Reizen en vakantie in Oost-Timor

Oost-Timor: een introductie

Een vakantie in Oost-Timor beleef je in een van de nieuwste landen ter wereld, een voormalige Portugese kolonie in de vorm van een krokodil die populair is onder natuurliefhebbers en avonturiers. Oost-Timor werd pas in 2002 onafhankelijk, nadat het tientallen jaren met harde hand was bezet door Indonesië. Het westelijke deel van het eiland moet deze zelfstandige staat nog altijd delen met zijn voormalige overheerser. Ten zuiden ligt het Australische Darwin, de dichtstbijzijnde stad die Oost-Timor op vriendelijke wijze verbindt met de rest van de wereld.

Het toerisme staat nog in de kinderschoenen, maar niettemin komen mensen al vakantie vieren in Oost-Timor om te genieten van de ongerepte parken en de uitgestrekte witte zandstranden. Tijdens een duik in het helderblauwe water wachten je koralen, kleurrijke vissen, schildpadden, dolfijnen en haaien. Atauro Island, voor de kust van de hoofdstad Dili, geldt als een van de beste duikplekken ter wereld en doet eerder denken aan een tropisch eiland in de Stille Oceaan. Het bergachtige binnenland is een natuurlijk eldorado voor wandelaars, kampeerders en mountainbikers. Het bergstadje Maubisse is de ideale uitvalsbasis voor een trektocht naar de top van Mount Ramelau, met zijn 2963 meter de hoogste berg van Oost-Timor.

Overal vind je nog koloniale architectuur, vestingen en culturele schatten uit de Portugese tijd, vermengd met Indonesische invloeden. De recente onafhankelijkheidsstrijd heeft zeker een wrange bijsmaak, als je bedenkt dat het Indonesische leger eind jaren negentig meer dan 100.000 Oost-Timorezen de dood injoeg. Maar de vrede is gesloten, de economie groeit gestaag (dankzij de olie) en gebouwen worden hersteld. De nieuwste loot van Azië is klaar om toeristen te ontvangen die niet bang zijn voor slecht begaanbare wegen en op zoek zijn naar een schilderachtig land van stranden en bergen.

Oost-TimorOost-Timor in een notendop

– Oppervlakte: 14.874 vierkante kilometer (een derde van Nederland);
– Inwoneraantal: 1.413.958 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 95 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Dili;
– Talen: Tetun (officieel), Portugees (officieel), Indonesisch, Engels;
– Munteenheid: Amerikaanse Dollar (USD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3200 (2020).

Informatie over visum Oost-Timor

Reizen en vakantie in Oost-TimorStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Oost-Timor. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming op zak hebben en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken.

Een visum kun je aanvragen bij aankomst in Oost-Timor of bij de Ambassade van Oost-Timor in België. Bij de ambassade kun je een toeristenvisum aanvragen voor maximaal 90 dagen. Bij aankomst in het land kun je een visum krijgen voor maximaal 30 dagen.

Een visum bij aankomst kun je alleen verkrijgen op de internationale luchthaven van Dili of in de haven van Dili, dus niet bij het oversteken van de grens met Indonesië. Zorg ervoor dat je genoeg Amerikaanse dollars ($ 30) bij je hebt om het visum te betalen.

Overnachten in Oost-Timor

In Oost-Timor heb je een beperkte keuze om te overnachten. Vrijwel alle hotels vind je in de hoofdstad Dili, en de kwaliteit varieert. Buiten Dili kun je slapen bij mensen thuis (homestays) of in guesthouses. Lees hier meer over overnachten in Oost-Timor

Beste bezienswaardigheden in Oost-Timor

Oost-Timor bezienswaardigheden
Oost-Timor is een prachtig land met hagelwitte stranden, koraalriffen en een ongelooflijk berglandschap. Breng wat tijd door op tropische eilanden, beklim de hoogste berg van het land en wijk uit voor heilige krokodillen. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Oost-Timor

Communicatie in Oost-Timor

Internationaal toegangsnummer: +670.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer brandweer: 115.
Assistentie van operator: 120.
Inlichtingen telefoonnummers: 128.

Tijdsverschil met Oost-Timor

In de winter is het in Oost-Timor 8 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatst zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Oost-Timor 7 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Oost-Timor

De elektriciteit in Oost-Timor is 220 volt met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met drie pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Oost-Timor, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto credit © depositphotos.com/jackmalipan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *