Reizen met honden
Ver op reis gaan is lastig voor mensen die gehecht zijn aan hun trouwe viervoeter. Je hond meenemen op vakantie is niet één-twee-drie geregeld: zo maar meenemen in de trein, de bus of het vliegtuig gaat niet en veel hotels en restaurants weigeren honden. Dan blijft de keus vaak beperkt tot een vakantie dicht bij huis, waar je hond gewoon achter in de auto kan plaatsnemen, of je trouwe viervoeter tijdelijk onderbrengen in een hondenpension of bij vrienden of familie.
Tegenwoordig zijn er echter steeds meer reisorganisaties die inspelen op de behoefte om je hond mee te nemen op reis. In Nederland zijn er zelfs al reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in het reizen met een hond en ook hotels openen hun deuren steeds vaker voor honden. In dit artikel staat meer informatie over deze organisaties, maar ook tips met betrekking tot de voorbereidingen van een reis met je hond en het vervoer van een hond in trein, auto, bus of vliegtuig.
Vervoer met een hond
Besef goed wat je je hond aan doet als je ‘m meeneemt in het vliegtuig, de trein, de auto of de bus. Niet ieder beest is even reislustig en beleeft plezier aan het reizen. Sommige honden kunnen erg onrustig en gestrest worden als je ze meeneemt naar een onbekende omgeving. Daarbij kunnen honden net als mensen ook last krijgen van reisziekte. Zorg ervoor dat je viervoeter fit en gezond is voordat je een lange reis gaat maken, en laat ‘m als het even kan van tevoren wennen aan het voertuig.
Reizen met een hond in een auto
Sommige honden vinden het geweldig om autoritjes te maken en springen kwispelend in de auto als je op stap gaat. Voor andere honden is het reizen met de auto juist erg spannend en krimpen ze ineen als ze alleen al het gerinkel horen van de autosleutels. Ga je langere tijd met de auto op reis, dan is het handig van tevoren wat ‘testritjes’ te maken zodat je huisdier aan het voertuig kan wennen
Als je de hond meeneemt op een autovakantie, is veiligheid een van de belangrijkste dingen. Denk daarom goed na of je de hond los in de auto meeneemt. Bij scherpe bochten of plotseling remmen kan hij alle kanten op schieten. Ook kan een hond de bestuurder afleiden. Hij wil misschien wel net op zijn baasje klimmen of hem likken terwijl die alle aandacht nodig heeft voor het drukke verkeer in een buitenlandse stad. Bij een botsing kan een hond bovendien de inzittenden in gevaar brengen door als een projectiel tegen ze aan te schieten.
Het is veiliger om je hond mee te nemen in een reismand of kleine kennel (of kooi of autobench). Een bench is de meest effectieve manier om een hond stil en onder controle te houden tijdens het autorijden. Het beschermt een hond ook als je plotseling moet stoppen of een ongeluk krijgt. Je hebt benches van metaal of van kunststof, met tralies waardoor je hond naar buiten kan kijken.
► Bekijk hier het aanbod van hondenbenches bij Bol.com
De metalen kooien worden als veiligste gezien, omdat kunststof benches kunnen versplinteren bij een botsing. Zorg er in ieder geval voor dat de benches goed worden vastgemaakt in de auto. Een losse kooi is net zo gevaarlijk of misschien nog wel gevaarlijker dan een losse hond.
In een aantal Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, is een bench min of meer verplicht als je de hond meeneemt in de auto. Er geldt dan de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading niet het zicht mag ontnemen. Ook een huisdier valt in de categorie ‘lading’.
Reizen met een hond in het vliegtuig
Elke luchtmaatschappij stelt weer andere eisen aan het meenemen van een hond. Neem ver van tevoren contact op met de maatschappij en vraag welke regels er gelden. De afdeling dierenvervoer van de KLM of Schiphol is te bereiken via 020 – 649 8000. In het algemeen geldt dat kleine honden mee mogen in de passagierscabine, maar grote honden moeten plaatsnemen in een hok in een speciale bagageruimte.
