Slapen in een vuurtoren
Vuurtorens dienden ooit als baken van licht en veiligheid op de nachtelijke zee. Kapiteins wisten bij nacht en ontij op zee altijd de kust te ontwaren. Door satellieten en geavanceerde elektronica zijn veel vuurtorens in de wereld overbodig geworden. Sommige doen nu dienst als museum, terwijl andere vuurtorens zich hebben omgevormd tot hotel.
Het slapen op grote hoogte met ramen rondom is per definitie is een spectaculaire belevenis. Veel kamers hebben deze vuurtorenhotels meestal niet, dus voor een nachtje bovenin de toren moet je er vroeg bij zijn. Hier hebben we de zes mooiste vuurtorens op een rij gezet waar je kunt slapen.
Vuurtoren Molja, Noorwegen
Voor kamer 47 van Hotel Brosundet in de Noorse stad Ålesund moet je even de kade oversteken. Op het puntje van de haven van de pier vind je de nog steeds werkende en 150 jaar oude en kleine Molja vuurtoren, waar één eenzame hotelgast zich even een rasechte vuurtorenwachter kan wanen. De vuurtoren heeft een diameter van slechts 3 meter, maar heeft wel een slaapkamer (boven) en een badkamer (beneden).
Het historische en rustieke interieur is ontworpen door Snohetta, een fameus Noors architectenbureau dat ook getekend heeft voor het Operagebouw in Oslo en het Ground Zero Museum in New York. De rood-groene verlichting bovenin is nog steeds een baken voor schepen, maar deze werkt automatisch, dus als hotelgast hoef je hier niks voor te doen. Neem wel een slaapmasker mee. Hotelpersoneel brengt het ontbijt op het door jou gekozen tijdstip. Website: www.brosundet.no
Wicklow Lighthouse, Ierland
Wicklow Lighthouse siert de schilderachtige Ierse oostkust sinds 1781. De achthoekige vuurtoren kreeg het in 1836 zwaar te verduren na een blikseminslag, maar gelukkig zagen de Ieren de architectonische waarde in en voorzagen het bouwwerk van een nieuw koepeldak. In 1996 heeft een Ierse erfgoedorganisatie Wicklow Lighthouse ingrijpend gerestaureerd.
De vuurtoren heeft nu zes achthoekige kamers boven elkaar, eenvoudig en comfortabel ingericht. Op de bovenste verdieping is de keuken, die je bereikt na 109 treden. Vanuit de gebogen ramen heb je een mooi uitzicht op de Ierse Zee, die de toren van drie kanten omringd. Op een paar kilometer lopen heb je strand en zeehonden. Meer informatie: www.irishlandmark.com
Vuurtoren Harlingen, Nederland
Gasten die de wenteltrap weten te trotseren, wacht in de Vuurtoren in Harlingen een panoramisch uitzicht op de Waddenzee. De 25 meter hoge art deco toren is gebouwd in 1920, maar in 1999 doofden na driekwart eeuw de lichten en kunnen twee mensen er de nacht doorbrengen. Op de onderste verdieping is het bad, op de tweede verdieping het bed en de zithoek en op de bovenste verdieping (via een steile trap) vind je de ruimte waar een enorme lamp (ter grootte van een Skippy-bal) ooit de zee bescheen. Onder de originele koperen koepel is een eethoek voor twee en je kunt naar de omheinde omloop buiten om de zilte zeelucht op te snuiven en de zeilschepen in de haven te zien aanmeren. In de verte zie je de kerktorens van steden en dorpen in het Friese achterland. Website: www.vuurtoren-harlingen.nl
St. Anthony’s Lighthouse, Cornwall, Engeland
St. Anthony’s Lighthouse ligt op een betoverende locatie op het uiterste puntje van Roseland, een schiereiland aan de zuidkust van het Engelse graafschap Cornwall. Enige fitheid is vereist om deze vuurtoren te bereiken: vanaf de parkeerplaats leidt een 300 meter lang en steil pad naar beneden. Je slaapt in Sally Port Cottage, de voormalige woning van de vuurtorenwachter die tegen de toren aan is gebouwd. Het huisje is warm en uitnodigend, met een flinke woonkamer en keuken, slaapkamers met bedden voor vier personen en een zonnig terras. Je kunt hier het beste in het najaar overnachten, want vanuit de kleine observatiekamer heb je een eersteklas uitzicht op een eventuele herfststorm op de Keltische Zee. In de slaapkamers liggen oordoppen die je ook écht nodig hebt. De vuurtoren is nog volledig operationeel, en stuurt tijdens duistere nachten een elektronisch mistsignaal de ether in. Website: www.ruralretreats.co.uk
Vuurtoren Roter Sand, Duitsland
Roter Sand is de eenzaamste vuurtoren om in te slapen. Deze vuurtoren staat namelijk midden in de Noordzee, ongeveer 40 kilometer van de Duitse stad Bremerhaven. De rood-wit gestreepte toren staat hier al sinds 1885 en geldt daarmee als het oudste offshore-monument ter wereld. De rode en witte strepen zouden zelfs model hebben gestaan voor vele andere vuurtorens langs de Noordzee. Toch is de naam daar niet van af geleid. Roter Sand is vernoemd naar een zandbank met rode schelpkalksteen waarop de vuurtoren is gebouwd.
De Roter Sand is sinds 1964 niet meer in gebruik, maar in de zomermaanden kun je er wel overnachten. Er is een krappe slaapkamer met zes stapelbedden en een keuken die tevens dienstdoet als zitkamer. Je kunt de vuurtoren alleen bereiken per boot op een kalme zee, omdat je ook via een buitenladder naar het instapluik moet klimmen. Als zee te ruig is om terug te keren, moet je langer in de vuurtoren verblijven. Gelukkig er een noodvoorraad proviand aanwezig voor dit soort situaties. Dat maakt het slapen in deze vuurtoren wel avontuurlijk! Website: www.foerderverein-leuchtturm-roter-sand.de
Sentinel Island Lighthouse Juneau, Alaska
Rustzoekers en avonturiers kiezen de Sentinel Island Lighthouse uit om de nacht door te brengen. Deze art deco vuurtoren uit 1935 ligt op het kleine Sentinel Eiland voor de zuidelijke kust van Alaska en is alleen te bereiken met een zeekajak, een gehuurde boot of een helikopter. Er staat een eenvoudig stapelbed, maar je kunt je tentje buiten neerzetten en daar je slaapzak uitrollen.
Tegen het gebrek aan comfort staat wel wat tegenover: een eiland van 24.000 vierkante meter helemaal voor jezelf en een glorieus uitkijkpunt voor het spotten van walvissen, zeehonden en adelaars. Reserveren via de Gastineau Channel Historical Society, die vuurtoren beheert.
Handige reisartikelen voor je vakantie
Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het slapen in een vuurtoren, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/redwallsky; phb.cz; Flickr.com/Dharion (cropped) – (CC BY 2.0).