Alleen op reis: tips & tricks
Elk jaar trekken er over de hele wereld weer miljoenen mensen alleen op uit. Veel zakenreizigers natuurlijk, maar ook reizigers die alleen met een rugzakje een continent doorkruisen, mensen die alleen een stad gaan verkennen, avonturiers die er alleen op een fiets op uit trekken, backpackers die een wereldreis maken of reizigers die alleen een paar weken de rust en de natuur gaan opzoeken.
En lang niet iedereen is ook daadwerkelijk alleenstaand. Sommige mensen kiezen er bewust voor om alleen op reis te gaan. Maar ondanks die miljoenen soloreizigers gaat de reisindustrie er nog steeds van uit dat mensen minimaal met z’n tweeën op pad gaan. Vliegtuigmaatschappijen adverteren met twee tickets voor de prijs van één, in hotels betaal je voor een eenpersoonskamer bijna net zoveel als voor een tweepersoonskamer en in een restaurant krijg je als soloreiziger altijd dat piepkleine en tochtige tafeltje in de hoek bij de wc.
Waarom alleen op reis?
Waarom ga je alleen op reis, zullen veel mensen denken. Het is ongezellig, want je hebt niemand om tegen te praten en je ervaringen mee te delen. Het is gevaarlijk, want alleen ben je een makkelijke prooi voor dieven en in noodsituaties heb je niemand die je kunt helpen. En het is een stuk duurder, omdat de reisindustrie is ingesteld op koppels en families. Voor veel potentiële (wereld)reizigers is dit een reden om geen lange reis te maken of mee te gaan met single reizen. In hun vrienden- of kennissenkring is er niemand die mee kan of wil. Maar alleen reizen heeft ook veel voordelen, en is allesbehalve eenzaam. Daarom dat ook steeds meer mensen, die wel een relatie hebben, er toch voor kiezen alleen op stap te gaan. Vooral de vrijheid en onafhankelijkheid is een voordeel. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt gaan en staan waar je wilt. Bij elk kruispunt hoef je geen discussie te voeren: gaan we linksaf, rechtsaf of rechtdoor?
Als alleen reizende heb je ook veel sneller contact met de lokale bevolking en neem je de omgeving veel intenser in je op. Vooral buiten de westerse landen raak je al snel in gesprek met de bevolking. Ga maar alleen in een bus, café of restaurant zitten, en iemand begint een praatje aan te knopen (soms uiteraard met andere bedoelingen dan uitsluitend een kletspraatje, maar daar kom je snel genoeg achter). Het is een ideale manier om meer te weten te komen over de lokale cultuur en gewoontes. Je krijgt de meest fantastische verhalen en anekdotes te horen en niet zelden kan ‘even een drankje drinken’ uitmonden in een uitbundig feest waar je te midden van de locals meedoet met het gedruis. In westerse landen en in grote steden gaat het contact meestal wat moeizamer, omdat de mensen in het algemeen toch wat individualistischer zijn ingesteld en meer wantrouwen hebben jegens vreemdelingen. En heb je even geen zin in contact met de lokale bevolking, dan hou je het gewoon bij dat ene drankje.
Daarnaast kom je als alleen reizende makkelijk in contact met andere reizigers. Vooral in Azië en Latijns-Amerika zal je honderden andere backpackers ontmoeten die ook alleen op reis zijn. Je komt ze tegen in bussen en treinen en in de hotels, jeugdherbergen en cafés die in de reisgidsen staan aanbevolen. De Lonely Planet-gidsen hebben ertoe bijgedragen dat hele kolonies rugzakreizigers elkaar op dezelfde plaatsen ontmoeten. Volg je de populairste routes, dan ben je vrijwel nooit echt alleen en verlang je er soms misschien naar wat minder soortgenoten tegen te komen. Reis je low-budget, dan kun je met andere alleenreizenden makkelijk hotelkamers delen. Je gaat met ze uit eten en je onderneemt gezamenlijk activiteiten, zoals een tocht door de jungle of de woestijn. Je kunt taxi’s delen om de kosten te besparen. De contacten met andere reizigers, leuke en minder leuke, is al een ervaring op zich en kan tot vele leuke herinneringen leiden.
Alleen eten in een restaurant
Het lijkt sneu, alleen eten in een restaurant. Als je in je uppie op reis bent of een wereldreis maakt, ontkom je er niet altijd aan. Er zijn mensen die het vreselijk vinden, in je eentje eten in een restaurant. Daar is zelfs een woord voor: solomangarephobia. Anderen halen hun schouders er over op en zien wel welke kant de wind op waait. Hier vind je tips over alleen eten in een restaurant
Reisorganisaties voor single reizen
In plaats van zelf je route uit te stippelen en af te wachten wie je allemaal tegenkomt, kun je als alleenstaande natuurlijk ook gewoon mee met een georganiseerde groepsreis. Wil je niet alleen op reis en heb je geen reisgenoot, dan is dit de manier om er op uit te gaan. Hier vind je een overzicht van reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in reizen voor singles
Reizen als vrouw alleen
Laat je niet afschrikken als je als vrouw alleen op reis wilt. In veruit de meeste landen kun je gewoon vrij rondreizen zonder de hele tijd te worden lastiggevallen door opdringerige mannen. Vertrouw op je instinct en doe onderzoek. Lees hier de tips voor een vrouw alleen op reis
7 fotografietips voor soloreizigers
Voor soloreizigers is het maken van foto’s onmisbaar. Het zijn tastbare herinneringen aan het avontuur dat je in je eentje bent aangegaan. Het maken van mooie foto’s in je uppie vergt wel een andere aanpak, maar met de juiste voorbereidingen kom je een heel eind voor het perfecte plaatje. Lees hier 7 handige fotografietips voor soloreizigers
Vrienden maken op vakantie: 4 tips!
Als je op lange tijd op reis bent, zal je graag wat nieuwe mensen leren kennen. Dit is helemaal het geval als je alleen reist. Met een beetje menselijk contact worden uitjes immers nog leuker. ► Lees hier onze tips voor het maken van vrienden op vakantie
De nadelen van alleen reizen
Een van de grote frustraties voor alleengaanden is dat ze altijd te maken hebben met een “toeslag” omdat ze alleen reizen. Het lijkt soms wel alsof alleengaanden gestraft worden voor het feit dat ze geen medereizigers hebben. Hotels hebben vaak maar een beperkt aantal eenpersoonskamers, waarvoor je bovendien nog eens bijna hetzelfde bedrag voor moet betalen als voor een tweepersoonskamer. Bovendien zijn de mooiste kamers in hotels, aan de voorkant, met ramen en met uitzicht, meestal tweepersoons- of driepersoonskamers.
Niet zelden is een kamer voor één persoon een soort gevangeniscel aan de achterkant, met een klein raampje, uitzicht op een binnenschacht die vol ligt met vuilnis en waar een airconditioningapparaat de gast de hele dag uit zijn slaap houdt. Omdat er maar weinig éénpersoonskamers zijn, zijn die kamers ook snel vol en zal men de alleenreizende bij de receptie naar elders verwijzen, ook al staat de helft van het hotel leeg. Op de een of andere manier hopen hoteleigenaren altijd dat er later op de dag nog een aantal duoreizigers binnenkomt en die de lege bedden zullen opvullen. Ook reisorganisaties die pakketreizen aanbieden, richten zich vrijwel alleen op samenreizenden. Van het totale aanbod van stedentripjes van D-Reizen, bijvoorbeeld, is zo’n 10 procent gericht op reizigers die een éénpersoonskamer willen. Wil je als alleengaande mee met een reis met een tweepersoonskamer, dan moet je flink bijbetalen. Kortom, als soloreiziger moet je veel dieper in de buidel tasten, behalve als je elke nacht in de slaapzaal van een jeugdherberg doorbrengt.
Als alleengaande vakantieganger sta je ook bloot aan meer gevaren. Alleen ‘s avonds door donkere straatjes lopen in een wildvreemde stad brengt nou eenmaal meer risico’s met zich mee dan als je met z’n tweeën loopt. Mocht je ergens in een noodsituatie belanden, dan moet je vertrouwen op de barmhartigheid van de lokale bevolking om hulp te halen. Ben je met z’n tweeën, dan kan de ander naar hulp op zoek gaan. Ben je verdwaald, dan heb je niemand om mee te overleggen. Ben je ziek, dan moet je het in je eentje zien te rooien. En heb je het emotioneel moeilijk, dan is er niemand die je kan troosten. Ja, alleen reizen heeft ook nadelen. Ben je alleen en wil je liever niet alleen op stap, dan kun je een reisgenoot proberen te zoeken. Op het reizigersprikbord op de site van de Wereldreizigersclub kun je een oproep plaatsen.
Voor het laatst bijgewerkt op 23 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over alleen op reis gaan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/dima4to/gnozh.