Tips voor een vakantie in Mongolië
Mongolië: een introductie
Een vakantie in Mongolië beleef je in het dunbevolktste land ter wereld, een immens leeg gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk met slechts 2 inwoners per vierkante meter. Een land met uitgestrekte hoogvlaktes, groene steppes, krioelende rivieren, besneeuwde bergen en de Gobi, de grootste woestijn van Azië. Mongolië is een van de weinige bestemmingen waar een groot deel van de mensen nog vasthoudt aan de nomadische levensstijl, die sinds de Mongoolse heerser Dzjengis Khan niet veel is veranderd.
Mongolen slapen in yurts, ze drinken gezouten boterthee en ze vervoeren zich met paard en kameel. Niet voor niks zijn er dertien zoveel paarden als mensen in het land. Zelfs de hoofdstad Ulaanbaatar was lange tijd ‘nomadisch’, en bewoog drie keer per jaar naar een andere plek. Nu heeft deze koudste hoofdstad ter wereld zich eindelijk gesetteld en transformeert het in een duizelingwekkend tempo tot een moderne metropool met 5-sterrenhotels en glazen wolkenkrabbers. Je hoeft niet ver te reizen om te ervaren wat een vakantie in Mongolië echt de moeite waard maakt. Na een half uur rijden kom je al in Bogd Khan National Park, opgericht in 1778 en daarmee het oudste natuurreservaat ter wereld. In het noorden vind je het enorme Khövsgöl zoetwatermeer, terwijl je in het Altai-gebergte de zeldzame en schuwe sneeuwluipaard tegen het lijf kan lopen. Zet gratis je tent neer op een ‘camping’ van 1 miljoen vierkante kilometer met glooiende heuvels, graslanden en meren op de achtergrond. Waar anders kan dat in de wereld?
► Bekijk hier de reisorganisaties die reizen aanbieden naar Mongolië
Mongolië biedt eindeloos veel mogelijkheden voor enthousiaste outdoor enthousiastelingen, die hun vakantie graag doorbrengen met vissen, paardrijden, mountainbiken of vogels kijken. Het ‘land van de blauwe hemel’, met zo’n 260 zonnige dagen per jaar, is een ongerept paradijs voor backpackers waar je in het prachtige landschap ook nog eeuwenoude tempels en ruïnes kunt ontwaren. Plan nu je reis voordat de onvermijdelijke hordes toeristen er op aanslaan, zet je tanden in een rafelig stukje rundvlees dat door de houtkachel van een yurt is verwarmd en geef je over aan de bedrevenheid van Mongoolse chauffeurs, die zonder navigatie, verkeersborden of wegenkaarten altijd hun weg weten te vinden in dit omvangrijke Aziatische land.
Mongolië in een notendop
– Oppervlakte: 1.564.116 vierkante kilometer (38 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 3.031.330 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 2 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Ulaanbaatar;
– Talen: Mongools;
– Munteenheid: Tugrik (MNT);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 12.200 (2016).
Informatie over visum Mongolië
Voor een vakantie in Mongolië hebben staatsburgers uit Nederland en België een visum nodig. Met een toeristenvisum kun je maximaal 30 dagen in het land verblijven. Na afgifte van het visum moet je binnen 6 maanden naar Mongolië reizen.
Voor een visum dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in Mongolië nog minstens 6 maanden geldig is. Ook dien je te beschikken over een vlieg- of treinticket en een reservering van je accommodatie in het land. Verder moet je kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben om je verblijf te bekostigen.
Het visum kun je aanvragen bij Ambassade van Mongolië in Brussel of online via www.evisa.mn. Je vult het inschrijfformulier in en je levert een pasfoto aan. In Mongolië zelf kun je je toeristenvisum nog één keer met 30 dagen verlengen bij de immigratie-autoriteiten in het land.
Reizen naar Mongolië
Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met het vliegtuig naar Mongolië reizen. Je kunt Mongolië wel bereiken met een overstap op de luchthaven Sheremetyevo in de Russische hoofdstad Moskou. Je kunt ook de trein nemen via Rusland. Lees hier meer over reizen naar Mongolië
Bezienswaardigheden in Mongolië
Voor bijzondere bezienswaardigheden ben je in Mongolië op de goede plek. Het is een prachtig land met iconische bergen, uitgestrekte ruige landschappen, een fascinerende geschiedenis en een nomadische cultuur. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Mongolië
Overnachten in Mongolië
In Mongolië kun je overnachten in hotels, hostels, guesthouses of traditionele ronde tenten die bekendstaan als yurt of ger. De meeste hotels, hostels en guesthouses vind je in de hoofdstad Ulaanbaatar, waar ook ongeveer de helft van de bevolking woont. Lees hier meer over overnachten in Mongolië
Reisorganisaties Mongolië
Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Mongolië. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Mongolië. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Mongolië
Communicatie in Mongolië
Internationaal toegangsnummer: +976.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.
Tijdsverschil met Mongolië
In de winter is het in Mongolië 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Mongolië 6 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit in Mongolië
De elektriciteit in Mongolië is 220 volt. Stopcontacten in Mongolië hebben twee ronde gaten, dus de Nederlandse stekkers passen in de meeste gevallen. Het is echter raadzaam voor de zekerheid ook een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.
Voor het laatst bijgewerkt op 12 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mongolië, kun je dat laten weten via het contactformulier.
1 reacties
Hallo,
Is LPG te verkrijgen?
met vriendelijke groet