Reizen met creditcard
Een creditcard mee op reis of op vakantie is eigenlijk een must. Op een eenvoudige manier kun je er relatief grote betalingen mee doen, zoals het boeken van een hotel, het huren van een auto of het kopen van een vliegticket. Bij veel hotels en autoverhuurbedrijven kun je alleen een reservering maken als je je gegevens doorgeeft van je creditcard. Ook als je als backpacker rondreist en je alleen slaapt in goedkope hostels en guesthouses, is het slim om een creditcard mee te nemen. Voor het kopen van vliegtickets is het praktisch, maar ook als je onverwacht of in noodgevallen een grote uitgave moet doen.
Je kunt bij banken, creditcardmaatschappijen en bepaalde bedrijven makkelijk en snel een nieuwe creditcard aanvragen. Voor wat betreft de creditcard is het aan te raden te kiezen voor een MasterCard of een Visa World Card, en niet voor American Express. MasterCard en Visa worden wereldwijd op veel meer plaatsen geaccepteerd dan American Express, die bovendien voornamelijk in de duurdere hotels en restaurants als een gangbaar betaalmiddel wordt gezien. Ook Diners Club richt zich vooral op welgestelde reizigers en zakenreizigers en wordt in veel niet-westerse landen niet geaccepteerd.
MasterCard is wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard. Over de hele wereld kun je met deze kredietkaart op meer dan 35 miljoen plaatsen terecht. Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 acceptatiepunten. Visa heeft wereldwijd 30 miljoen acceptatiepunten en wordt vaker geaccepteerd in niet-westerse landen. In Nederland kun je er op zo’n 90.000 plaatsen mee terecht. Wil je de risico’s spreiden en overal kunnen betalen, neem dan zowel een MasterCard als een Visa World Card mee op reis.
Voor een creditcard betaal je wel een jaarlijkse bijdrage, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die ermee hebt als je veel op reis gaat. Naast de grote uitgaven en reserveringen die je ermee kunt doen, is het tegenwoordig ook relatief veilig. Je krijgt bij je creditcard ook een pincode, die je nodig hebt om aankopen te doen. Een creditcard is lekker licht om mee te nemen en je kunt er wereldwijd bij banken geld mee opnemen, of je nou in Laos of Malawi bent.
Pinnen met een creditcard
Tijdens het reizen kun je een creditcard ook gebruiken om geld te pinnen bij een geldautomaat. Zo kun je met je Mastercard wereldwijd bij 2 miljoen geldautomaten terecht. Helaas zijn daar wel kosten aan verbonden, en die kunnen niet mals zijn. De bank of de creditcardmaatschappij brengt kosten in rekening omdat je als het ware geld ‘leent’ als je gaat pinnen met je creditcard. Je krijgt geld op krediet, wat de bank later bij je moet incasseren. Als je geld pint in een vreemde valuta, komen er nóg meer kosten bij.
Bij het pinnen van euro’s met een creditcard in het buitenland rekenen de drie grote banken ING, ABN Amro en Rabobank 4 procent over het opgenomen bedrag, met een minimum van € 4,50 per opname (tarieven in 2020). Als je buitenlands geld gaat pinnen (dus iets anders dan euro’s) komt er een ‘valutakoersopslag bij. Die varieert van 1,5 tot 2 procent. Het kan zelfs ook nog voorkomen dat de buitenlandse bank waar je pint, ook nog kosten in rekening brengt voor het gebruik van de geldautomaat. Dit staat aangegeven op het transactiescherm van de pinautomaat en je moet hier een akkoord voor geven.
Gebruik je creditcard dus alleen in noodgevallen als je geld wilt pinnen in het buitenland, bijvoorbeeld als je bankpas het niet doet of kwijt is. Geld pinnen met een gewone bankpas is in het buitenland veel goedkoper of gratis (in de eurolanden). Neem met een creditcard ook grotere bedragen op bij een geldautomaat, dat scheelt in ieder geval in de kosten. Bij elke opname, hoe klein ook, ben je immers transactiekosten verschuldigd.
Reizen met een creditcard in the old days
Vroeger moest je bij een aankoop met een creditcard je handtekening zetten op een carbonpapiertje, maar die methode is steeds meer uit de gratie geraakt vanwege de gevoeligheid voor fraude (een handtekening is immers makkelijk na te maken). In achtergestelde gebieden waar betalingen met creditcards nog niet zo gewoon zijn, kan het voorkomen dat de verkoper of de hoteleigenaar nog een ouderwets creditcardapparaatje en een carbonpapiertje tevoorschijn haalt en dat je je handtekening moet zetten. Het origineel is voor de bank, één kopietje is voor de verkoper en één kopietje is voor jezelf. Met het apparaatje wordt in de papiertjes het nummer van de creditcard gedrukt.
Verlies of diefstal van creditcard
Neem bij verlies of diefstal onmiddellijk telefonisch contact op met de creditcardmaatschappij of met de bank die de creditcard heeft uitgegeven. Zij zullen de kaart dan direct blokkeren. Banken of creditcardmaatschappijen hebben een helpdesk die 24 uur per dag bereikbaar is. Hieronder vind je de telefoonnummers van de meest gebruikte banken (anno 2020):
- ING (binnen- en buitenland) +31 (0) 20 22 888 00
- Rabobank (binnen- en buitenland) +31 (0) 88 722 67 77
- ABN Amro en International Card Services (ICS): +31 (0)20 6 600 611
Het nadeel bij verlies of diefstal op reis is dat je niet zo gemakkelijk een nieuwe creditcard kan krijgen. Het duurt meestal een week voordat je een nieuwe krijgt toegestuurd, en die komt dan aan op je huisadres. Je hebt daarnaast een andere brief nodig om de creditcard te activeren, en die komt ook aan op je huisadres. Neem dus ook altijd een bankpas mee, en draag die op een andere plek bij je dan je creditcard. Stop je bankpas bijvoorbeeld in je portemonnee en je creditcard in je moneybelt.
Prepaid creditcard
Voor een reis kun je ook een oplaadbare, prepaid creditcard overwegen. Deze creditcard is niet gekoppeld aan een bankrekening en veiliger dan contant geld. Er is geen BKR-toetsing nodig, dus er wordt bij een aanvraag niet eerst gekeken of je wel kredietwaardig bent of genoeg inkomen hebt. Je hoeft ook geen jaarlijkse kaartbijdrage te betalen. Iedereen die wil reizen, kan een prepaid creditcard aanvragen.
De prepaid creditcards hanteren het principe van de vroegere travellers cheques: voor vertrek kun je geld op je kaart zetten, waarmee je wereldwijd met een pincode bij geldautomaten geld kunt opnemen en kunt betalen bij winkels, restaurants, tour operators, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven. Je kunt het tegoed online bekijken en opwaarderen, vaak via een app.
Je kunt alleen het bedrag uitgeven dat je op de kaart hebt gezet, dus je bepaalt je eigen bestedingslimiet. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je een torenhoge rente moet betalen over een saldo dat nog uitstaat. Er geldt meestal een maximumbedrag dat je op de kaart kunt zetten, waarmee je meestal een heel eind vooruitkomt. Ook is er een maximumbedrag dat je per dag uit een geldautomaat kunt opnemen.
Nadelen van een prepaid creditcard
Het gebruik van een prepaid creditcard kost geld. Je betaalt voor een opname uit een geldautomaat of voor de opname van geld in bijvoorbeeld winkels. Ook kunnen er kosten verbonden zijn aan het storten van geld of het niet gebruiken van de kaart. Als je de prepaid creditcard 12 maanden ongebruikt in een la hebt liggen, ga je elke maand zogeheten ‘inactiviteitskosten’ betalen.
Voor reserveringen voor hotels en autoverhuur is de kaart ook niet handig: die bedrijven houden alvast het verschuldigde bedrag in, waardoor je dat geld tijdelijk niet voor andere dingen kunt gebruiken. Er zijn trouwens autoverhuurders die een prepaid creditcard niet accepteren als borg voor eventuele schade.
Ook bij tolpoortjes en onbemande tankstations kun je met deze kaart weleens op problemen stuiten. Verder heb je niet altijd een aankoopverzekering, die bij een standaard creditcard wel zit inbegrepen.
Aanbieders van een prepaid creditcard
Voor het aanvragen van een prepaid creditcard kun je bij verschillende aanbieders terecht. MasterCard heeft de Multi-Currency Cash Passport, die je op reis als een gewone creditcard kunt gebruiken. Bij verlies of diefstal krijg je geld voor nood, zogeheten emergency cash. Bij Visa kun je de Prepaid Visa World Card aanvragen. Als een van de weinige aanbieders zijn aankopen hierbij wél automatisch verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging.
De laatste jaren zijn er talloze internetbanken bijgekomen die ook een prepaid creditcard aanbieden. Je kunt deze onder meer aanvragen bij het Nederlandse Bunq en het Duitse N26. In het Verenigd Koninkrijk kun je de kaart bestellen bij Revolut, Monzo en Pay2d. Let er wel op dat je bij de buitenlandse aanbieders geen Nederlandstalige klantenservice hebt.
Voor het laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met een creditcard, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/tangducminh/Inokos.
1 reacties
Als je het Cash Passport niet gebruikt, dan worden er kosten afgehaald wegens inactiviteit!
Ik heb dat zelf meegemaakt, na enkele jaren was er een behoorlijk grote som geld afgeschreven…
Schandalig, zeer bedrieglijk dus en niemand vertelt je dit van tevoren!