10 tips voor het inpakken van je caravan

Eindelijk staat de caravan voor je deur en kan het inpakken beginnen! Als ervaren kampeerder weet je waarschijnlijk precies wat je allemaal moet meenemen, maar als beginneling kan het een flinke puzzel zijn. Wat heb je allemaal nodig als je voor de eerste keer met de caravan op stap gaat?

Je hebt niet alleen je papieren, je kleding en je toiletspullen nodig. Er zijn ook een aantal andere dingen die niet op de inpaklijst mogen ontbreken als je op stap gaat met je ‘vakantiehuis op wielen’. Wij geven graag alvast een voorzetje: hier vind je 10 tips voor het inpakken van je caravan!

Jerrycan

De eerste levensbehoefte van de kampeerder is natuurlijk water. Neem een flinke jerrycan mee zodat je altijd een ruime hoeveelheid water bij de hand hebt. Je kunt altijd water nodig hebben om te drinken of om de afwas mee te doen. Jerrycans zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 5 tot 20 liter. Vergeet niet om de jerrycan regelmatig bij te vullen!

Gasflessen

Om te kunnen koken en voor verwarming heb je gasflessen nodig. Voor de caravan zijn gasflessen te koop met butaangas of propaangas. Bij butaan ligt het kookpunt bij 0 °C en bij propaangas is dat -44 °C. Als je met de caravan op stap gaat in de winter of in koude gebieden, kun je beter een gasfles met propaangas meenemen. Butaangas bevriest dan namelijk. Gasflessen kun je onderweg laten bijvullen of omruilen voor een nieuwe.

Laptop

Een laptop in je caravan is onmisbaar om ’s avonds televisie te kunnen kijken. Dat is veel goedkoper en eenvoudiger dan een satellietschotel. Op de meeste campings is tegenwoordig wifi beschikbaar. Veel Nederlandse tv-programma’s kun je in het buitenland niet bekijken in verband met de uitzendrechten, maar dat kun je omzeilen met een VPN-verbinding. Dit staat voor Virtual Private Network is en redelijk makkelijk te installeren. Sommige aanbieders zijn gratis, bij anderen moet je een abonnement afsluiten. De beste VPN gratis kun je vinden door op internet de aanbieders te vergelijken.

Reservesleutels

Het zal je maar gebeuren dat je tijdens een wc-stop ‘s avonds op een verlaten parkeerterrein je sleutels verliest en je caravan niet meer in komt. Dan ben je opeens veroordeeld tot een nachtelijke bivak, rillend van de kou terwijl je geliefde caravan een eindje verderop staat… Neem dus altijd een reservesleutel mee, en bewaar die bijvoorbeeld in de auto. Noteer ook altijd het merk en het nummer van de sleutel (en mail dit naar jezelf). In veel gevallen kunnen slotenmakers de caravansleutel namaken aan de hand van het nummer.

Vuilwatertank

Leuk dat je water gebruikt in een caravan, maar het vuile water uit de keuken moet natuurlijk ook ergens naartoe. Je hebt dus ook een vuilwatertank nodig om het afvalwater in op te vangen. Je kunt kiezen uit kleine of grote exemplaren, van 25 tot 50 liter. Legen doe je op de camping, waardoor het handig is om te kiezen voor een tank met wieltjes. Let er ook op dat in sommige landen, zoals Zweden, een vuilwatertank verplicht is voor caravanbezitters. Daar mag je daar niet een emmer onder de afvoer plaatsen.

Voortent

Op een camping is je caravan een beetje ‘kaal’ als er een voortent ontbreekt. Een voortent is reuze handig voor het opbergen van allerlei spullen die in de caravan zelf alleen maar ruimte in beslag nemen, zoals klapstoeltjes en –tafels, de koelbox en je drankvoorraad. Ook kun je er zitten als het regent of ’s avonds afkoelt. Kijk bij de aanschaf van de voortent goed naar de omvang van je caravan, zodat je zeker weet dat-ie past.

Wielklem

Een wielklem zorgt ervoor dat je caravan niet wordt gestolen, want ook dat wil je niet meemaken op vakantie. Door het bevestigen van een klem op het wiel is er geen beweging meer in te krijgen. Potentiële dieven zullen je caravan snel links laten liggen als ze een wielklem zien (misschien ken je het ding ook van die keer dat je je auto fout parkeerde in Amsterdam 😉 ). Je kunt trouwens ook kiezen voor een disselslot. Dit is een buis of stang die je aan de auto koppelt en waarmee je eveneens diefstal kunt voorkomen.

Grondzeil

Een onlosmakelijk onderdeel van een vakantie met de caravan zijn de wandelingen naar het sanitairgebouw. Na het douchen of het toiletbezoek loop je dan weer over het natte of modderige gras naar je caravan. Neem een grondzeil mee en leg dat in de voortent, zodat je daar je vieze teenslippers kunt achterlaten en je caravan schoon blijft. Kies voor een grondzeil dat weer- en waterbestendig is en stof tegenhoudt. Een grondzeil met anti-sliplaag voorkomt dat je uitglijdt na je douchebeurt.

Toiletvloeistof

De meeste caravans hebben een klein chemisch toilet waar je op kunt terugvallen bij een korte (nachtelijke) sanitaire stop. Om het toilet schoon te maken en te reinigen, heb je een toiletvloeistof nodig. Dit voorkomt dat nare geurtjes de leefruimte van je caravan binnendringen. Je kunt tegenwoordig ook ‘groene’ toiletvloeistoffen kopen die minder schadelijk zijn voor het milieu, al werken die wel minder goed.

Slinger uitdraaisteunen

De slinger zou standaard bij de uitrusting van elke caravan moeten horen, maar voor de zekerheid zetten we deze erbij op de inpaklijst. Zonder slinger zak je misschien wel drie weken van je bankje af… Met de slinger draai je aan de uitdraaisteunen van je caravan, zodat deze horizontaal komt te staan. Vooral op campings tussen de heuvels en de bergen is het soms best een kunst om je caravan waterpas te krijgen. Met het inpakken van de slinger ben je ook verzekerd van een eitje dat midden in de pan blijft liggen en comfortabele nachten zonder glijpartijen.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het inpakken van je caravan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Fiamma Italia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam