Powerbank op reis
Handige tips en trucs voor het meenemen van een powerbank op reis
Een powerbank is een tegenwoordig een must om mee te nemen op reis, met alle elektronische bagage die we met ons meezeulen. De smartphone, de laptop, de tablet en de digitale camera behoren al snel tot onze standaardbagage. Daarbij gebruiken we deze stroomvreters ook steeds vaker. Alleen al op onze smartphone kijken we gemiddeld honderd keer per dag, en jongeren nog veel vaker.
En dat doen we heus niet omdat het alleen maar leuk is en om je mail te checken. Je smartphone, tablet en laptop heb je tegenwoordig ook gewoon nodig op reis: om iets op te zoeken, om de weg te vinden, om een hotel te boeken of om online alvast kaarten te bestellen, om lange wachtrijen te vermijden (het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog steeds toeristen zijn die in de lange rij voor de kassa aansluiten…). Al die elektronische apparaten hebben batterijen die snel opgaan en continu moeten worden opgeladen. Een powerbank is daarvoor onmisbaar.
Waarom hebben we een powerbank nodig?
Ooit konden we onze smartphone of tablet gewoon ‘s nachts in onze hotelkamer opladen en de hele volgende dag gebruiken, maar door ons intensieve gebruik en het groeiende aantal (gratis) wifipunten redden we het daar niet meer mee. Als je de hele dag aan het reizen bent waarbij je afhankelijk bent van een gedownloade kaart om je weg te vinden, is de batterij van je smartphone halverwege de dag alweer op. Hoe frustrerend is het dan als je verdwaalt!
Als je tijdens een stedentrip op je mobieltje informatie opzoekt over de openingstijden van bezienswaardigheden en een leuk restaurant, zie je het batterijpercentage zienderogen afnemen. Zeker als je tussendoor ook nog een foto op Facebook of Instagram zet. Als je gaat backpacken door de jungle kom je dagenlang geen stopcontact tegen. Je moet er dan niet aan denken als je in noodsituatie terecht komt, eindelijk een plek hebt gevonden waar je een beetje bereik hebt en dan merkt dat het streepje van je batterij nog maar op 1 procent staat. In het donker kun je het lampje op je iPhone niet gebruiken (neem voor de zekerheid een zaklantaarn mee).
Het is gewoon ontzettend onhandig als je op reis bent en je smartphone het halverwege de dag niet meer doet! Je kunt natuurlijk je oplaadbare kabeltjes meenemen en ergens een tijdje gaan zitten om je smartphone, tablet of laptop op te laden, maar dan moet je eerst zo’n plek vinden en dat vervolgens ook nog willen. Het gaat allemaal van de tijd af die je bedacht om bepaalde activiteiten te ondernemen. In landen met andere stopcontacten en voltages moet je dan ook nog een wereldstekker in je handbagage meenemen, en dat is extra onhandig.
Met een powerbank kun je je smartphone of tablet altijd weer opladen op reis, waar je ook bent en wanneer je maar wilt, en zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Een powerbank is een compacte reservebatterij die je van tevoren oplaadt, dus bijvoorbeeld wel ‘s nachts als je ligt te slapen. Een powerbank is betaalbaar en niet groot, het heeft vaak de vorm van een stick of een platte schijf. Vaak past het ding past makkelijk in je tas, je rugzak of je broekzak. Het is kortom handige gadget die als de redder in nood komt als je batterij opeens leeg is.
Wat is een goede powerbank voor op reis?
Een powerbank is er in verschillende soorten en maten, en uiteraard loopt de kwaliteit en de prijs ook erg uiteen. Voor een powerbank op reis wil je uiteraard dat deze niet al te groot is, snel oplaadt en een stevige capaciteit bezit waarmee je smartphone weer enige tijd mee kan.
