Fotograferen op reis
Al die indrukken die je onderweg opdoet, zijn onvergetelijk. Die prachtige landschappen, die leuke tijd die je met andere reizigers doorbrengt, die krakkemikkige bus die pech krijgt en de spiegeling in die wolkenkrabber. Het zijn momenten om te vereeuwigen, om die herinneringen in de toekomst zo nu en dan nog eens voor je netvlies te toveren. Logisch dus dat iedereen foto’s maakt onderweg. Of bijna iedereen, op die enkeling na die het allemaal niet zoveel kan schelen dat er foto’s moeten worden gemaakt. Bij hem of haar blijven die herinneringen wel in het hoofd hangen.
Met je geklik ben je natuurlijk ook meteen die ‘toerist’ die alles en iedereen per se moet vereeuwigen. Samen met duizenden andere ‘toeristen’ die ene tempel fotograferen, wat uiteindelijk tot duizend ongeveer dezelfde foto’s leidt. Maar je hoeft niet alleen toeristische bezienswaardigheden te fotograferen. Je komt vaak genoeg minder bekende maar wel bijzondere plaatsen tegen of in situaties verzeild die het de moeite maken dit op de foto vast te leggen.
Bovendien is het ook leuk foto’s te maken van speciale mensen en momenten, en om die te delen via sociale media als Facebook en Instagram. Als je die foto’s later terugziet, zul je zeker met een glimlach terugdenken aan die tijd. En tja, die foto van de Taj Mahal, die heeft iedereen wel. Daarvoor kun je net zo goed een ansichtkaart kopen.
Fotograferen met camera of smartphone
Ga je fotograferen op reis met een digitale camera of met je smartphone? Het meenemen van een fototoestel leidt weer tot extra ballast, vooral als je lange tijd op reis gaat en elke gram telt in je bagage. Door de camera thuis te laten wordt je bagage is lichter. Daarnaast hoef je je minder zorgen te maken dat het toestel wordt gestolen of dat je het kwijtraakt en je valt minder op zonder een bungelende camera op je buik of rond je pols.
Een smartphone nemen de meeste reizigers toch wel mee op reis, om te bellen en te kunnen internetten. Met een mobiele telefoon val je als toerist minder op als je foto’s maakt en een smartphone is klein en makkelijk weg te stoppen in je broekzak of kleding. Het maken van de foto’s zelf is zeer eenvoudig, je hoeft alleen maar op een knop te drukken. Met een internetverbinding kun je de gemaakte foto’s meteen delen via Instagram en Facebook.
Je zou kunnen denken dat de kwaliteit van de foto’s die je maakt met je mobieltje minder is dan die zijn gemaakt met een digitale camera. Voor amateur- en hobbyfotografen en professionele fotografen die haarscherpe beelden willen maken in het buitenland is de beeldkwaliteit van de foto’s op een smartphone waarschijnlijk niet goed genoeg. Met een fototoestel kun je bijvoorbeeld meer inzoomen en een scherp onderwerp tegen een onscherpe achtergrond fotograferen. Maar de foto’s die je maakt met je mobiele telefoon, worden wel steeds beter de laatste jaren.
Het is wel belangrijk een smartphone te hebben met een goede sensor en een goede lens, zodat je geen bewogen of onscherpe foto’s krijgt. De kwaliteit van een smartphone-camera wordt vaak uitgedrukt in megapixels. Het is echter niet zo dat een grotere hoeveelheid megapixels een betere foto oplevert. Daar heerst vaak verwarring over. Een megapixel staat gelijk aan één miljoen pixels, een soort kleurpuntjes. Hoe groter de resolutie, hoe meer pixels er in een foto zitten. Daarvoor moet je een camera hebben met een goede sensor, die in staat is al die verschillende pixels te registreren. De sensor van een smartphone is altijd wat kleiner, waardoor niet alle pixels geregistreerd worden en de kwaliteit van de foto achteruit gaat. Het is dan soms handiger juist een smartphonecamera te gebruiken met minder megapixels.
Fotograferen tijdens een wereldreis
Tijdens een wereldreis of hele lange reis maak je in het begin waarschijnlijk veel meer foto’s dan na een aantal maanden reizen. In het begin ben je nog onder de indruk van die ruïnes, tempels en paleizen. Na een tijdje ben je het zat om weer de camera tevoorschijn te toveren voor een stapeltje stenen. Je wordt dan wat selectiever en je foto’s – ook al zijn het er minder – zullen je meer aan het hart liggen. In het begin zullen het vooral ansichtkaartfoto’s zijn.
Met de digitale camera’s en smartphones van tegenwoordig kun je heel wat foto’s maken op reis. Geheugenkaarten voor fototoestellen hebben een steeds grotere opslagruimte. Er is zelfs al een SD-geheugenkaart met een opslagcapaciteit van 512 GB. Hier hangt een behoorlijk prijskaartje aan vast, waardoor dit vooral deze door professionele fotografen wordt gebruikt. Als gewone reiziger of backpacker is het de vraag of je zoveel opslagcapaciteit nodig hebt. Wat doe je met de foto’s die je onderweg maakt?
Beste plekken voor het maken van foto’s in Afrika
Ben je een groot liefhebber van de natuur, dieren en fotograferen, dan is een safari in Afrika waarschijnlijk een droom die uitkomt. Wil je weten waar je moet zijn voor het maken van de allermooiste foto’s van Afrikaanse natuur en wildlife? ► Lees meer over de beste plekken voor het maken van foto’s in Afrika
Vakantie fotoboek maken: 10 tips!
Wat is de leukste manier om je vakantie te herinneren? Het maken van een fotoboek! Bladerend door een vakantiealbum komen alle belevenissen weer tot leven, en je kunt je avonturen delen met vrienden en familieleden. ► Hier vind je 10 tips voor het maken van een fotoboek van je vakantie
Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over fotograferen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/cookelma/mihtiander.