Tips over medicijnen meenemen op reis

Het meenemen van medicijnen op reis is niet altijd even makkelijk. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de medicijnen goed houdbaar blijven tijdens je vakantie. Daarnaast heb je te maken met strikte regels in verschillende landen. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland. Ook kunnen medicijnen in Nederland vrij verkrijgbaar zijn, maar in een ander land niet zijn toegestaan zonder doktersrecept.

Steeds meer mensen gebruiken regelmatig medicijnen, maar dat hoeft je natuurlijk niet te weerhouden om op reis te gaan! Alledaagse medicijnen die je bij de drogist kunt kopen, zoals paracetamol of keeltabletten, kun je meestal zonder problemen meenemen op reis. Anders is het bij zwaardere medicijnen, zoals pijnstillers en kalmeringsmiddelen. Als je die in grote hoeveelheden meeneemt naar het buitenland, is het raadzaam je voor vertrek te verdiepen in de regels en wetten van het land waar je naartoe gaat. Hier vind je handige tips over het meenemen van medicijnen op reis.

Welke medicijnen mag je meenemen op reis

Een klein voorraadje medicijnen is altijd handig om mee te nemen op vakantie. Het gaat om medicijnen die kwalen verlichten waar je onderweg mee te maken kunt krijgen, zoals hoofdpijn, diarree, reisziekte en keelpijn. Op onze meeneemlijst staat een overzichtje van medicijnen die we zelf altijd meenemen op reis. In veel landen zijn dit soort geneesmiddelen natuurlijk ook gewoon te koop, maar het is een gedoe om eerst een drogist of apotheek te zoeken en vervolgens in hakkelend Frans/Spaans/Chinees te vertellen waarnaar je op zoek bent.

Daarnaast kunnen er medicijnen zijn die je op regelmatige basis moet slikken voor bepaalde aandoeningen. Die zijn voorgeschreven door je huisarts, de apotheek of het ziekenhuis. Zonder recept zijn ze in het buitenland moeilijk verkrijgbaar. Check ruim voor vertrek of ze nog enige tijd houdbaar zijn. Dat is vooral belangrijk als je een lange reis of een wereldreis gaat maken. Als de houdbaarheidsdatum nabij is, is het verstandig een nieuw voorraadje te vragen bij de apotheek.

Het wordt een beetje ingewikkeld als medicijnen vallen onder de Opiumwet. Daardoor worden ze gezien als ‘drugs’ en zijn ze in veel landen verboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om kalmeringsmiddelen, slaappillen en sterke pijnstillers. Op de website van de overheidsinstantie CAK kun je zelf checken of je medicijnen onder de Nederlandse Opiumwet vallen en of je ze mag meenemen op reis. Om er zeker van te zijn, kun je dat het beste checken bij de huisarts of de apotheek.

Daarnaast zijn er geneesmiddelen die niet onder de Opiumwet vallen, maar toch in andere landen verboden kunnen zijn. Het kan zelfs gaan om ‘gewone’ medicijnen tegen bijvoorbeeld allergieën of een verkoudheid. Vooral Japan en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een streng beleid als het om geneesmiddelen gaat. In het ergste geval kunnen je pillen in beslag worden genomen en riskeer je een gevangenisstraf.

Bij twijfel kun je informatie inwinnen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat. Ook kun je voor vertrek de website checken van de International Narcotics Control Board (INCB), waar per land de regels voor het meenemen van medicijnen staan opgesteld. Maar nogmaals: bij kleine hoeveelheden komen reizigers echter zelden in de problemen.

Medische verklaring voor op reis

Bij medicijnen die onder de Opiumwet vallen kun je problemen voorkomen door een medische verklaring. Neem zo’n verklaring altijd mee als je op reis gaat en voorgeschreven medicijnen gebruikt. Dit scheelt stress als je het land binnenkomt. Beveiligingspersoneel van luchthavens, de douane, immigratieambtenaren of grenswachten kunnen vragen gaan stellen over de medicijnen.

Voor reizen binnen het Schengengebied regel je een medische verklaring via het CAK, het vroegere Centraal Administratie Kantoor. Onder het Schengengebied vallen 26 Europese landen. Binnen dit gebied mogen inwoners van de Europese Unie vrij reizen, dus er zijn ook geen grenscontroles. Op luchthavens kan de douane wel je bagage checken. Als je met de auto of het openbaar vervoer reist, zullen de autoriteiten dus niet snel je bagage en je medicijnen checken. Voor een Schengen-verklaring ga je naar www.hetcak.nl. Daar kun je formulieren downloaden, die je vervolgens door je huisarts laat ondertekenen en stempelen. Dit duurt een aantal weken.

Voor een land buiten het Schengengebied kan de ambassade aangeven dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt. Dit is een officieel document dat in het Engels is opgesteld en dat je moet legaliseren met een stempel of sticker. Dat gebeurt officieel door het CIBG, een instantie van het ministerie van Volksgezondheid. Je kunt ook je huisarts of specialist vragen een Engelstalige verklaring op te stellen en te laten ondertekenen en stempelen. Dat kan bijvoorbeeld voor Turkije. Al met al is het een tijdrovend proces, waar je beter op tijd mee kunt beginnen.

Neem je medicijnen in ieder geval mee in de originele verpakking, en zorg ervoor dat de naam en geboortedatum overeenkomen met de gegevens in je identiteitsbewijs. Bij de apotheek kun je ook vragen of ze een lijst willen printen met alle medicijnen die je slikt. Mocht je je eigen medicijnen kwijtraken op reis, dan kun je daarmee naar de apotheek in een ander land. Wellicht dat je daarvoor eerst een bezoek moet brengen aan een dokter in het buitenland, maar de medische verklaring is mogelijk voldoende.

