Kamperen met een hond: 10 tips & tricks
Wil je op vakantie met je hond? Ga kamperen! Niks is avontuurlijker én gezonder dan een campingvakantie voor jou en je trouwe viervoeter. Samen de natuur verkennen, lange wandelingen maken en wat quality time opbouwen in de buitenlucht. Je hond kan lekker rondstruinen in de bossen of op de stranden terwijl ook jij fit blijft door alle beweging. Op een gegeven moment wil je harige metgezel niets anders meer.
Waarschijnlijk gaat je hond dan al kwispelen bij het horen van het woord ‘kamperen’, al moet hij zijn gerieflijke hondenmand dan even inruilen voor een natuurlijke omgeving vol rare geluiden. Maar waar moet je allemaal op letten als je je hond meeneemt naar een camping? Wat neem je mee en waar moet je ter plekke rekening mee houden? Wij hebben 10 tips & tricks verzameld om het buitenavontuur met je harige reismaatje zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen. Lees hier alles wat je moet weten voor het kamperen met een hond!
Kies de juiste kampeerplek
Dit is de eerste vraag die je jezelf gaat stellen: wáár ga je kamperen? Honden zijn niet op alle campings toegestaan, dus zoek in eerste instantie naar een hondvriendelijke camping. Op internet zijn talloze websites met overzichten van hondvriendelijke campings. In Nederland en andere Europese landen zijn genoeg kampeerterreinen te vinden waar een hond van harte welkom is. Campings midden in de natuur staan meestal welwillender tegenover het meenemen van honden dan gezinscampings met zwembaden.
Check meteen wat de regels zijn op de camping. Mogen honden vrij loslopen en eventueel het water in springen of moeten ze aangelijnd blijven? Zijn er speciale voorzieningen voor honden, zoals hondentoiletten, hondenspeeltuinen en hondendouches? Vraag wat het tarief is voor het meenemen van een hond en hoeveel honden welkom zijn. Vaak zijn er per staanplaats maximaal twee toegestaan.
Waar gaat de hond slapen?
Op veel campings kun je tegenwoordig een bungalow, chalet, caravan of luxe safaritent huren, maar slapen in een tent is natuurlijk het meest avontuurlijk voor een kampeertrip met je hond. Je kunt je hond naast je laten slapen, maar kijk dan wel of je tent groot genoeg is. Als je met twee personen bent én je viervoeter meeneemt, kun je beter een driepersoonstent meenemen.
Je hond kan slapen op een matrasje, een hondenslaapmat of een speciaal campingbedje voor honden. Er zijn ook kleine hondententjes te koop die je naast je eigen tent kunt zetten. Zorg er wel voor dat je hond er ‘s nachts niet uit kan om te voorkomen dat hij de omgeving gaat verkennen. Eventueel kan je hond buiten slapen in een bench. Zo is het meteen een waakhond, maar doe dit alleen bij mooi weer en als je hond dit een fijne plek vindt.
Train je hond voor de kampeertrip
Niets is zo vervelend als een hond die met zijn geblaf alle campinggasten wakker houdt. Het ontspannen kamperen komt dan in een heel ander daglicht te staan. Zorg ervoor dat jij niet degene bent die vriendelijk verzocht wordt om van de camping te vertrekken. Respecteer andere kampeerders, want niet iedereen is dol op honden.
Train je hond voordat je op stap gaat en dat hij commando’s als ‘zit’, ‘blijf’, ‘kom hier’ en ‘laat het’ begrijpt en gehoorzaamt. Hou je hond aangelijnd wanneer dat nodig is, want de buren op je camping zitten er misschien helemaal niet op te wachten als hij gezellig bij hun tent komt snuffelen. Ga ook een nachtje oefenen met kamperen, in je eigen achtertuin of op een camping in de buurt van je huis. Zo kan je hond een beetje wennen aan een tent en kom je er na een lange autorit niet achter dat hij bang is voor flapperend tentdoek.
Zorg voor de juiste documenten
Voor een kampeervakantie in het buitenland moet je hond gechipt en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Neem een Europees dierenpaspoort mee waarin alle registratie- en vaccinatiegegevens staan. Sommige campings kunnen hierom vragen. Regen de inenting tegen rabiës op tijd. Voor een kampeervakantie in Frankrijk moet je hond minstens 21 dagen geleden zijn prik hebben gehad. Mocht je hond een ziekte hebben, raadpleeg dan een dierenarts of kamperen wel zo’n goed idee is.
In sommige Europese landen zijn bepaalde hondenrassen verboden, dus check dat van tevoren. Vooral ‘stoere honden’, zoals pitbulls en rottweilers, zijn in veel landen niet welkom. Verder kan het zijn dat een hond in een land verplicht een muilkorf moet dragen als-ie buiten loopt.
Water en hondenvoer
Neem voldoende hondenvoer mee als je gaat kamperen met je hond. Het is voor hem of haar fijner om zijn vaste gebruikelijke hondenvoer te hebben. Zorg voor een kom met voldoende (en schoon) drinkwater en is het handig om wat extra snacks bij je te hebben om je hond te belonen voor goed gedrag tijdens de reis.
Je kunt tegenwoordig ook een speciaal servies aanschaffen voor een campingvakantie met je hond. Zo’n compacte en lichtgewicht reisset bestaat uit een voederbak, een drinkbak en een voerreservoir dat je handig in elkaar kunt schuiven.
De riem voor op de camping
Laten we eerlijk zijn: op de meeste campings mogen de honden niet vrij loslopen en moeten ze altijd aangelijnd zijn. Met een korte hondenriem zorg je ervoor dat hij in de buurt blijft van jou en je tent, en andere kampeerders niet lastigvalt. Je kunt de lijn vastmaken aan een boom of een speciaal grondanker dat je vastzet voor je tent of caravan.
Wanneer je er op uit trekt in de omgeving, kun je een lange lijn of uitrollijn meenemen. Als je viervoeter graag het water in springt, zijn er speciale hondenriemen beschikbaar waarmee ze kunnen zwemmen. Die zijn voorzien van antiroestclips en drijven op het water. Voor verkenningstochten in het donker is het leuk om een halsband met verlichting mee te nemen. Als je hond niet gewend is om aan de lijn te lopen, oefen dan van tevoren om ongewenst trekken en gedrag tijdens wandelingen te voorkomen.
Neem voldoende poepzakjes mee
Hondenpoep is altijd een grote ergernis, thuis op de stoep of op de camping. Neem voldoende poepzakjes en een kleine schep mee om de uitwerpselen van je hond op te ruimen en op een verantwoorde manier weg te gooien. Hondvriendelijke campings hebben hier meestal speciale afvalbakken voor. Het laten liggen van hondenpoep kan je mogelijk een boete opleveren. Sommige luxe campings hebben een speciaal ‘hondentoilet’: een veldje waar de hond zijn behoefte kan doen.
Hondenrugzakje
Wil je langere wandeltochten in de natuur tijdens je kampeervakantie? Dan is het een idee een hondenrugzakje mee te nemen. Dit is een soort zadelzakje voor op de rug van je hond waarin je dingen kunt opbergen als snacks, poepzakjes en een tekentang. Ook is je hond hierdoor makkelijk herkenbaar. Iets anders is een rugzak waarin jij je hond kunt meenemen. Je kunt je hond dan dragen op je rug tijdens een wandeling als-ie snel moe wordt of als je veel moet klauteren. Dit doe je alleen voor kleine honden, uiteraard…
EHBO-kit en tekentang
Vergeet de EHBO-kit niet, want ook tijdens het kamperen kunnen ongelukjes gebeuren. Zo’n verbanddoos bevat verband, ontsmettingsmiddel, doekjes, een pincet, een thermometer en eventuele medicijnen die je hond nodig heeft. Met een pincet (of tangetje) kun je stekels en doornen uit de vacht of poot van je hond trekken. Een spoelvloeistof met een kleine concentratie waterstofperoxide kan van pas komen om snijwondjes aan de pootjes te behandelen. Of investeer in een set slofjes of pootbeschermers voordat je gaat kamperen.
Een tekentang is essentieel om mee te nemen als je je hond de natuur in trekt. Let verder op de gevaren voor je hond als je echt de ruige wildernis in gaat. Dit kan variëren van giftige planten en dieren tot ruw terrein en snelstromende rivieren. Hou altijd toezicht op je hond en check van tevoren of er een dierenkliniek in de buurt van je camping is.
Let op het welzijn van je hond
Wees er op voorbereid dat niet iedere hond evenveel van kamperen houdt. Bij sommige honden kan een kampeertrip zelfs leiden tot stress, ongemak of angst als ze hun vertrouwde thuisomgeving opeens moeten verruilen voor een onbekend kampeerterrein. Geluiden van rennende en gillende kinderen, het geblaf van andere honden, wilde dieren en vreemde etensgeurtjes kunnen hun humeur danig verstoren.
Hou de gezondheid en het welzijn van je hond in de gaten en doe rustig aan als je merkt dat-ie onrustig is. Neem speeltjes mee van thuis, dat zorgt voor een vertrouwd gevoel en helpt ook tegen verveling. En voorkom oververhitting in warme landen. Net als mensen kan dat bij honden voorkomen als je veel in de buitenlucht bent. Zoek een schaduwrijke plek voor je tent of caravan en vermijd wandelen en spelen op de heetste momenten van de dag.
Voor het laatst bijgewerkt op 30 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen met een hond, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.