Westerse luchtvaartmaatschappijen hebben goede kennels in allerlei soorten en maten. De hokken zijn altijd verwarmd en het cabinepersoneel houdt via een computer de temperatuur in de gaten, zodat het niet te warm of te koud wordt in de kennels. Jonge honden, niet ouder dan twee maanden, mogen niet vliegen. Kies een vlucht met zo mogelijk geen enkele tussenstop om de reis zo kort mogelijk te houden voor de hond. Probeer je hond vlak voor vertrek nog uit te laten. Vraag aan de dierenarts wanneer je hond voor het laatst mag eten en drinken.
Er zijn ook vrachtagenten die gespecialiseerd zijn in het vervoer via de lucht van honden en andere dieren. Zij kunnen alles voor je regelen. Zo’n agent is bijvoorbeeld Animals to Fly.
Reizen met een hond in de trein
Het reizen per trein is wat makkelijker dan het reizen per vliegtuig. Je kunt proberen een treinreis te boeken met tussenstops zodat je onderweg af en toe een wandeling kunt maken met je hond. Spoorwegen stellen echter ook bepaalde eisen aan het meenemen van je hond, die verschillen per maatschappij.
Informeer van tevoren welke regels er gelden. Voor enkele landen is het verboden om je hond per trein het land mee binnen te nemen. In Europa (en omgeving) zijn dat Finland, Groot-Brittannië (inclusief Noord-Ierland), Ierland, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Marokko, Noorwegen, Rusland (en alle staten van de voormalige Sovjet-Unie) en Slovenië. Voor Spanje en Portugal mag je je hond alleen meenemen als je een heel slaapcompartiment hebt geboekt.
Meenemen op vakantie met je hond: 10 tips!
Ga je met je hond op vakantie? Richt je aandacht dan niet alleen op het inpakken van je eigen koffer. Wij helpen je een handje met de essentiële items die niet mogen ontbreken op de inpaklijst voor je trouwe viervoeter. ► Lees hier onze tips wat je moet meenemen voor een vakantie met je hond
Kamperen met een hond: 10 tips & tricks
Wil je op vakantie met je hond? Ga kamperen! Niks is avontuurlijker én gezonder dan een campingvakantie voor jou en je trouwe viervoeter. Maar wat moet je meenemen en waar moet je op letten? ► Lees hier alle tips voor kamperen met een hond
Reisorganisaties voor vakanties met honden
Steeds vaker houden reisorganisaties en accommodaties rekening met mensen die met hun hond op vakantie willen. Gelukkig maar, want het is natuurlijk het leukst als je trouwe viervoeter mee kan op reis. Je kunt terecht bij de volgende reisorganisaties en aanbieders van vakantiehuizen als je op pad wil met je hond.