Medicijnen koel houden op reis

Het kan zijn dat je medicijnen koel moet houden op reis, omdat ze anders hun werking verliezen en de chemische samenstelling kan veranderen. In een land als IJsland zal je er niet zoveel problemen mee hebben, maar de meeste mensen gaan toch op vakantie naar warme bestemmingen waar de zon volop schijnt. Bij hoge temperaturen is het uiteraard lastiger om je medicijnen koel te houden.

Er zijn echter speciale koeltasjes en -etuis te koop waarin je medicijnen veilig en gekoeld kunt meenemen. Deze koeltasjes zijn vaak bedoeld voor de insuline van diabetespatiënten, maar je kunt ze ook gebruiken voor andere medicijnen. Koeltasjes zijn er in verschillende maten en vormen. Zo zijn er etuis die je moet onderdompelen in koud water, waarna het een paar dagen op een temperatuur blijft tussen de 15 °C en 25 °C. Een gel absorbeert het water en zorgt ervoor dat de inhoud koel blijft. Deze etuis zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Vitility (www.vitility.com) en Frio (www.frio-koeltas-insuline.nl).

Andere koeltassen hebben een los koelelement, dat je van tevoren in de vrieskast moet laten bevriezen. TravelSafe (www.travelsafe.nl) heeft het lichtgewicht ‘Medi bag koeltasje’, waarbij een volledig bevroren koelelement de medicijnen maximaal 12 uur lang koel houden. InsulMate heeft een koeletui voor diabetesbenodigdheden dat je voor je pillen kunt gebruiken, inclusief koelelement. Voor deze koeletuis is het wel noodzakelijk dat je op de plek van bestemming een koelkast hebt, mét vriesvak. In het vliegtuig kun je aan een stewardess vragen of zij het koeltasje even in hun koelkastje kunnen bewaren.

Verder zijn er kleine koelboxen te koop voor het meenemen van je medicijnen. Deze koelboxen hebben geavanceerde elektronica waarmee de temperatuur laag wordt gehouden, tussen de 1 °C en 15 °C. Ze worden opgeladen met een accu. Deze koelboxen zijn groter en duurder en eigenlijk bedoeld voor zorgprofessionals. Voor de koelbox met de meeste hightech betaal je een paar honderd euro. Toch kunnen ze handig zijn als je gaat kamperen, in een vakantiehuis verblijft of een roadtrip gaat maken. Zo’n koelbox is onder meer verkrijgbaar van het merk WAECO. Voor je vakantie kun je bij je huisarts of je apotheek vragen welke koeltas het meest geschikt is om je medicijnen mee te nemen op reis.

Meenemen van medicijnen in het vliegtuig

Medicijnen mag je in principe meenemen in je handbagage als je met het vliegtuig gaat reizen. Bij vertrek vanaf luchthaven Schiphol moet je kunnen aantonen dat je ze nodig hebt tijdens de vlucht. Ook hier geldt dat er niet moeilijk wordt gedaan als je bijvoorbeeld een paar paracetamolletjes in je tas of rugzakje hebt zitten (waarschijnlijk wordt het niet eens opgemerkt bij de security). Als je enkele doosjes met pillen meeneemt, valt het wel op. Een medische verklaring van de huisarts kan dan nodig zijn om te bewijzen dat je de medicijnen nodig hebt op reis.

Medicijnen in vloeibare vorm, waaronder ook hoestdrank, oogdruppels en lenzenvloeistof, mogen alleen onder bepaalde voorwaarden mee in je handbagage. Net zoals bij andere vloeistoffen moeten ze in een verpakking zitten van maximaal 100 ml. De verpakkingen dienen tezamen in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje te zitten van maximaal 1 liter. Elke reiziger mag maximaal één zakje meenemen.

Lees hieronder verder voor nog meer handige tips over gezondheid op reis:

Gezondheid op reis

Gele koortsQua gezondheid is het belangrijk goede voorbereidingen te treffen voordat je op reis gaat. Ook tijdens de reis kun je er veel aan doen om ziektes te vermijden. Hier vind je tips over zaken als vaccinaties, malaria, gele koorts, kwallenbeten, maag- en darmklachten, teken, reisziekte, water en waterfilters. Lees hier alles over gezondheid op reis

Vaccinatie voor op reis

Vaccinatie voor op reisGa je op reis naar de tropen, dan heb je meestal enkele vaccinaties nodig. In minder ontwikkelde of niet-westerse landen heersen vaak ziektes die in het westen niet (meer) voorkomen. Gelukkig kun je je op reis goed beschermen door middel van een vaccinatie, die je lichaam voor een bepaalde periode behoedt voor deze ziektes. Lees hier meer tips over vaccinaties voor op reis

Maagklachten en darmklachten op reis

MaagklachtenDiarree, kramp in je maag of verstoppingen, iedereen die naar een niet-westers land reist krijgt er waarschijnlijk mee te maken. Darmklachten en diarree zijn een van de meest voorkomende problemen die je als reiziger kunt treffen. Gelukkig zijn er talloze medicijnen en middeltjes op de markt die je maag en darmen tot rust brengen. Lees hier meer over maag- en darmklachten op reis

Eerste hulp op reis

Eerste hulp op reisEen verbanddoos op reis meenemen is geen onnodige luxe. Je vinger openhalen aan die ruwe ongepolijste deur van een krakkemikkige bus of uitglijden over de net geboende badkamervloer van dat gezellige guesthouse kan zomaar gebeuren. Het is dan handig wat pleisters bij de hand te hebben. Lees hier meer over eerste hulp op reis en verbanddozen en EHBO-tasjes

Voor het laatst bijgewerkt op 7 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van medicijnen op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *