Medische kosten in het buitenland en de zorgverzekering

Medische kosten buitenland en de zorgverzekeringOp vakantie wil je zorgeloos genieten van het avontuur. Toch gebeurt het soms dat je medische zorg nodig hebt als je naar het buitenland gaat. Wat krijg je in het buitenland vergoed? En heb je een aanvullende verzekering nodig om goed verzekerd te zijn? In dit artikel bespreken we wat je moet weten over medische kosten in het buitenland. Ook de rol van je zorgverzekering komt uitgebreid aan bod!

Dekking basisverzekering in het buitenland

Allereerst gaan we even hebben over de basisverzekering. Deze vergoedt spoedeisende zorg in alle landen, zoals noodzakelijke medische behandelingen bij een ongeluk of plotselinge ziekte. Let op: deze vergoeding is beperkt tot het Nederlandse tarief. Als zorg in het buitenland duurder is, betaal je het verschil zelf. Houd er ook rekening mee dat het eigen risico geldt voor zorgkosten via de basisverzekering, inclusief spoedeisende zorg in het buitenland.

Medische kosten buitenland

Ook goed om te weten: de basisverzekering vergoedt niet de kosten van repatriëring. Dat geldt ook voor medische kosten door gevaarlijke activiteiten, zoals afdalen in grotten, bobsleeën, parachutespringen en wintersport. Daarvoor sluit je een reisverzekering af.

Europese zorgverzekeringskaart

Als je binnen Europa op vakantie gaat, neem dan altijd je Europese zorgpas (EHIC) mee. EHIC staat voor European Health Insurance Card. Deze Europese zorgverzekeringskaart. bewijst dat je in Nederland bent verzekerd, zodat je makkelijk medische hulp krijgt in het land waar je verblijft.

Medische kosten buitenland Europese zorgverzekeringskaart

Je vindt de EHIC op de achterkant van je zorgpas. Staat de kaart daar niet? Vraag de EHIC dan aan bij je zorgverzekeraar. Het kan tot vier werkdagen duren voordat je de kaart ontvangt, dus zorg ervoor dat je hem op tijd aanvraagt voor je vertrekt.

Medische kosten in niet-verdragslanden

Verblijf je tijdelijk in een land zonder zorgafspraken met Nederland, zoals de Verenigde Staten, China of Rusland? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over de vergoeding van niet-spoedeisende zorg. De dekking en voorwaarden zijn in niet-verdragslanden soms anders dan in landen met zorgafspraken.

Vergoeding aanvullende verzekering in het buitenland

Hoe zit het met een aanvullende verzekering voor medische zorg in het buitenland? Deze vergoedt niet alleen spoedeisende hulp, maar ook kosten die hoger uitvallen dan de Nederlandse tarieven. Daarnaast biedt deze verzekering dekking voor niet-spoedeisende behandelingen en een mogelijke eigen bijdrage. In landen zonder verdragsafspraken geeft een aanvullende verzekering extra zekerheid.

Medische kosten buitenland aanvullende verzekering

Bij een aanvullende verzekering voor zorgkosten in het buitenland heb je de keuze uit Europadekking of werelddekking. Je zorgpolis vergelijken is slim, zo vind je de dekking die het beste bij jouw reisplannen past. Op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl kies je voor 100 procent spoedeisende hulp in Europa of wereldwijd.

Let op: een aanvullende verzekering voor zorgkosten in het buitenland is niet nodig als je een doorlopende reisverzekering hebt die medische kosten dekt.

Zorgverzekering buitenland: wat moet je regelen voor vertrek?

Bereid je goed voor op je vakantie en zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Mocht er iets onverwachts gebeuren waardoor je medische kosten moet maken, dan heb je alles snel bij de hand.
Denk vooral aan belangrijke verzekeringspapieren en persoonlijke gegevens:

  • Nederlandse zorgpas
  • Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC)
  • Identiteitsbewijs en adresgegevens
  • Gegevens van noodcontacten
  • Polis van je reisverzekering
  • Noodnummer van het land waar je verblijft
  • Contactgegevens van de alarmcentrale van je verzekeraar

Met al deze nuttige informatie in je koffer ga je met een gerust hart naar het buitenland. Prettige reis!

Voor het laatst bijgewerkt op 20 februari 2025. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over medische kosten in het buitenland en de zorgverzekering, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *