Tips voor een vakantie in Moldavië
Een vakantie in Moldavië beleef je in de minst bezochte bestemming van Europa, een heuvelachtig land met kloosters, grotten, wijn, wijn en nog eens wijn. De smalle strook land, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, is vooral bekend vanwege zijn wijnproducenten. Het relatief kleine Moldavië telt 142 wijnhuizen, waarvan je er tijdens je vakantie meer dan twintig kunt bezoeken. De helft van de bevolking is op de een of andere manier betrokken bij het maken van wijn en uiteraard vind je er de grootste wijnkelder ter wereld, de Mileștii Mici. Daar liggen liefst 2 miljoen flessen wijn opgeslagen.
Naast de overvloedige wijngaarden is er gelukkig meer te doen in deze voormalige Sovjet-republiek. Je kunt er houten kerken en interessante musea bezichtigen of dwalen door oude bossen en vijf natuurreservaten, de thuishaven van 300 verschillende soorten vogels. Criva is de naam van een van de grootste grotten ter wereld, met 91 kilometer aan ondergrondse tunnels, gangen en spelonken. De hoofdstad Chisinau is de meest levendige plek, met kathedralen en monumenten die de hevige luchtbombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. In Moldavië kun je ook nog twee uitstapjes maken naar twee opstandige regio’s die zichzelf onafhankelijk hebben verklaard: Transnistrië en Gagaoezië.
Plan hier je vakantie in Moldavië
Het Oost-Europese land dat net iets kleiner is dan Nederland wordt vaak over het hoofd gezien voor een vakantie, en ook prijsvechters hebben Moldavië nog niet ontdekt. De vriendelijke en gastvrije inwoners van het grotendeels ongerepte land, een van de armste naties van Europa, staan echter klaar om buitenlandse bezoekers met open armen te ontvangen. Boek een vlucht naar Moldavië en doe een smaaktest met lokale wijnen, bezoek de restanten van een klooster van meer dan 2000 jaar oud en proef de Moldavische keuken met een bord Mămăligă. Onbekend maakt op een gegeven moment bemind, zullen we maar zeggen.
Moldavië in een notendop
– Oppervlakte: 33.851 vierkante kilometer (bijna driekwart van Nederland);
– Inwoneraantal: 3.510.485 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 104 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Chisinau;
– Talen: Moldavisch, Russisch;
– Munteenheid: Moldavische Leu (MDL);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5200 (2016).
Informatie over visum Moldavië
Staatsburgers van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Moldavië. Wel dien je een paspoort te hebben dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in Moldavië verblijven. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Moldavië in Den Haag.
Wat te doen en te zien in Chisinau: 10 tips!
Chisinau ligt aan de rivier Bîc en is door de vele parken een hele groene stad. Chisinau beschikt over interessante bezienswaardigheden en musea. Door de centrale ligging kun je vanuit de stad ook vele leuke dagtripjes maken. Lees hier de tips wat te doen en te zien in Chisinau
De 10 beste bezienswaardigheden in Moldavië
Van wijnhuizen en prachtige natuurlandschappen tot interessante geschiedenis: Moldavië heeft genoeg bezienswaardigheden voor een vakantie. Bezoek oude kloosters, pittoreske dorpjes en een heuse ‘wijnstad’. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Moldavië
Reizen naar Moldavië
Je kunt gemakkelijk met het vliegtuig naar Moldavië reizen. Moldavië heeft twee internationale luchthavens. Het belangrijkste vliegveld ligt bij de hoofdstad Chisinau. De tweede luchthaven ligt bij de stad Balti in het noorden van het land. Lees hier meer over reizen naar Moldavië
Overnachten in Moldavië
In Moldavië kun je overnachten in hotels, appartementen, pensions, wijnboerderijen en hostels. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Chisinau, in het stadscentrum en in de buurt van het treinstation. Lees hier meer over overnachten in Moldavië
Communicatie in Moldavië
Internationaal toegangsnummer: +373.
Alarmnummer ambulance: 903.
Alarmnummer politie: 902.
Alarmnummer brandweer: 901.
Tijdsverschil met Moldavië
Het hele jaar door is het in Moldavië 1 uur later dan in Nederland. Moldavië kent net als Nederland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.
Elektriciteit in Moldavië
De elektriciteit in Moldavië is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In Moldavië gebruiken ze dezelfde stopcontacten en stekkers die we in Nederland hebben, dus een wereldstekker is niet nodig.
Handige tips voor een vakantie in Moldavië
Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Moldavië, kun je dat laten weten via het contactformulier.
2 reacties
Als ik dit artikel lees dan lijkt het niet zo’n heel arm land te zijn.
Maar Jan Slagter van de EO is bezig om daar een gaarkeuken op te richten met hulp van giften.
Hoe is dat te rijmen?
Henk vos.
Berekenen ze daar BTW ??