Verrekijker voor op reis

Het is misschien geen must, maar het is wél heel leuk om een verrekijker mee te nemen op reis. Vooral tijdens een vakantie in de natuur is het fijn om een verrekijker bij je te hebben. Met een verrekijker kun je wilde dieren spotten tijdens een safari, zeldzame vogels bekijken en identificeren en vanaf de top van een berg turen naar het omliggende landschap.

Als je een theaterliefhebber bent, is een kleine verrekijker ook wel handig in je bagage. Vanaf het bovenste balkon van het beroemde Bolshoi Theater in Moskou krijg je anders weinig mee van het spektakel op het podium. Voor een strandvakantie of een stedentrip (zonder theaterbezoek) is een verrekijker niet echt noodzakelijk. Tenzij je misschien bovenop een wolkenkrabber staat (of aantrekkelijke badgasten op het strand wilt spotten).

Waar moet een verrekijker voor op reis aan voldoen?

Een verrekijker voor op reis moet eigenlijk aan vier eisen voldoen: je moet er ver mee kunnen kijken, de verrekijker moet compact zijn, het moet handig in gebruik zijn en het ding moet niet teveel wegen. Soms krijg je weleens een plastic ‘wegwerpverrekijker’ – dat is leuk voor kinderen, maar tijdens een safari blijft die leeuw in de struiken er toch een beetje klein uitzien.

Op reis wil je de koning van de dieren kunnen uitvergroten, wil je zijn manen kunnen zien en wil je de felle blik in zijn ogen zien waarmee hij zijn toekomstige prooi in de gaten houdt. Ook wil je niet teveel ballast en gewicht in je bagage, dus een verrekijker moet het liefst een lichtgewicht exemplaar zijn.

Qua ver kijken zijn er nogal wat kwaliteitsverschillen tussen verrekijkers. Bij de beste en duurste modellen zie je de wilde dieren op verre afstand haarscherp, terwijl bij goedkope verrekijkers de contouren wazig blijven.

De gebruikersvriendelijkheid van een verrekijker is ook een belangrijke voorwaarde op reis. De verrekijker is flexibel genoeg om voor je ogen te houden en er doorheen te kijken, zonder dat je allerlei moeilijke technische handelingen moet verrichten. Met de ideale verrekijker kost het weinig moeite om je doelwit in een oogwenk scherp te krijgen. Je wilt geen logge verrekijker die prikt in je neus en een afdruk achter laat op je gezicht, maar eentje met soepele rubberen randen die je een oogverblindend uitzicht zal geven.

Eigenschappen van een verrekijker

Waar moet je opletten als je een verrekijker wilt kopen voor je reis of vakantie? Dat hangt ervan af waarvoor je de verrekijker wilt gebruiken. Aan de hand van de eigenschappen van een verrekijker kun je bepalen welk model het meest geschikt is voor de activiteiten die je op reis wilt ondernemen. De eigenschappen zijn nogal een technisch verhaal, die we hieronder proberen uit te leggen.

Vergroting van een verrekijker

Bij de aanschaf van een verrekijker is ten eerste de vergroting belangrijk. De vergrotingsfactor geeft aan in hoeverre het object wordt vergroot als je door de kijker tuurt. De vergroting wordt aangegeven met een getal, bijvoorbeeld een 8. Dat betekent dat het beeld 8 keer wordt vergroot. De vergroting wordt ook wel de ‘sterkte‘ genoemd. Er zijn ook verrekijkers te koop met een vergroting van 17, maar zoiets komt eerder in de richting van een telescoop.

Wat voor een vergroting is nou handig voor op reis? Voor een safari of het spotten van vogels is een vergroting van 8 of 10 het meest gebruikelijk. Let er wel op dat een hogere vergrotingsfactor niet altijd betekent dat je de dieren of vogels beter ziet. Een sterkere vergroting zorgt namelijk ook voor een minder stabiel beeld.

Je moet dus een hele vaste hand hebben om scherp te kunnen zien, en de meeste mensen hebben toch lichte trilhanden. Als je de verrekijker wilt gebruiken tijdens het wandelen, vanuit een rijdende auto, bus of trein of vanaf een deinend schip, kun je beter een verrekijker aanschaffen met een minder sterke vergroting, bijvoorbeeld 7.

Objectief

Je zal zien dat op een verrekijker altijd twee getallen staan. Het eerste getal is de vergroting, en het tweede getal is het objectief. Dit betreft de diameter van de twee lenzen aan de voorkant van de verrekijker. Als je bijvoorbeeld 10 x 42 op een kijker wilt staan, betekent dit dat het beeld 10 keer wordt vergroot en de diameter 42 millimeter (4,2 centimeter) bedraagt. Samen met de vergroting is het objectief een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een verrekijker koopt voor op reis.

De diameter van de meeste verrekijkers varieert tussen de 20 en 80 millimeter. Hoe groter de diameter is, hoe meer (dag)licht er binnenvalt. Het beeld zal dus helderder zijn en je ziet meer details. Dat is vooral handig als je wilde dieren wilt zien bij weinig licht, als je bijvoorbeeld in de schemering of in het halfdonker op safari gaat.

Ook hierbij geldt dat een groter objectief niet altijd handig is voor op reis. Een hogere diameter betekent grotere lenzen, waardoor je verrekijker groter en zwaarder zal zijn. Een verrekijker met een diameter van 21 mm weegt bijvoorbeeld 195 gram, terwijl een verrekijker met een diameter van 50 mm meer dan 1 kilo weegt. Op reis wil je waarschijnlijk liever een kleinere en lichtere verrekijker meenemen, bijvoorbeeld met de getallen 10 x 21 (een vergrotingsfactor van 10 en een diameter van 21 mm).

Gezichtsveld

Een andere belangrijke eigenschap van een verrekijker is het gezichtsveld. Dat is de breedte van het beeld dat je ziet op een afstand van 1000 meter (1 kilometer). Het gezichtsveld van de meeste verrekijkers ligt tussen de 75 en 145 meter. Bij een gezichtsveld van 75 betekent dit dat je door lenzen van je kijker 75 meter breed kunt kijken. Bij 125 kun je door de kijker 125 meter breed kijken op een afstand van één kilometer.

De keuze van het gezichtsveld hangt af van het doel van de verrekijker op reis. Bij een kleiner gezichtsveld kun je beter details waarnemen, van iets dat op dezelfde plek blijft. Voor een safari of het spotten van vogels kun je beter een verrekijker kopen met een groter gezichtsveld. Je kunt dan makkelijker vanuit één positie vliegende vogels of bewegende dieren zien, zonder dat je je hoofd hoeft te draaien. Het spektakel, bijvoorbeeld de jachtluipaard die zijn prooi te grazen neemt, gebeurt allemaal binnen hetzelfde gezichtsveld. In het Engels heet dit trouwens Field-of-View.

Uittredepupil

De zogeheten uittredepupil is van belang als je de verrekijker bij weinig licht wilt gebruiken, bijvoorbeeld bij zonsondergang of in de nacht om sterren te kijken. De uittredepupil is de lichtbundel die door een verrekijker op het oog valt, vergelijkbaar met een pupil van het menselijk oog. Je ziet het aan het ronde witte cirkeltje als je in de lenzen kijkt.

De uittredepupil kan een diameter hebben tussen de 2 en 6 millimeter (voor een gezond oog ligt dat tussen de 2 en 7 millimeter). Hoe groter de uittredepupil, hoe meer licht er binnen kan vallen en hoe helderder het beeld. Als je de verrekijker veel ‘s avonds wilt gebruiken, kun je dus beter een exemplaar kopen met een hoge uittredepupil. Gebruik je de verrekijker op reis vooral overdag, dan volstaat een lage uittredepupil (bijvoorbeeld van 2 mm) omdat je minder afhankelijk bent van het licht.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een verrekijker voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/coendef; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *