Drie reisproblemen die je oplost met een VPN
Zin in een reis? Bij het voorbereiden lopen veel mensen tegen een aantal problemen aan. Zo zijn vliegtickets opeens duurder of heb je op je plaats van bestemming geen toegang tot sociale media. Wanneer je een VPN gebruikt, kun je deze problemen oplossen. Hoe werkt dat precies?
Wat is een VPN?
Een VPN is een Virtual Private Network: een beveiligde internetverbinding tussen jouw apparaat (zoals je smartphone of laptop) en het internet. Daarmee kun je een stuk veiliger internetten, omdat je data wordt versleuteld. Tegelijkertijd surf je anoniemer en laat je minder sporen achter.
Je kunt een VPN gebruiken door er eentje af te nemen bij een VPN-aanbieder. Deze aanbieders hebben servers in andere landen staan, waar je mee kunt verbinden. Zodra je verbinding hebt, wordt het IP-adres van de server uitgeleend, wordt data versleuteld en ben je zo goed als niet te traceren. Het is voor de buitenwereld niet duidelijk wie je bent en waar je vandaan komt.
Probleem 1: vliegtickets opeens duurder
Voordat je op reis gaat, ga je op zoek naar vliegtickets. Is het je wel eens opgevallen dat vliegtickets opeens duurder zijn als je later nog een keer kijkt? Exact dezelfde tickets, op exact dezelfde site, kunnen soms flink in prijs stijgen. Hoe kan dat? Dat heeft te maken met ‘tracking’: je IP-adres wordt opgeslagen. De eerste keer dat je de site bezoekt, zie je de lage prijzen. Is je IP-adres eenmaal bekend, dan zie je de hoge prijzen. Dat is een tactiek, zodat reiswebsites meer kunnen verdienen.
Als je een VPN gebruikt, gebruik je het IP-adres van de VPN-server. Zoals uitgelegd, leent deze zijn IP-adres aan je uit. Daardoor gebruik je bij je tweede bezoek aan de reiswebsite een ander IP-adres dan bij het eerste bezoek. De website herkent jou dan niet als terugkerende bezoeker. Op die manier kun je profiteren van de lagere prijzen.
Probleem 2: onveilige openbare netwerken op reis
Als je op reis bent, ben je waarschijnlijk erg blij als er ergens openbare wifi is. Handig, want het is gratis, je bent online en kunt snel even weer communiceren met het thuisfront. Zeker fijn als je in een land bent waar je internetgebruik niet uit je eigen databundel gaat, maar waar je moet bijbetalen voor 3G of 4G. Helaas blijken die openbare netwerken niet zo veilig.
Vaak heeft een openbaar netwerk geen beveiligde verbinding, wordt er niets versleuteld en kunnen kwaadwillenden meekijken met jouw verrichtingen op het internet. Met wat ongeluk blijkt het hele netwerk nep, en opgezet door criminelen, met als doel het ontfutselen van jouw persoonlijke gegevens.
Met een VPN kun je gewoon verbinding maken met een openbaar netwerk. De data die wordt verstuurd, wordt namelijk versleuteld. Een VPN bouwt een soort tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Kwaadwillenden kunnen niet meer meekijken en je gegevens kunnen wel worden onderschept, maar niet gelezen: het wordt een grote brij aan code.
Probleem 3: Geen toegang tot sociale media
Op vakantie in bijvoorbeeld Turkije? Dan had je verwacht dat je gewoon kunt Facebooken en overal je vakantiekiekjes kunt delen. Helaas blijkt niets minder waar. In onder meer China, Turkije en Rusland zijn bepaalde sociale media geblokkeerd. Gelukkig kun je een VPN gebruiken om de blokkade te omzeilen.
Als je verbinding maakt via een VPN, kies je voor een server op een andere locatie. Deze leent zijn IP-adres uit. Kies je voor een server uit Nederland, dan lijkt het net alsof je gewoon vanuit Nederland aan het internetten bent. Daarmee zijn de sociale media weer bereikbaar. Op die manier kun je overigens ook je favoriete Nederlandse films en series bekijken. Ook een leuke bijkomstigheid.
Een VPN is dus handig om je internetproblemen op vakantie op te lossen. Met een VPN bespaar je geld, internet je vrijer en laat je minder sporen achter op het internet. Het is aan te raden gebruik te maken van een betaalde VPN: gratis VPN’s werken vaak minder goed en kunnen je persoonlijke gegevens verzamelen en verkopen.
Voor het laatst bijgewerkt op 16 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reisproblemen die je kunt oplossen met VPN, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Maria Savenko/Shutterstock.com; Pixabay.