Belvilla
Belvilla verhuurt vakantiehuizen in meer dan 20 Europese landen. Bij een groot deel van de vakantiewoningen en vakantieparken zijn honden welkom. Deze huizen hebben een tuin met een omheining. In bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk zijn prachtige regio’s die perfect zijn voor een huisje huren met een hond. ► Bekijk hier de vakantiehuizen voor honden bij Belvilla
SNP Natuurreizen
Ben je op zoek naar een wandelbestemming waar je je hond mee naartoe mag nemen? SNP biedt tientallen wandelvakanties met de hond: hondvriendelijke reizen met bijpassende accommodaties. Op al deze bestemmingen is je trouwe viervoeter een gewaardeerde gast. ► Bekijk hier de wandelvakanties met hond bij SNP
TUI
Reisorganisatie TUI heeft verschillende vakanties waarbij je je hond mag meenemen. Bij TUI zijn er diverse vakantiehuizen, hotels, appartementen en vakantieparken te boeken waarbij je hond ook kan verblijven. Je betaalt dan een klein bedrag per dag extra voor je geliefde huisdier. ► Bekijk hier de vakanties met honden bij TUI
Vacanceselect
Als je graag (luxe) wilt kamperen met je hond, ben je bij Vacanceselect aan het goede adres. Je kunt hier terecht voor diervriendelijke campings en vakantieparken in verschillende landen. Ook biedt Vacanceselect glamping met de hond aan, zodat naast het baasje ook de hond uitgerust is na de vakantie. ► Bekijk hier campings en vakantieparken voor honden bij Vacanceselect
Wetten en regels voor reizen met honden
Als je met je hond naar het buitenland gaat reizen, heb je te maken met wetten en regels. Voor een vakantie binnen de Europese Unie moet je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
Vaccinatie tegen hondsdolheid
Je hond moet zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Deze vaccinatie mag zodra je hond 12 weken oud is, en moet minimaal drie weken voor vertrek geregeld zijn. De inenting moet ééns in de 3 jaar worden herhaald. Puppies jonger dan 3 maanden mogen meestal niet mee op vakantie. Er zijn landen die een uitzondering maken als je een verklaring kunt laten zien dat je hond niet in aanraking is geweest met rabiës besmette dieren.
Chip verplicht voor honden
Je hond moet gechipt zijn, waarmee je het dier kunt identificeren. Het chippen moet binnen 7 weken na de geboorte van de puppie gebeurd zijn. De verplichte chip geldt vanaf 1 april 2013.
Europees dierenpaspoort
Je hond moet in het bezit zijn van een officieel Europees dierenpaspoort, dat je kunt kopen bij de dierenarts. Hierin staan de gegevens van de rabiësvaccinatie en het nummer van de chip. Sinds december 2014 wordt alleen nog een dierenpaspoort uitgegeven dat gelamineerd is. De belangrijkste gegevens zijn bedekt met een laagje folie waardoor vervalsen heel moeilijk is geworden. Eerder afgegeven dierenpaspoorten zijn geldig tot je huisdier overlijdt.
Aansprakelijkheidsverzekering
In steeds meer Europese landen is een aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht. Dat geldt in ieder geval voor Frankrijk, Spanje, Denemarken en Italië. Zonder zo’n verzekering riskeer je een boete die kan oplopen tot € 10.000. Check bij je verzekeraar of huisdieren onder je aansprakelijkheidsverzekering vallen.
Als je van je hond houdt, volg je deze regels natuurlijk op. Je riskeert anders een boete en in het ergste geval volgt inbeslagname of euthanasie van je huisdier. Los van de Europese regels kunnen landen nog hun eigen wetten hebben over het meenemen van een hond. Ook landen buiten de EU hebben regels over de invoer van honden.
Informeer bij de ambassade van je vakantieland welke regels precies gelden. Let er op dat de wetten ook regelmatig worden gewijzigd. Je moet trouwens niet alleen aan de wetten en regels voldoen van het land waar je vakantie viert, maar ook van alle landen waar je doorheen reist.
Meer informatie over reizen met honden
Literatuur
Handboek Reizen met de Hond Behandelt alle aspecten die te maken hebben met het reizen met een hond in binnen- en buitenland, met onder meer aandacht voor vervoer, onderdak, douanebepalingen (inentingen, quarantaine, aanlijn- en muilkorfgeboden), wandelen, stranden, natuurparken en attracties.Uitgever: Uitgeverij Elmar; Auteurs: Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden; Gewijzigde editie 2002, ISBN 9038908946; 336 pagina’s, prijs € 15,50.
Handige websites over reizen met honden
► Pet Friendly Hotels
Overzicht van hondvriendelijke hotels in Europa, Canada, de Verenigde Staten en Australië.
Voor het laatst bijgewerkt op 30 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met honden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/alagos/igorr1; Pixabay; Flickr.com/slack12.