Horloge op reis: 8 tips
Waarom zou je nog een horloge meenemen op reis? Je hebt toch al een smartphone bij je? Natuurlijk, maar met een horloge ben je toch echt beter bij de tijd. Je weet direct hoeveel minuten je nog hebt om je vliegtuig, trein of bus te halen, zonder dat je eerst je telefoon uit je broekzak of handtas moet vissen. Bovendien heb je tegenwoordig ook horloges waarmee je berichten kunt ontvangen en versturen, de smartwatch. Sommige horloges zijn zelfs speciaal gemaakt om mee te nemen voor op reis.
Bovenal is een horloge om je pols gewoon een mooi en modieus accessoire. Het zegt iets over je persoonlijkheid en waar je voor staat. Kies je voor een stoer horloge, een stijlvol exemplaar of een eenvoudig praktisch uurwerk? Als je tijdens je reis speciale gelegenheden gaat bezoeken of een avondje uit gaat, geeft een horloge om je arm net dat mooie elegante tintje. Je bent zeker niet de enige als je met een horloge op vakantie gaat. Neem je een horloge mee op reis? Hier vind je 8 handige tips!
#1 Kies een horloge dat bij je reis past
Bij het inpakken is het altijd handig om te bedenken wat je tijdens je trip wilt doen. Kies daar een passend horloge bij. Als je veel tijd op het water of het strand doorbrengt, kun je beter een waterbestendig horloge meenemen. Als je een zakelijke meeting op de agenda hebt staan of een avondje naar de opera gaat, kun je voor een meer formeel horloge kiezen. Voor een stedentrip waarbij je veel door de stad banjert, volstaat het horloge dat je elke dag al draagt.
#2 Neem een extra horlogebandje mee
Als je lange tijd op reis gaat, is het verstandig om een reserve horlogebandje mee te nemen. Horlogebanden wegen bijna niets en het bespaart je een hoop moeite, tijd en energie als je bandje onderweg onverhoopt kapot gaat. In het buitenland kun je niet overal een horlogebandje op de kop tikken dat bij jouw eigen horloge past. Het zou zonde zijn als je een horloge mee op reis neemt dat je niet kunt dragen en het vervangen van een bandje is in een paar minuten gepiept.
#3 Meerdere horloges mee?
Het kan zijn dat je verschillende horloges mee wil nemen op reis, voor verschillende gelegenheden. Stop dan ook een reisetui voor je horloges in je bagage. Je hebt reisetuis voor één horloge, bijvoorbeeld voor een duur en fraai exemplaar waar je heel zuinig op bent, maar ook etuis waar acht horloges in passen. Je horloges zijn zo goed beschermd en een reisetui past makkelijk in je handbagage of je koffer. Reis je met het vliegtuig? Dan kun je de etui het beste meenemen in je handbagage. Inchecken is geen goed idee, aangezien het personeel op luchthavens niet overal te vertrouwen is.
#4 Horloges en de beveiliging op luchthavens
Strikt gezien hoef je bij de security op een vliegveld niet je horloge van je pols te halen en mag je daarmee door het poortje lopen. Verpakkingen met vloeistoffen en elektronica moet je wel uit je handbagage nemen, maar voor horloges gelden geen regels. Er is echter een grote kans dat het poortje toch gaat piepen, vooral als je door een metaaldetector loopt. Als je haast hebt en andere reizigers niet wil ophouden, kun je het horloge beter loshalen en in je tas of jas door het röntgenapparaat sturen. Handig om te weten dat je op Schiphol je horloge nog kunt laten repareren of schoonmaken bij Gassan. De juwelier heeft 14 vestigingen achter de security.
#5 Vergeet de nieuwe tijdzones niet
Passeer je op reis veel tijdzones? Vergeet dan niet steeds de tijd op je horloge een uur terug of voorruit te zetten. Hoe sneller je je aanpast aan de nieuwe tijdzone, hoe minder last je hebt van een jetlag. Met een radiogestuurd horloge wordt steeds de exacte tijd weergegeven van de tijdzone waarin je je bevindt, zonder dat je zelf iets hoeft te veranderen. De radiogestuurde horloges ontvangen vooral signalen in Europa. Er zijn echter ook GPS-horloges te koop die contact leggen met satellieten. Wereldwijd heb je dan altijd de juiste tijd, waar je ook bent.
#6 Neem een kopie van je aankoopbewijs mee
Het kan wellicht handig zijn om een kopie van je aankoopbewijs van je horloge (uit Nederland) mee te nemen als je op reis gaat. Zo voorkom je in ieder geval problemen bij de douane. Als je horloges invoert, moet je officieel invoerrechten betalen. In Nederland is dat 4,5 procent van het aankoopbedrag. Draag je horloge in ieder geval om je pols als je aankomt op een luchthaven, dan is er niet zoveel aan de hand en ben je niet snel verdacht. Amerika had vroeger de eis dat een Rolex-horloge per se op de pols gedragen moest worden als je het land binnenkomt, maar die beperking is inmiddels opgeheven.
#7 Check de reisverzekering
Check je reisverzekering als je met een duur horloge op stap gaat. Soms heb je een extra bagagedekking nodig om kostbaarheden te verzekeren, zoals horloges, juwelen en laptops. Dan geldt er ook nog een eigen risico en een maximale vergoeding die wordt uitgekeerd bij verlies, diefstal of beschadiging (meestal rond de € 1000). Als je horloge ouder is dan twee jaar, krijg je ook niet meer de nieuwwaarde, maar de dagwaarde. Als je een duur horloge van Omega of Breitling meeneemt op reis, heb je niet zoveel aan je reisverzekering. Vraag dan aan je verzekeraar of je een aanvullende verzekering of speciale horlogeverzekering kunt afsluiten.
#8 Laat je horloge thuis
Soms is het beter om zonder horloge op reis te gaan. Als je een avontuurlijke vakantie boekt naar een derdewereldland in Afrika, Azië of Latijns-Amerika, is het dragen van een horloge vragen om problemen. In landen waar de bevolking moet rondkomen van een paar euro per dag, ben je een aantrekkelijk doelwit voor dieven en straatrovers. Zelfs als je horloge een goedkoop prul is dat je op de kermis hebt gewonnen, is de kans groot dat je het moet afstaan omdat ze geen idee hebben van de prijs. Met een opzichtig horloge om je pols zie je er nou eenmaal rijke en welvarend uit. Als je stress wil voorkomen in arme landen, laat je je horloge thuis.
Voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een horloge op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/elen418; Pixabay.