Reisverzekering en contant geld, bankpassen en creditcards
Het hebben van een reisverzekering is toch wel een must als je op reis gaat. Mocht er iets misgaan, dan kun je terugvallen op deze verzekering om de kosten te vergoeden. Zo kun je een beroep doen op noodhulp bij onvoorziene gebeurtenissen, zoals een ongeval. Een reisverzekering biedt dekking bij verlies of diefstal van je bagage. Maar hoe zit het met de financiële middelen die je meeneemt op reis, zoals geld, betaalpassen en creditcards?
Iedereen die op vakantie gaat, heeft wel een portemonnee bij zich met een of meerdere bankpassen en creditcards. Ook heb je meestal wel een bepaalde hoeveelheid contant geld bij je, afhankelijk van je bestemming. In westerse landen zal je eerder pinnen of met je smartphone of smartwatch betalen dan in Azië, Afrika of Latijns-Amerika.
Maar wat als je portemonnee wordt gestolen op reis? Kun je dan een beroep doen op je reisverzekering? Dat hangt er helemaal van af wat voor soort verzekering je hebt afgesloten. In dit artikel geven we meer tips over je reisverzekering en geld, betaalpassen en creditcards.
Dekking van contant geld
Ten eerste is het goed om te weten: contant geld zit bijna nooit in de basisdekking van je reisverzekering. Hiervoor moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Dat is meestal voor een combinatie van bagage en geld. En dan nog ben je niet honderd procent verzekerd bij diefstal van je portemonnee. Er gelden specifieke voorwaarden wanneer je een beroep kunt doen op je reisverzekering bij het kwijtraken van je cash.
Voor de dekking van contant geld hanteren verzekeraars een maximaal bedrag dat ze uitkeren bij diefstal. Dat bedrag varieert en ligt tussen de € 150 en € 750 per polis. Dat geldt voor alle verzekerden samen, ongeacht of je alleen reist of als gezin. Ook is er een maximum verzekerd bedrag gedurende een jaar. Check dus de voorwaarden van je reisverzekering als je van plan bent om veel contant geld mee te nemen.
Sowieso is het niet verstandig om veel contant geld bij je te hebben op reis, dus hou de hoeveelheid beperkt. Als je veel bankbiljetten bij je hebt voor een rondreis in een niet-westers land, kun je die het beste veilig bewaren in een moneybelt. In Europese landen kun je bijna overal met een pasje betalen.
Voorwaarden voor uitkering
Er geldt een grote mate van eigen verantwoordelijkheid voordat verzekeraars een claim honoreren bij diefstal van contant geld op reis. Zo heb je gewoon pech als je je portemonnee kwijtraakt omdat je even niet goed oplet. Valt deze per ongeluk uit je broekzak., dan krijg je niets uitgekeerd. Zit het geld in een koffer die verloren raakt na het inchecken? Ook dan kun je fluiten naar je geld.
Mocht je echt het slachtoffer worden van diefstal of een beroving, dan moet je daarvoor bewijs kunnen aanleveren bij de verzekeringsmaatschappij. Je moet dus direct aangifte doen bij de lokale politie. Als het geld is gestolen uit je hotelkamer, een vakantiehuis of een appartement, dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij de receptie of de beheerder.
Verder moeten er sporen zijn van inbraak. Zo moet bijvoorbeeld de deur zijn geforceerd of het kluisje opengebroken zijn waar je je contant geld had liggen. Of het slotje van je koffer moet opengebroken zijn. Laat dus geen bankbiljetten of munten slingeren in je hotelkamer. Bij diefstal van contant geld uit een auto of caravan wordt vrijwel nooit iets uitgekeerd.
Dekking van een creditcard of bankpas
Bij vermissing of diefstal van je creditcard of bankpas speelt de reisverzekering geen rol. In zo’n situatie ben je verzekerd bij je creditcardmaatschappij of de bank die de creditcard uitgeeft. Raak je je creditcard of betaalpas kwijt op reis? Dan moet je deze als eerste blokkeren zodat anderen er geen gebruik meer van kunnen maken. Vooral voor een creditcard is dit belangrijk. Met een bankpas zonder pincode kan een dief niet zoveel.
Je belt met een speciaal telefoonnummer en het is zo geregeld. Die hulplijnen zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar, vanuit de hele wereld. Vaak moet je wel aangifte doen bij de plaatselijke politie, al de bank of creditcardmaatschappij je hier meer over kunnen vertellen.
Mocht je zonder creditcard of bankpas komen te zitten, informeer dan ook naar de mogelijkheid om een vervangende kaart of noodgeld te ontvangen. Neem voor de zekerheid wat contant geld of een tweede pasje mee en bewaar die op een andere plek (bijvoorbeeld in je moneybelt). Betalen met een app op je smartphone is ook een oplossing.
Handig om te weten is dat veel aankopen met je creditcard verzekerd zijn, ook tijdens een vakantie in het buitenland. Dat geldt vaak voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 180 dagen na aankoop.
Heb je een nieuwe jas gekocht op reis en zie je die niet meer bij de garderobe? Dan kun je terecht bij je bank of creditcardmaatschappij die de kaart heeft uitgegeven – dus niet bij je reisverzekering. Verzekeraars kunnen wel uitzonderingen maken voor risicovolle aankopen, bijvoorbeeld als je actief bent met crypto gokken. Dan krijg je mogelijk niets vergoed.
Misbruik van creditcard op reis
Ook al ben je voorzichtig en op je hoede, dan nog kan er misbruik worden gemaakt van je pasjes op reis. Vooral bij een creditcard kan er sprake zijn van frauduleuze transacties omdat de gegevens op een of andere manier bij een crimineel of hacker zijn beland.
Hoe vaak gebruik je een creditcard immers niet op vakantie? Van het kopen van entreetickets voor een museum tot kaartjes voor het openbaar vervoer: telkens haal je die kaart weer tevoorschijn. Helaas is cybercriminaliteit tegenwoordig een reëel risico. Mocht je het slachtoffer worden van fraude met een creditcard, dan hoef je niet aan te komen met je reisverzekering. Ook hierbij ben je beschermd door de instantie die je creditcard heeft uitgegeven.
Bij een geconstateerde fraude of een vermoeden daarvan neem je direct contact op met de 24/7-uurs hulplijn. Die blokkeert de creditcard en gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd. Mocht er inderdaad sprake zijn van een aankoop die je niet zelf hebt gedaan, dan krijg je dat geld terug. Hou je transacties nauwlettend in de gaten, ook als je op reis bent.
Skimming van een creditcard of bankpas op reis
Zonder diefstal of fraude kun je nog steeds slachtoffer worden van skimming bij een geldautomaat of pinapparaat. Skimming is een methode van criminelen om de gegevens van je betaalpas of creditcard te kopiëren. zodat ze er zelf betalingen mee kunnen doen. Deze vorm van diefstal komt in alle landen voor waar geldautomaten te vinden zijn.
Criminelen hebben bijvoorbeeld een kaartleesapparaatje geplaatst op de gleuf waar je de pas in doet. Of er hangen camera’s zodat ze je pincode kunnen lezen. Ga dus alleen pinnen bij geldautomaten die er normaal uitzien, op drukke en verlichte plekken. Nog beter is het om te pinnen bij een geldautomaat die binnen in een bank staat. Scherm met je hand de pincode af.
Mocht je het slachtoffer worden van skimming, neen dan meteen contact op met de bank of creditcardmaatschappij om de pas te blokkeren. En doe aangifte bij de lokale politie.
Voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2025. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de reisverzekering en geld, betaalpassen en creditcards, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.