Hoe VPN te gebruiken op reis: handige tips!

VPN gebruiken op reisInternet op reis: we kunnen niet meer zonder. Iedereen neemt tegenwoordig een smartphone, tablet of laptop mee op reis. Je kunt contact houden met familie en vrienden, je socials bijwerken en hotels en vliegtickets boeken. Of gewoon de weg vinden met behulp van Google Maps. Maar je wordt ook blootgesteld aan allerlei risico’s als je op reis gaat internetten. Vooral openbare wifi-netwerken moet je zoveel mogelijk vermijden. Hackers en cybercriminelen kunnen mogelijk vertrouwelijke gegevens van je ontfutselen, zoals de gegevens van je creditcard.

De oplossing hiervoor is om VPN te gebruiken op reis. VPN is de afkorting van Virtual Private Network. De naam zegt het al: dit is een privénetwerk waarmee je anoniem op internet kunt surfen. Al je online activiteiten en data, waaronder persoonlijke gegevens en wachtwoorden, worden versleuteld verstuurd. Niemand kan dus meekijken wat je allemaal op internet aan het doen bent.

De installatie van VPN is niet zo ingewikkeld, en is daarom eigenlijk een must als je op reis gaat. Je hoeft je minder zorgen te maken over je online veiligheid in het buitenland. Je moet er toch niet aan denken dat een hacker aan de haal gaat met je creditcardgegevens, waardoor je de hele vakantie op je buik kunt schrijven. Wat moet je allemaal weten over zo’n privénetwerk? Hier vind je handige tips hoe VPN te gebruiken op reis!

Hoe werkt VPN?

VPN kun je installeren op je smartphone, tablet of laptop door middel van een app of software. Er zijn talloze providers die VPN diensten aanbieden en het loont de moeite om die te vergelijken. Er zijn ook gratis aanbieders, maar het is beter om een betaalde dienst te nemen omdat die veel veiliger zijn. De aanschaf van een VPN-abonnement is niet heel duur, want die heb je al voor een paar euro per maand.

VPN gebruiken

Als je eenmaal verbonden bent met internet, kun je via de app of de software verbinding maken met een VPN-server. Hiermee verandert je IP-adres en ben je in principe afgeschermd van de buitenwereld. Je kunt echter ook de locatie kiezen van de server die je wilt gebruiken. Zo kun je je geografische locatie aanpassen en doen alsof je vanuit een ander land het internet op gaat. Dit heeft enorme voordelen, waar we verderop in dit artikel meer over uitleggen.

Waar moet je op letten?

Let bij het kiezen van een VPN-aanbieder niet alleen op de prijs. Hou er ook rekening mee dat al je apparaten worden ondersteund. Het is bijvoorbeeld fijn dat je een app op je iPhone ook kunt gebruiken op de laptop waar je Windows gebruikt. Handig is het als je met dezelfde dienst meerdere apparaten tegelijkertijd kunt verbinden. Dan hoef je niet eerst een verbinding te verbreken voordat je VPN kunt gebruiken op een ander apparaat.

VPN gebruiken op reis tips

Kies verder voor een VPN-dienst die in zoveel mogelijk landen werkt. Bij sommige providers werkt VPN bijvoorbeeld niet in China. De Chinese overheid wordt namelijk steeds beter in het blokkeren van VPN-diensten. Officieel is het gebruik van VPN verboden in tien landen, waaronder China, Iran, Oman, Turkije, de Verenigde Arabische Staten. Dat wil niet zeggen dat je geen VPN kunt gebruiken in die landen, je moet het alleen heimelijk doen.

Let ook op de snelheden van de verbinding. Alle data gaan via een andere server, en dat kan vertragend werken. Het is logischer om te kiezen voor een een snelle server in de buurt dan voor een server aan de andere kant van de wereld. Veel VPN-diensten mag je eerst 30 dagen uitproberen voordat je een abonnement afsluit. Dat geeft je de kans om te kijken of je de juiste VPN-provider hebt gekozen.

Waarom VPN gebruiken?

Er zijn genoeg redenen om VPN te gebruiken op reis. Het belangrijkst is de extra beveiliging die VPN biedt. Zoals gezegd, zijn de gegevens gecodeerd die je over het internet stuurt. VPN is daarmee een stuk veiliger dan het gebruik van openbare wifi-netwerken op luchthavens en in hotels – ook netwerken met een wachtwoord. Er zijn cybercriminelen die een eigen ‘openbaar wifi-netwerk’ creëren en zo mee kunnen kijken met wat je allemaal aan het doen bent op internet.

VPN gebruiken op vakantie

Daarnaast biedt VPN andere voordelen, die vooral voor reizigers erg handig kunnen zijn:

  • Toegang tot geblokkeerde websites: sommige landen blokkeren bepaalde websites, zoals YouTube en Facebook. Ook zijn er nieuwswebsites die je niet kunt raadplegen vanwege de overheidscensuur. Door het kiezen van een IP-adres in een ander land kun je deze sites wel bezoeken.
  • Series en tv kijken: je kunt op reis nog steeds je favoriete series en televisieprogramma’s bekijken door het kiezen van een IP-adres in een ander land. Vele Nederlandse series en programma’s kun je namelijk niet in het buitenland bekijken in verband met de rechten.
  • Goedkope vliegtickets: soms kun je een voordelig vliegticket scoren door zogenaamd in te loggen vanuit een ander land. Luchtvaartmaatschappijen kijken bij de prijs van een vliegticket ook naar het land waar de boeking wordt gedaan.

Nog enkele tips voor VPN op reis

Nu weet je hoe nuttig het is om VPN te installeren voordat je op reis gaat! Alleen: vergeet VPN niet aan te zetten als je in het buitenland bent. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar dat wil je nog weleens vergeten als je op het vliegveld nog even snel iets wilt raadplegen. Bij veel VPN-aanbieders kun je ervoor kiezen dat er automatisch verbinding wordt gemaakt zodra je een wifi-netwerk hebt ingeschakeld. Ook niet vergeten: je apps thuis updaten voordat je vertrekt.

Als je merkt dat de VPN-verbinding erg traag is, kun je die alleen aan zetten als je risicovolle dingen wilt doen op internet. Denk aan internetbankieren of aankopen doen met een creditcard. Meer onschuldige zaken, zoals gamen of iets opzoeken over bezienswaardigheden, kun je doen met een gewone wifi-verbinding.

Bedenk tot slot dat je nooit honderd procent anoniem bent, al ben je voor het grootste deel onzichtbaar. De gegevens die je verzendt, kunnen nog steeds worden vastgelegd door de VPN-providers. Bovendien moeten VPN-diensten zich houden aan de privacywetten in het land waar ze gevestigd zijn. Dat is de reden dat providers vaak geregistreerd zijn in exotische bestemmingen als de Britse Maagdeneilanden.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 november 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hoe VPN te gebruiken op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *