tegen de Atlantische Oceaan aan klotsen. Zo’n 90 procent van het land in het noordwesten van Afrika ligt binnen de grenzen van Sahara, waar nomadische volkeren al eeuwenlang de zee van zand doorkruisen. Mauritanië is een land van eenzame schoonheid met een mix van Arabische Berbers en zwarte Afrikanen, dat helaas ook in de greep is gekomen van het terrorisme.

Het hele oostelijke deel is een no-goarea sinds Al Qaida en verwante fundamentalistische groeperingen het hier begin deze eeuw hadden voorzien op de regering en westerse doelen. Sinds 2011 heeft er echter geen aanslag meer plaatsgevonden en het westelijke deel van Mauritanië is gewoon te bereizen. Dan kun je een bezoek brengen aan nationaal park Banc d’Arguin, waar de Sahara-woestijn stilletjes de oceaan in glijdt en miljoenen trekvogels overwinteren. Of maak tijdens je vakantie een rit met de trein van de kust naar Choum, die met 220 wagens en een lengte van 2 à 3 kilometer de langste trein ter wereld zou zijn. De hoofdstad Nouakchott is heet en stoffig, maar er zijn wel drukke markten en een paar Franse restaurants.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Mauritanië?
Reserveer hier online een hotel of pension in Mauritanië

Mauritanië is een streng islamitisch land, maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar extremisten wonen. Veel reizigers noemen de veiligheidswaarschuwingen overdreven en zeggen dat ze zich nog nooit zo welkom hebben gevoeld in een land. Vermijd de ondraaglijke hitte in de zomermaanden, maar de rest van het jaar is het een prachtige vakantiebestemming om met enige voorzichtigheid te genieten van de lege kusten, vlakke vlaktes, verborgen oases en karavaansteden die prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mauritanië in een notendop

– Oppervlakte: 1.030.700 vierkante kilometer (25 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 4.079.284 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 4 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Militaire junta;
– Hoofdstad: Nouakchott;
– Talen: Arabisch (officieel), Pulaar, Soninke, Wolof;
– Munteenheid: Ouguiya (MRO);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5000 (2020).

Informatie over visum Mauritanië

Reizen en vakantie in MauritaniëStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Mauritanië. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Verder moet je beschikken over een hotelreservering of een uitnodiging van een inwoner of organisatie in Mauritanië, en een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.

Een toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Mauritanië in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s meenemen. Maak ook een uitdraai van je vluchtschema of een kopie van je e-ticket.

Als je met de auto naar Mauritanië reist, heb je een Carnet de Passage nodig. Dit document kun je bij de grens aanschaffen bij de douane. Ook dien je een kopie te overhandigen van je kentekenbewijs en van een internationale autoverzekering met dekking voor Mauritanië.

Overnachten in Mauritanië

In Mauritanië, dat voor het grootste deel uit woestijn bestaat, is niet heel veel keuze om te overnachten. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Nouakchott. Door het beperkte aanbod van accommodatie is het raadzaam tijdig te reserveren. Lees hier de tips voor overnachten in Mauritanië

Bezienswaardigheden in Mauritanië

Mauritanië bezienswaardigheden
Voor de bezienswaardigheden in Mauritanië kom je al snel uit bij de woestijn. Je kunt er een bezoek brengen aan middeleeuwse karavaansteden en unieke natuurlijke verschijnselen, maar ook aan de kust is van alles te zien. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Mauritanië

Communicatie in Mauritanië

Internationaal toegangsnummer: +222.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.

Er is geen nationaal nummer bekend voor een ambulance. Bij medische kwesties kun je het beste contact opnemen met een lokaal ziekenhuis of een lokale kliniek.

Tijdsverschil met Mauritanië

In onze winter is het in Mauritanië 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Mauritanië 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Mauritanië

De elektriciteit in Mauritanië is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse 2-polige stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor en hou er rekening mee dat er in grote delen van het land geen elektriciteit beschikbaar is.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mauritanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/piccaya.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *