Negatief reisadvies: hoe zit het met je reisverzekering?

De wereld is er helaas niet veilig op geworden de laatste jaren. Aanslagen, terreur en politieke chaos domineren de krantenkoppen. Voor reizigers is dat een crime, want zij zien het lijstje veilige vakantiebestemmingen zienderogen krimpen. Het is duidelijk dat landen als Somalië en Syrië een no-go area zijn, maar ook steeds meer andere gebieden krijgen een negatief reisadvies. Ook landen waar we tot enkele jaren geleden nog zorgeloos vakantie konden vieren, zoals Tunesië.

Betekent dit dat je helemaal niet meer naar die landen kunt reizen? Hoe zit het met je reisverzekering als je toch plekken reist met een negatief reisadvies? Je wilt immers goed verzekerd zijn, ook als je het avontuur en de prachtige bezienswaardigheden wilt opzoeken in een minder stabiel land. Hier scheppen we wat orde in de chaos, en leggen we je uit hoe het zit met je reisverzekering en een negatief reisadvies.

Wat is eigenlijk een negatief reisadvies?

De reisadviezen worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, voor elk land in de wereld. Het ministerie werkt daarvoor met vier kleuren, die oplopen ‘in gevaar’. Groen is veilig, geel is opletten geblazen, oranje betekent dat je alleen naar het land moet reizen als het noodzakelijk is en rood betekent dat je het land beter helemaal kunt mijden. Dan is er bijvoorbeeld sprake van een burgeroorlog, gewapende conflicten, terreurdreiging of een natuurramp. Rood staat dus gelijk aan een ‘negatief reisadvies’.

De reisadviezen, die bijna dagelijks wijzigen en die je kunt raadplegen op www.nederlandwereldwijd.nl, zijn echter niet bindend. Het is een inschatting van de veiligheidsrisico’s door de Nederlandse overheid, maar het is helemaal je eigen keus en verantwoordelijkheid om af te reizen naar een land met een negatief reisadvies.

Niet alle landen met een negatief reisadvies zijn gevaarlijk

Laat je niet meteen afschrikken bij de kleur rood. Sommige landen, zoals Libië of Afghanistan, zijn helemaal roodgekleurd. Er zijn echter ook heel wat landen waar slechts één bepaalde streek of provincie roodgekleurd is. Voor bijvoorbeeld de Filipijnen geldt alleen voor het uiterste zuiden een negatief reisadvies, waar fundamentalistische moslims angst en terreur zaaien. In de rest van het land kun je gewoon vakantie vieren.

Overigens zijn sommige reisadviezen wel een beetje twijfelachtig. Tunesië belandde meteen op de zwarte lijst na twee aanslagen in 2015, terwijl het reisadvies voor Londen groen blijft na de recente terreuraanslagen. Voor de Britse hoofdstad gelden ‘geen enkele veiligheidsrisico’s’, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisverzekering afsluiten is altijd verstandig

Waar je ook naartoe reist, het afsluiten van een reisverzekering is altijd verstandig. Los van de veiligheidsrisico’s is een reisverzekering handig als je te maken krijgt met ziekte, ongelukken, schade of diefstal. Op internet zijn allerlei websites te vinden waar je reisverzekeringen kunt vergelijken om te bekijken welke kosten worden gedekt. Als je echt onbezorgd op vakantie wilt gaan, sluit je een doorlopende reisverzekering af. Dan ben je altijd goed verzekerd, en hoef je je hier niet druk om te maken als je een reis aan het voorbereiden bent.

Ben je ook verzekerd bij een negatief reisadvies?

Dit is de hamvraag: dekt de reisverzekering ook de kosten voor landen met een negatief reisadvies? Zoals eerder gezegd, zijn er enkele tientallen landen waar slechts een klein deel roodgekleurd is. Zo lang je niet in het ‘rode gebied’ komt, is er niets aan de hand en ben je veilig verzekerd. Je kunt dus gewoon op safari in Kenia (voor de nationale parken geldt code geel), alleen kun je de ‘rode’ grensstreek bij Somalië beter links laten liggen.

Een standaard reisverzekering dekt namelijk niet de landen of streken met de kleur rood of oranje, meldt het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars vinden de risico’s simpelweg te groot. Mocht je in de problemen komen, dan krijgen ze te maken met enorme kosten voor bijvoorbeeld repatriëring, beveiliging of in het ergste geval: het betalen van losgeld om je vrij te krijgen na een ontvoering.

Een reisverzekering dekt geen ‘molest’

Let er wel op dat je ook in ‘veilige gebieden’ (met de kleur groen en geel) niet altijd kunt terugvallen op je reisverzekering als je te maken krijgt met onveilige situaties. Een reisverzekering geeft in principe geen dekking bij ‘molest’. Daaronder vallen onder meer een burgeroorlog, een gewapend conflict, binnenlandse onlusten, muiterij, oproer van lokale groeperingen en ander georganiseerd geweld.

Dit geldt voor élk gebied, of er nou wel of geen negatief reisadvies voor geldt. Er zijn overigens enkele verzekeringsmaatschappijen die tegen betaling van extra premie een molestdekking aanbieden. Dat is een verzekering die vooral bedoeld is voor expats, zakenreizigers en hulpverleners.

Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van terreuraanslag (waarop het risico héél klein is), dan krijg je wel een schadevergoeding. De verzekeringsmaatschappijen hebben hiervoor in 2003 de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden (NHT) opgericht. Maar laten we hopen dat het niet zover hoeft te komen….

Kan ik dus op vakantie naar een gebied met een negatief reisadvies?

Dat hangt helemaal af van je eigen inschatting van de veiligheidsrisico’s. Je moet dus niet afhankelijk zijn van je reisverzekering, maar van je eigen gedegen voorbereiding. Zorg ervoor dat je ter plaatse mensen kent waar je in noodgevallen contact mee kunt opnemen. Zorg dat je telefoon altijd is opgeladen en dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws.

Boek je een georganiseerde reis naar een land of gebied met een negatief reisadvies, dan is de reisorganisatie verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Vraag van tevoren wat de reisorganisatie allemaal regelt en vergoedt als er iets misgaat.

Kortom: sluit altijd een reisverzekering af en bereidt je goed voor, waar je ook naartoe gaat. Ook in Soedan kan je peperdure fototoestel per ongeluk in het water vallen, en deze wordt dan gewoon vergoed. Mijd de roodgekleurde, roerige regio’s en geniet van je vakantie!

Voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een negatief reisadvies en je reisverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/pedro2009; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *