Vakantie in Nigeria
Nigeria: een introductie
Een vakantie in Nigeria beleef je in het drukst bevolkte land van Afrika, een plek met een enorme olierijkdom en een van de laagste levensverwachtingen ter wereld (mensen worden er gemiddeld maar 52 jaar). Nigeria associëren we met e-mail scams, de raffinaderijen van Shell en ontvoeringen van terreurorganisatie Boko Haram.
Met wijdverbreide corruptie, decennia van burgeroorlogen en militaire dictators is de reputatie van Nigeria niet al te best. Toch krijgt het land meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn vooral zakenreizigers, maar de laatste jaren kiezen ook steeds meer mensen ervoor om vakantie te vieren in dit complexe land met zijn 500 verschillende etnische groepen.
Juist die verschillende bevolkingsgroepen maken Nigeria zo gevarieerd. In het noorden zie je traditioneel geklede moslimmannen hun gebedsmatje uitrollen, terwijl de kerkgangers in het welvarende zuiden een potje schaak spelen voordat ze mis bijwonen. Het land heeft bovendien een boeiend artistiek klimaat, steden met een bruisend nachtleven, gouden zandstranden en nationale parken met bedreigde diersoorten. Nollywood is de befaamde Nigeriaanse filmindustrie die elke week ruim 200 films ophoest.
► Bekijk hier het aanbod van tours en activiteiten in Nigeria
Nigeria heeft zelfs ‘s werelds grootste verscheidenheid aan vlinders en bergen waar je verkoeling kunt zoeken. Deze voormalige Britse kolonie en economische supermacht staat niet alleen synoniem met chaos en olie. Het is ook een land waar je champagne kunt nippen met supermodellen, kunt afdingen op een kunstwerk in de hipsterwijk van Lagos en kunt zwemmen onderaan de paradijselijke 30 meter hoge Gurara watervallen. Tijdens een vakantie kun je het noorden beter mijden – dat is nu absoluut een no-goarea voor westerlingen.
KLM vliegt rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Lagos in Nigeria
► Boek hier een vliegticket met KLM naar Lagos
Nigeria in een notendop
– Oppervlakte: 923.768 vierkante kilometer (22 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 225.082.083 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 244 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Abuja;
– Talen: Engels (officieel), Hausa, Yoruba, Igbo, Fulani, inheemse talen;
– Munteenheid: Nigeriaanse Naira (NGN);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 4900 (2020).
Informatie over visum Nigeria
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Nigeria. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of de vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in het land te bekostigen.
Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Nigeria in Den Haag. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s meenemen, een recent bankafschrift en een kopie van je vluchtschema of een uitdraai van je vliegticket. Ook moet je een bewijs van betaling meenemen. Je dient het visum van tevoren al aan te vragen en te betalen via de website van de Nigeria Immigration Service: www.immigration.gov.ng. De betaling kun je doen per creditcard.
Voor een reis naar Nigeria is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt zitten als je naar het land reist.
Bezienswaardigheden in Nigeria top-10
Nigeria heeft fascinerende bezienswaardigheden en natuurlijke wonderen. Verdwaal in de urban jungle van grote steden, zoek de echte jungle op bij prachtige watervallen en bewonder indrukwekkende monolieten. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Nigeria
Wat te doen en te zien in Lagos: 10 tips!
Als economisch en cultureel centrum mag je Lagos absoluut niet missen tijdens een rondreis in Nigeria. Het is de grootste stad van het land waar je terecht kunt voor kunst, musea, stranden en een hip uitgaansleven. Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Lagos
Overnachten in Nigeria
In Nigeria kun je overnachten in hotels, guesthouses, appartementen en resorts. De meeste hotels en andere accommodatie vind je in de grote steden, zoals Lagos, de hoofdstad Abuja en Port Harcourt. Deze grote steden hebben eersteklas hotels die zich vooral richten op zakenreizigers. Lees hier meer over overnachten in Nigeria
Reizen naar Nigeria
Vanuit Nederland kun je gemakkelijk per vliegtuig naar Nigeria reizen. KLM heeft vrijwel dagelijks een rechtstreekse vlucht van Amsterdam Schiphol naar Lagos, de grootste stad van Nigeria. Het land is ook goed met de bus te bereiken vanuit de buurlanden. Lees hier meer over reizen naar Nigeria
Geldzaken in Nigeria
De munteenheid in Nigeria is de naira (NGN, symbool ₦). De naira is honderd kobo waard. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 naira. Er zijn munten van 1 ₦. Kleinere munten in kobo worden vrijwel niet meer gebruikt omdat ze amper iets waard zijn.
Creditcards worden maar op enkele plaatsen geaccepteerd. Het gaat dan om de grote hotels in Abuja en Lagos en vaak is dat alleen een VISA-creditcard. Om het risico van fraude te voorkomen, raden westerse overheden af een creditcard te gebruiken in Nigeria. Het is raadzaam even te overleggen met je creditcardmaatschappij voordat je naar het land afreist.
Je zult dus vooral contant geld nodig hebben tijdens een vakantie in Nigeria. Je kunt euro’s en dollars zonder problemen wisselen, maar voor kleinere coupures (onder de € 50) krijg je meestal wel een lagere wisselkoers. Het is illegaal om geld te wisselen op de zwarte markt en je riskeert een boete of arrestatie als je dat toch doet.
Reiziger Caroline Mennings heeft ons in april 2018 laten weten dat je ook heel goed kunt pinnen in Nigeria, onder meer bij Access Bank, LTB Bank en Zenith Bank. Je kunt maximaal 20.000 naira pinnen, en bij de Zenith Bank maximaal 11.000 naira. Je kunt zo vaak pinnen als je wilt, maar niet meer dan dat bedrag.
Communicatie in Nigeria
Internationaal toegangsnummer: +234.
Alarmnummer noodgevallen: 112 / 767.
Website politie Nigeria: www.npf.gov.ng
► Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Nigeria
Tijdsverschil met Nigeria
In onze winter is er geen tijdsverschil tussen Nigeria en Nederland. In onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Nigeria 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Nigeria
De elektriciteit in Nigeria is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Britse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met 3 rechthoekige pinnen, alsmede Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met 3 ronde pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Hou rekening met een onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. Belangrijke openbare gebouwen en grote hotels gebruiken generatoren die 24 uur per dag voor elektriciteit zorgen.
Meer handige tips voor je vakantie naar Nigeria
Voor het laatst bijgewerkt op 10 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Nigeria, kun je dat laten weten via het contactformulier.