Capaciteit van een powerbank
Bij de aanschaf van een powerbank moet je eerst letten op de capaciteit van de accu, ofwel het vermogen van de batterij. Deze wordt uitgedrukt in het aantal mAh (milliampère per uur). Dit getal geeft aan hoe lang de externe batterij een bepaalde stroom kan leveren. Dus hoe hoger de mAh, hoe krachtiger de batterij en hoe vaker je je apparaat kunt opladen. Een iPhone 5 heeft bijvoorbeeld een ingebouwde batterij van 1440 mAh. Met een powerbank met een capaciteit van 5600 mAh kun je deze smartphone in principe ongeveer 3½ keer opladen, al treedt er bij het opladen altijd wat energieverlies op en is de oplaadcapaciteit in werkelijkheid wat minder.
Voor een smartphone kun je het beste een powerbank aanschaffen met een minimale capaciteit van 5000 mAh, waarmee je je mobiele telefoon meerdere keren kunt opladen. Voor een tablet of een laptop heb je een powerbank met een hogere capaciteit nodig dan voor een smartphone, omdat de batterijen in deze apparaten een hogere mAh hebben. Een kleine tablet vereist minimaal 10.000 mAh. Voor een grotere tablet of een laptop heb je eigenlijk tussen de 15.000 mAh en 20.000 mAh nodig.
Een powerbank met meer capaciteit is duurder dan een powerbank met minder vermogen, dus het is de vraag of je die nodig hebt op reis. Als je veel met een laptop gaat werken, bijvoorbeeld omdat je op een zakenreis gaat of omdat je onderweg veel wilt bloggen, is het handig een powerbank met een hoge capaciteit mee te nemen. Deze zijn meestal wel groter en passen bijvoorbeeld niet in je broekzak.
De meeste reizigers zullen onderweg waarschijnlijk vooral hun smartphone gebruiken. Daarvoor volstaat een goedkopere en kleinere powerbank met een lagere capaciteit. Een powerbank met een vermogen van 2200 mAh is al te koop voor circa € 5, maar daarmee kun je waarschijnlijk nog niet eens één keer de batterij van je smartphone volledig opladen. Deze goedkope variant wordt tegenwoordig vaak weggegeven als relatiegeschenk. Als je zo’n powerbank gratis krijgt, kun je dus betere een wat duurdere aanschaffen met wat meer capaciteit, als je langere tijd op reis gaat.
Opladen van een powerbank
Het opladen van een powerbank duurt redelijk lang, omdat er natuurlijk een grotere batterij is die van energie moet worden voorzien. De oplaadtijd van een powerbank van 5000 mAh duurt al snel 4 tot 5 uur, maar er zijn ook exemplaren met deze capaciteit die meer dan 8 uur nodig hebben om op te laden. Als je op reis bent, is het handig als je powerbank snel kan worden opgeladen.
Het opladen is vooral handig tijdens de nacht, maar kan je ook doen als je op onderweg bent. Steeds vaker beschikken stoelen in treinen en vliegtuigen over een eigen stopcontact. In geval van een crisis kun je een powerbank met een snelle oplaadtijd ook opladen in een café of restaurant. Tijdens die paar uur heeft de batterij in ieder geval voor een deel een nieuwe energiestoot gekregen.
De oplaadtijd van een powerbank is afhankelijk van de output van een adapter, en dat wordt uitgedrukt in ampère (de stroomsterkte). Hoe hoger de ampère, hoe sneller de powerbank wordt opgeladen. De meeste powerbanks voor een smartphone hebben een output van 1 ampère (1A). Voor een tablet heb je een minimale stroomsterkte nodig van 1,5 tot 2A. Een accu van een laptop heeft nog meer stroom nodig en vereist minimaal 2,4A.
Het opladen van een powerbank gebeurt met een USB-oplaadkabel (die meegeleverd wordt) en een adapter. Je kunt meestal de adapter gebruiken van je smartphone, tablet of laptop, die vrijwel allemaal een USB-aansluiting hebben. Er zijn ook powerbanks met twee USB-uitgangen, waardoor je tegelijkertijd twee apparaten kunt opladen. Door de dikte past deze echter niet in je jas- of broekzak.
Handig voor op reis is ook een powerbank met een ingebouwde zaklamp, zodat je ook in het donker en bij de uitval van elektriciteit je smartphone kunt opladen. Omgekeerd is er ook een zaklantaarn te koop met een ingebouwde powerbank…
Voor het laatst bijgewerkt op 9 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een powerbank mee op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/shevtsovy; Pixabay.