Wat zijn de beste manieren om te betalen op reis?

Manieren om te betalen op reisReizen is nog nooit zo populair en toegankelijk geweest voor zo’n groot deel van de wereld. Elk moment zijn er meer dan 8000 passagiersvliegtuigen in de lucht op weg naar bestemmingen dichtbij voor een korte weekendtrip of bestemmingen aan de andere kant van de wereld, voor een lange vakantie of reis.

Niet alleen is het vervoer zelf sneller, makkelijker en goedkoper geworden. Dankzij de exponentiële groei van technologie en internet zijn ook de andere aspecten van het reizen nauwelijks meer te vergelijken met een aantal decennia geleden. Via websites als Airbnb en Tripadvisor vind je binnen seconden zaken als accommodaties, attracties en restaurants, waar dan ook ter wereld.

Net zoals mensen en informatie moeiteloos grenzen passeren, doet de fintech-industrie dat ook. Wie meestal binnen de eurolanden van de EU blijft, zou bijna vergeten dat geld wisselen vroeger het eerste was wat je deed als je de grens over was gegaan.

De fintech-industrie, waar financiën en technologie samenkomen, heeft innovatieve betaaloplossingen voortgebracht die landsgrenzen net zo makkelijk overschrijden. In tegenstelling tot de dagen dat reischeques de norm waren, hebben moderne reizigers een groot aantal opties binnen handbereik. Het internet heeft niet alleen de manier waarop we communiceren gerevolutioneerd, maar ook de manier waarop we betalen. Van online bankieren tot digitale portemonnees en betalen met je telefoon: er zijn zoveel mogelijkheden dat het ons handig lijkt daar eens wat dieper op in te gaan.

De teloorgang van reischeques

Voor de meeste mensen die jonger dan een jaar of 50 zijn, zijn reischeques, of travellers cheques, waarschijnlijk een onbekend begrip in de categorie ‘girobetaalkaarten’. Deze papieren cheques waren ooit de optie bij uitstek voor internationale reizigers. Deze cheques met een vooraf bepaalde waarde in Amerikaanse dollars kocht je bij een bank in Nederland. In het buitenland kon je die vervolgens voor lokale valuta omwisselen.

Manieren betalen op reis cheque

Ze boden een gevoel van veiligheid doordat gebruikers verloren of gestolen cheques konden vervangen en doordat ze zonder twee handtekeningen niet geldig waren. De eerste handtekening zette je op het moment dat je ze kocht, en de tweede op het moment dat je ze uitgaf of inwisselde. Het kon echter soms lastig zijn om banken, hotels of winkels te vinden die ze accepteerden en de langdurige verificatieprocedures stelden het geduld van reizigers vaak op de proef.

Reischeques brachten ook hoge kosten en ongunstige wisselkoersen met zich mee. Dit stond in schril contrast met de belofte van moderne fintech-oplossingen die concurrerende wisselkoersen en minimale kosten bieden. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelde, werden de tekortkomingen van reischeques duidelijk, wat leidde tot hun geleidelijke afname.

Betaalpassen, hoe lang nog?

Tot op de dag van vandaag en zijn betaalpassen voor veel mensen nog de standaard om mee te betalen. In iedere portemonnee zitten er zeker een paar. Ze bieden in het buitenland hetzelfde gemak en toegankelijkheid als thuis, of je nu contant geld op wil nemen of er direct in winkels, restaurants of hotels mee betaalt. Maar het is echter belangrijk om je van tevoren te beseffen dat niet alle betaalpassen hetzelfde zijn.

Manieren betalen op reis betaalpas

Waar we in Nederland eigenlijk altijd alleen het Maestro/Cirrus systeem gebruikten, is in het buitenland V-Pay veel gebruikelijker. Hoewel vaak beide standaarden ondersteund worden, is dat lang niet altijd het geval! Inmiddels stappen banken in Nederland langzaam maar zeker allemaal over op V-Pay waardoor dit probleem binnenkort tot het verleden behoort.

Bovendien kunnen lokale regels en kosten reizigers verrassen. Sommige banken kunnen hoge kosten in rekening brengen voor buitenlandse geldopnames bij geldautomaten of rekenen met zeer nadelige wisselkoersen. Laat je vooral niet misleiden door de bekende geel/blauwe automaten van Euronet die je tegenwoordig bijna overal tegenkomt. Als je niet oplet kunnen de, onnodige, kosten tot tientallen euro’s oplopen!

Stap in de digitale revolutie: Revolut en Apple Pay

In de afgelopen jaren heeft de financiële technologie-industrie een nieuwe generatie betaalmethoden ontwikkeld die de grenzen overstijgen: digitale portemonnees en mobiele betaaloplossingen. Twee prominente voorbeelden die wereldwijd de aandacht hebben getrokken zijn Revolut en Apple Pay.

Manieren betalen op reis Apple Pay

Revolut, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, heeft aan populariteit gewonnen door zijn multi-valutarekeningen en gebruiksvriendelijke app. Met Revolut kunnen Nederlandse reizigers meerdere valuta aanhouden en omwisselen tegen scherpe wisselkoersen, zodat ze geen fysiek contant geld bij zich hoeven te dragen. Met de realtime wisselfunctie van de app kunnen reizigers gunstige wisselkoersen vastzetten en hun uitgaven moeiteloos bijhouden.

Apple Pay maakt gebruik van de kracht van je iPhone, Apple Watch of andere compatibele Apple apparaten om veilige en gemakkelijke betalingen uit te voeren. Hoewel het bereik van Apple Pay steeds groter wordt, van openbaar vervoer, tot supermarkten en online casino’s met Apple Pay, is het belangrijk om de beschikbaarheid ervan in het land van bestemming te controleren.

Let op de kosten en de risico’s!

Hoewel de fintech-revolutie ons talloze praktische oplossingen heeft gebracht, is het cruciaal om te onthouden dat al die bedrijven maar één ding willen: geld verdienen. Juist door de hevige concurrentie en de strijd om de klant is het af en toe lastig om het daadwerkelijke verdienmodel te ontdekken, want iedereen doet alsof zijn product (vrijwel) gratis is.

Manieren betalen op reis

Lees je voordat je op reis gaat daarom goed in met betrekking tot de specifieke voorwaarden en mogelijke extra kosten en limieten voor betalen in het buitenland. Sla ook de nummers die je nodig hebt om passen of rekeningen te blokkeren op meerdere plekken op. Als de nummers alleen in je telefoon of portemonnee staan die nu juist gestolen of verloren is… Geef een lijstje met jouw nummers aan je reisgenoot en laat ook een kopietje in je (hotel)kamer achter om zo stress te voorkomen als het onverhoopt mis gaat.

Waar ter wereld je ook bent, betalen is tegenwoordig net zoveel gemakkelijker geworden als het plannen van je reis. Hoewel contant geld nooit echt zal verdwijnen, en op sommige plaatsen zelfs noodzakelijk is, bestaan er talloze alternatieven die niet alleen veiliger, maar ook voordeliger kunnen zijn. Als je maar goed voorbereid de deur uit gaat!

Voor het laatst bijgewerkt op 21 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over manieren om te betalen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *