De beste plekken voor Formule 1 reizen
Nu ons weer een Grand Prix van Zandvoort te wachten staat, zijn Formule 1 reizen populairder dan ooit. Het blijft altijd spectaculair om onverschrokken coureurs met 300 kilometer per uur door scherpe bochten te zien scheuren. De Formule 1 staat bovenaan als het om autoracen gaat: hier kun je de snelste racewagens verwachten, met de meeste hightech.
In de Formule 1-serie gaan internationale coureurs al sinds 1950 de strijd met elkaar aan op een Grand Prix. Het zijn vaak glamoureuze sportevenementen, waarvoor het racecircus alle uithoeken van de wereld aandoet. Voor de F1-kalender worden meer dan twintig steden aangedaan voor een Grand Prix. De autoraces kunnen plaatsvinden op een speciaal gebouwd circuit, maar ook in de straten van een stad.
Voor liefhebbers van Formule 1 en jetset-fans is het ideaal om een Grand Prix met een vakantie te combineren. Je wilt genieten van de actie op de baan, maar ook van de pracht van de locatie. Maar waar moet je voor de meest spraakmakende autoraces? Lees hier meer over de 6 beste plekken voor Formule 1 reizen!
► Boek hier een all-inclusive reis naar de beroemdste F1-circuits
Grand Prix van Monaco
De Grand Prix van Monaco is de beroemdste en meest prestigieuze wedstrijd op de agenda van Formule 1. Op het circuit aan de Middellandse Zee werd al in 1929 voor het eerst geracet en sinds 1954 wordt er elk jaar een wedstrijd gehouden. Het circuit van Monaco is het kortste op de F1-kalender en berucht om de vele verraderlijke haarspeldbochten. Elke ronde slingeren de coureurs letterlijk door het ministaatje, suizend langs het beroemde Casino de Monte-Carlo en de haven vol megajachten (twee keer zijn coureurs in het water beland, maar ze hebben het gelukkig overleefd). Het is een spannende race voor doorgewinterde F1-coureurs, waarbij inhalen vrijwel onmogelijk is.
Grand Prix van Singapore
Net als in Monaco is de Grand Prix van Singapore een bochtige straatrace, maar het is ook de enige Formule 1-race die ’s nachts plaatsvindt. Het is een wedstrijd in een spectaculaire setting, waarbij het parcours wordt verlicht door gigantische schijnwerpers en de lichten van de wolkenkrabbers in het financiële centrum van de stad. Ook komen coureurs liefst 61 keer langs de haven (waar gelukkig nog nooit iemand in het water is beland). Dit is een van de Formule 1 reizen waarbij je een leuk festivalsfeertje te wachten staat. Tijdens het evenementen zijn er vele muziekoptredens en afterparty’s. De Grand Prix van Singapore bestaat pas sinds 2008, maar heeft nu al een ferme plek gekregen op de F1-kalender.
Grand Prix van Italië
Monza, op slechts 30 minuten rijden van Milaan, is het oudste circuit op de huidige F1-kalender met een geschiedenis die teruggaat tot 1922. Sinds 1950 is Monza elk jaar de gastheer van de Grand Prix van Italië. Dit is een van de Formule 1 reizen die hoog op het lijstje zou moeten staan van snelheidsduivels, want dit is het snelste circuit op de F1-agenda. Racewagens vliegen hier 53 keer voorbij met snelheden tot 350 kilometer per uur. Italianen noemen het ook wel ‘La Pista Magica’ (de magische baan) en het circuit staat bekend om de lange lijst van legendarische overwinningen en gruwelijke ongelukken. Op de tribunes is plaats voor 50.000 fans, maar let er wel op dat je uitzicht niet wordt belemmerd door een van de bomen langs de baan.
Grand Prix van Australië
Melbourne is de thuisbasis van de Grand Prix van Australië, dat traditioneel de aftrap vormt van het nieuwe F1-seizoen. In maart begeven zich zo’n 300.000 toeschouwers naar het Albert Park, dat het grootste deel van het jaar dienstdoet als recreatieruimte met wandelpaden, picknickplaatsen en sportfaciliteiten. Voor de Grand Prix wordt het tijdelijk een 5,7 kilometer lang racecircuit rond het glinsterende Albert Lake.
Melbourne bruist altijd van de energie tijdens het Grand Prix-weekend, want meer dan andere steden maakt de stad er een groots evenement van. Er zijn concerten en luchtshows en er heerst een vriendelijke sfeer, waarbij de inwoners van Melbourne buitenlandse gasten met open armen ontvangen. Bemachtig wel een plek op de tribune, want door het vlakke circuit zie je anders weinig van de F1-races.
Grand Prix van Groot-Brittannië
Voor een stukje geschiedenis moet je het Silverstone Circuit in het Verenigd Koninkrijk op je lijstje zetten. Op dit circuit 130 kilometer ten noordwesten van de Britse hoofdstad Londen vond in 1950 de eerste F1-wedstrijd plaats. Sinds 1987 wordt hier de Britse Grand Prix georganiseerd en racen coureurs over een van de langste circuits in de serie, met een lengte van 5,9 kilometer. Silverstone ligt in een landelijke omgeving en is speciaal gebouwd als racecircuit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich hier nog een trainingsveld voor Britse bommenwerpers. Bij de Britse Grand Prix is plek voor 300.000 fans. Voor het beste zicht boek je een ticket voor International Pit Straight, een tribune die uitkijkt over de start- en finishlijn.
Grand Prix van Zandvoort
Vanaf 2021 hoef je voor de F1 niet ver meer te reizen, want dan staat ons ‘eigen’ Zandvoort op de racekalender. Het circuit van Zandvoort begon in 1948 met het organiseren motorraces en was tot 1985 de gastheer van de Nederlandse Grand Prix. Jarenlang verslonsde het een beetje, maar de laatste jaren kreeg het circuit een flinke opwaardering door een miljoeneninvestering van prins Bernhard en zijn zakenpartners.
Als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid, was de Grand Prix van Zandvoort al in mei 2020 weer gereden. Het circuit in de populaire badplaats zal niet snel vervelen, zowel voor Formule 1-rijders als de toeschouwers. Het staat bekend om de meerdere hoogteverschillen en snelle, grote bochten.
Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste plekken voor Formule 1 reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/filedimage/gpiazzese; Pixabay.