Tips voor een vakantie in Niger
Niger: een introductie
Een vakantie in Niger beleef je op een van de heetste en droogste plekken op aarde, een straatarm en islamitisch land in de Afrikaanse Sahara dat het domein is van geharde nomadische Toearegs en ‘de eenzaamste boom ter wereld’. De republiek is vernoemd naar de rivier de Niger die alleen in het uiterste zuidwesten voor wat vruchtbaarheid zorgt. Zo’n 80 procent van het land bestaat uit woestijn en zandduinen, een desolaat en dor landschap waar in het midden op miraculeuze wijze een boom wist te overleven.
Deze Acacia van Ténéré stond 400 kilometer verwijderd van de eerstvolgende levende planten. In 1973 legde de boom echter het loodje toen een dronken vrachtwagenchauffeur de boom omver reed. Sindsdien herinnert een metalen sculptuur aan deze eenzame acacia. Het is tekenend voor de ontberingen waar Niger in zijn jonge geschiedenis mee te maken heeft gehad. Politieke stabiliteit was lange tijd ver te zoeken in deze voormalige Franse kolonie. Nu kent het land relatieve rust, maar is het weer hommeles in buurlanden als Mali en Libië waar terroristische groeperingen de grensstreek bedreigen. Terwijl Niger genoeg bezienswaardigheden heeft die een vakantie de moeite waard maken.
► Reserveer hier online een hotel in Niger
Zinder en Agadez zijn de voornaamste trekpleisters, twee steden langs de oude karavaanroutes die hun eeuwenoude charme hebben behouden. Je ziet er paleizen en moskeeën die gebouwd zijn van modder en klei, een labyrint van smalle straatjes en bruisende markten. Niger is de thuisbasis van het natuurreservaat Aïr en Ténéré, het grootste beschermde gebied in Afrika waar je antilopen, gazellen en jachtluipaarden kunt spotten. Maar ook voor de ultieme Sahara-ervaring moet je naar Niger, waar je tijdens een lange kameeltocht de oude manier van leven van de Sahelregio kunt ervaren. Het zijn nu vooral natuurliefhebbers die een reis maken naar ‘de frituurpan van de wereld’. Volg jij in hun voetsporen?
Niger in een notendop
– Oppervlakte: 1.267.000 vierkante kilometer (30 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 24.484.587 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 19 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Niamey;
– Talen: Frans (officieel), Hausa, Djerma;
– Munteenheid: CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1200 (2020).
Informatie over visum Niger
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Niger. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.
Een visum kun je aanvragen bij het Consulaat van Niger in Den Haag of de Ambassade van Niger in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je drie recente kleurenpasfoto’s inleveren.
Voor een reis naar Niger is een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt zitten als je naar het land reist.
Bezienswaardigheden in Niger
Tussen de zandduinen van Niger blijkt zich een schat aan bezienswaardigheden te bevinden. Het land heeft charmante karavaansteden met lemen moskeeën, overblijfselen van oude koninkrijkjes, de grootste dierenmarkt van West-Afrika en kleurrijke festivals. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Niger
Overnachten in Niger
In Niger vind je de meeste accommodatie in de hoofdstad Niamey. Hier vind je enkele 3- en 4-sterrenhotels die een redelijke mate van comfort bieden. Er zijn ook hotels te vinden Agadez, Ayorou, Maradi, Tapoa en Zinder. Lees hier meer over overnachten in Niger
Communicatie in Niger
Internationaal toegangsnummer: +227.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.
Er is geen landelijk alarmnummer voor een ambulance bekend voor Niger. Bij medische kwesties kun je het beste contact opnemen met een lokaal ziekenhuis of een lokale kliniek. Expats in Niger maken veel gebruik van Clinique Magori. Zij hebben een eigen ambulancedienst die 24 uur per dag paraat staat.
Tijdsverschil met Niger
In onze winter is er geen tijdsverschil tussen Niger en Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Niger 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Niger
De elektriciteit in Niger is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In het land worden voornamelijk Europese stopcontacten gebruikt die geschikt zijn voor 2-polige stekkers. Op sommige plekken kun je ook Britse of Zuid-Afrikaanse stopcontacten aantreffen, die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor en buiten de steden is de beschikbaarheid van elektriciteit zeer gering.
Handige tips voor je reis naar Niger
Voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Niger, kun je dat laten weten via het contactformulier.