De 10 beste (be)spaartips voor je droomreis
Ben je helemaal gek van reizen en heb je weinig geld? Dat is geen onmogelijke combinatie! Ook met een beperkt budget kun je die droomreis maken. Het is handig om van tevoren wat spaargeld opzij te leggen, maar daarnaast zijn er vele andere manieren om op je reis te besparen. Met een goede voorbereiding voor vertrek spaar je al gauw honderden euro’s uit. Graag helpen we je op weg om je reisplannen te realiseren. Hier vind je de 10 beste (be)spaartips voor je droomreis!
#1 Investeer in goede bagage
Het lijkt tegenstrijdig: geld uitgeven om te besparen. Toch kun je beter investeren in goede bagage waar je je hele droomreis plezier van hebt. Een goedkope rugzak en goedkope wandelschoenen slijten snel, waardoor ze onderweg eerder kapot gaan en je nieuwe moet kopen. Kies ervoor om één keer geld uit te geven voor bagage van iets betere kwaliteit. Zo heb je geen (geld)zorgen op reis.
#2 Kies eerst je budget, dan je bestemming
Kies eerst je reisbudget en daarna de bestemming die daar bij past, en niet andersom. Dan weet je precies hoeveel je nodig hebt, hoeveel dagen je weg kunt zijn en waar je voor moet sparen. Stel je dagbudget bijvoorbeeld op € 50 en kijk dan wat de mogelijkheden zijn. Je kunt voor dit bedrag niet naar Tokyo of de Malediven, maar met dit budget kun je wel wekenlang rondreizen in India of Bolivia.
#3 Gebruik een sim only-abonnement
Je kunt ook alvast wat geld besparen met je smartphone. Kies na afloop van de 2-jarige abonnementsperiode niet voor een verlenging, maar voor een sim only-abonnement. Zo’n abonnement met een simkaart en een los toestel is goedkoper dan een vast abonnement. Je hoeft geen nieuw toestel aan te schaffen, want je kunt je huidige smartphone best nog één of twee jaar gebruiken met een sim only-abonnement.
#4 Kies niet voor een pakketreis
Hoe verleidelijk de aanbiedingen ook kunnen zijn voor pakketreizen, je kunt je droomreis beter zelf regelen. Door zelf bijvoorbeeld op zoek te gaan naar vliegtickets, treinkaartjes, accommodaties en huurauto’s heb je een beter zicht op de kosten. Bovendien kun je de kosten vergelijken tussen de verschillende aanbieders. Bij een pakketreis moet de reisorganisatie er zelf ook aan verdienen, dus in totaal betaal je altijd meer. Bij aanbiedingen geldt de laagste prijs meestal ook voor bepaalde periodes en voor een vakantie van twee personen. Zelf wil je misschien een andere tijd op reis en als solo reiziger moet je ook nog eens een toeslag betalen voor een éénpersoonskamer.
#5 Stel je huis open voor couchsurfing
Met een beperkt budget woon je waarschijnlijk niet in een huis dat je via Airbnb kunt verhuren. Maar je kunt je studentenkamer of appartementje wel openstellen voor couchsurfing! Hierbij ontvang je buitenlandse reizigers die voor niks of heel weinig geld bij jou op de bank slapen, of op een matje op de grond. Het grote voordeel is zo dat je ‘locals’ uit de hele wereld ontmoet waar je kunt aankloppen als je in hún stad op bezoek bent. Nadat zij van jouw gastvrijheid hebben geprofiteerd, kunnen ze een gratis slaapplek natuurlijk niet weigeren.
#6 Verdiep je in de reisverzekering
Kies de juiste reisverzekering voor je droomreis, want de verschillen zijn groot. De aanbieders geven allemaal hun eigen invulling aan de basisdekking voor de reisverzekering, waardoor de premies nogal uiteen kunnen liggen. Bij sommige aanbieders betaal je een paar euro per maand, terwijl je bij andere aanbieders zelfs meer dan € 25 per maand kwijt bent. Heb je echt die bagagedekking nodig als je als backpacker met een eenvoudige uitrusting op pad gaat? In het algemeen is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een los afgesloten reisverzekering voor elke afzonderlijke trip.
#7 Zoek een reisgenoot
Met een reisgenoot bespaar je bijna de helft van de kosten van overnachtingen in hotels. Voor een éénpersoonskamer betaal je vaak evenveel als voor een tweepersoonskamer. Ook kun je met een reisgenoot profiteren van een samenreiskorting in bijvoorbeeld de trein. De kosten van een taxi of een gids kun je delen. En hoe vaak zie je niet aanbiedingen van drankjes of snacks waarbij de tweede gratis is? Met zijn tweeën (of meer) reizen is nou eenmaal stukken goedkoper. Voor vertrek kun je al op zoek gaan naar een reisgenoot die ook met een beperkt budget een droomreis wil maken. Kun je meteen uittesten of het klikt.
#8 Abonneer je op een nieuwsbrief
Abonneer je ruim van tevoren op alle nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen, hotels, resorts, boekingsplatforms en reisorganisaties. Ok, je mailbox stroomt een beetje over, maar je moet er wat voor over hebben om met weinig geld die droomreis te maken! De beste aanbiedingen en de goedkoopste vliegtickets worden niet luidkeels in grootschalige reclamecampagnes verkondigd, maar bekendgemaakt in de abonnees die de ‘exclusieve’ nieuwsbrief ontvangen. Ook krijg je bij de aanmelding vaak een promotiecode waarmee je korting krijgt bij de eerstvolgende boeking.
#9 Maak je de kookkunst eigen
Ook op culinair vlak is een handige bespaartip te realiseren voor je droomreis. Mocht je het nog niet kunnen, ga dan voor vertrek veel oefenen met koken. Eenmaal op reis ben je met koken vele malen goedkoper uit dan elke avond uit eten te gaan in een restaurant. In hostels en guesthouses is vrijwel altijd een keukentje beschikbaar met kookgerei. Ook als je bij locals verblijft, mag je de keuken soms gebruiken. Oefen vooral om te lekker koken met weinig (maximaal 5) ingrediënten. Die kun je onderweg aanschaffen in een supermarkt of lokaal winkeltje.
#10 Boek je vliegticket op tijd
Als je bestemming vaststaat, kun je al op zoek naar een goedkoop vliegticket. Boek niet te snel, maar wacht ook niet te lang! Japanse economen hebben berekend dat een vliegticket gemiddeld 8 weken voor vertrek het goedkoopst is. Dan moet je wel buiten de vakantieperiodes gaan vliegen. Maak een herinnering op je smartphone zodat je 8 weken voor je droomreis een melding krijgt. Je kunt ook een gok wagen en je kaarten inzetten op een goedkope last minute, maar dan krijg je net een aanbieding voor een plek waar je niet naartoe wilt.
Voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste (be)spaartips voor je droomreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.