Hoe werkt sim only in het buitenland?
Een sim only abonnement wordt steeds populairder. Hierbij zit je niet vast aan een telefoontoestel, en daarom is het vele malen goedkoper. De kosten kunnen zelfs tot 80 procent lager zijn dan bij een vast abonnement met een toestel! Met sim only betaal je alleen de abonnementskosten voor een simkaart en ben je helemaal vrij in het kiezen van je eigen favoriete smartphone. Of je blijft gewoon je oude telefoon gebruiken.
Met sim only heb je ook veel meer flexibiliteit. Je kunt het abonnement maandelijks opzeggen of wijzigen. Er zijn inmiddels vele providers die sim only abonnementen aanbieden. Je kunt kiezen uit vele varianten, afhankelijk van het aantal MB’s of belminuten dat je ongeveer gebruikt. Je kunt online sim only vergelijken voor een abonnement dat het beste bij je past.
► Koop hier een lokale simkaart voor in het buitenland
Maar hoe werkt sim only in het buitenland? Voor reizigers is het soms onduidelijk of je met zo’n abonnement kunt bellen, sms’en en internetten op reis. Het levert echter geen problemen op: sim only kun je gewoon gebruiken in het buitenland. Hier leggen we het voor je uit.
Met sim only reizen in Europa
Als je met een sim only abonnement op vakantie gaat in Europa, werkt dit hetzelfde als in Nederland. In alle 28 landen van de Europese Unie kun je bellen en internetten voor het abonnement dat je hebt afgesloten. Je hebt niet te maken met extra kosten en je hoeft géén speciale buitenlandbundels aan te schaffen. Sinds juni 2017 zijn de beruchte ‘roamingkosten’ afgeschaft in de Europese Unie, waardoor je hetzelfde betaalt als thuis en geen torenhoge rekeningen meer hoeft te verwachten.
Pas op de valkuilen in Europa!
Let op de valkuilen: deze regels gelden niet voor álle landen in Europa. Niet alle landen zijn namelijk lid van de Europese Unie. In IJsland, Liechtenstein en Noorwegen kun je meestal bellen en internetten met je Nederlandse sim only abonnement, maar voor landen als Zwitserland, Bosnië, Albanië en Turkije kun je te maken krijgen met extra kosten.
Dit verschilt per provider, want sommige aanbieders hanteren wel de Nederlandse tarieven voor enkele landen buiten de EU. Als jouw vakantieland geen lid is van de Europese Unie, is het verstandig van tevoren de providers te vergelijken. Bij Vodafone heb je bijvoorbeeld te maken met de EU-regels als je op vakantie gaat naar Turkije, dus dan betaal je niets extra’s. KPN heeft Turkije echter niet toegevoegd aan de EU-landen, dus hier moet je wel extra betalen als je gaat bellen en internetten.
Het voordeel van een sim only abonnement is dat je makkelijk kunt opzeggen. Ga je vier weken naar Turkije, kies dan voor een sim only abonnement bij een provider die de Nederlandse tarieven rekent voor dit land.
Koop een buitenlandbundel voor buiten de EU
Ook als je gaat reizen buiten de Europa, kun je je sim only abonnement blijven gebruiken. Je betaalt dan wel extra om te bellen of te internetten. Bij de provider kun je dan een buitenlandbundel of vakantiebundel afsluiten voordat je op vakantie gaat. Voor een vast bedrag krijg je een bepaalde hoeveelheid MB’s of belminuten die je in het buitenland kunt gebruiken. Als je dit je dit hebt verbruikt, kun je een nieuwe bundel afsluiten. Niet alle aanbieders bieden buitenlandbundels aan bij een sim only abonnement, dus check dit vooraf bij de provider.
Let er verder op dat je de roaming altijd uitzet als je buiten Europa op vakantie gaat. Ga hiervoor naar de instelling ‘mobiele netwerken’ op je smartphone. Het uitzetten van de roaming voorkomt dat je onnodige data verbruikt, bijvoorbeeld bij het ophalen van e-mail of het verversen van de apps. Wacht hiermee tot je gebruik kunt maken van een gratis wifiverbinding.
3G of 4G in het buitenland
Bij het afsluiten van een sim only abonnement kun je kiezen tussen 3G en 4G. Met 4G heb je sneller internet, waardoor je zonder haperingen filmpjes op social media kunt bekijken. Ook op vakantie is dat wel fijn. 4G is vaak wat duurder dan 3G, maar veel reizigers verkiezen een snellere internetverbinding boven de extra kosten. Op internet kun je op zoek naar het goedkoopste sim only 4G abonnement.
Houd hierbij wel rekening met de regio waar je naartoe gaat. Heel veel landen hebben namelijk een slecht werkend 4G-netwerk, waardoor je alleen gebruik kunt maken van het langzamere 3G. Dan heb je dus niets aan je duurdere 4G-abonnement, en dat zou zonde zijn van de extra kosten!
In Nederland is 4G in 2014 uitgerold, en dat geldt ook voor veel andere rijke landen. In Scandinavië, Amerika, Zuid-Korea en Japan kun je op de meeste plekken zonder problemen 4G gebruiken. In andere Europese landen, zelfs in Duitsland en Frankrijk, is het soms heel moeilijk om contact te maken met een lokaal 4G-netwerk. In minder ontwikkelde landen ben je nog vaker aangewezen op 3G.
Koop een toestel in het buitenland
Met een sim only abonnement heb je alleen een simkaart, dus hiermee kun je ook een toestel kopen in het buitenland. Dat kan soms veel goedkoper zijn, als je een speciale smartphone op het oog hebt. Je kunt al een toestel kopen bij aankomst. Bijna alle luchthavens in de wereld hebben wel een elektronicazaak.
Let er wel op dat het toestel simlockvrij moet zijn. Dat betekent dat je je mobiele telefoon kunt gebruiken op alle netwerken, ongeacht de provider die het netwerk beheert. Als je toestel niet simlock vrij is, werkt de simkaart niet. Vraag dit dus voor de zekerheid in de winkel waar je je smartphone koopt.
Daarnaast bestaat er een risico dat de telefoon niet goed werkt in Nederland. Een telefoonfabrikant biedt vaak toestellen aan die specifiek zijn ingesteld op de frequenties van de providers in een regio, bijvoorbeeld Europa of Noord-Amerika. De frequenties in Amerika en Europa verschillen echter van elkaar. Als je het toestel gebruikt in een andere regio, kun je mogelijk niet alle frequenties gebruiken. Je moet vooral oppassen voor een telefoon van Samsung, omdat deze is ingesteld voor een specifiek land.
Handige reisartikelen voor je vakantie
Voor het laatst bijgewerkt op 8 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hoe sim only werkt in het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier.