8 tips voor het kopen van een vakantiehuis
Soms val je helemaal voor de plek waar je vakantie viert. Je bent zo verliefd geworden op het prachtige landschap, het zonnige klimaat en de vriendelijke locals, dat je er het liefst elk jaar terug zou willen komen. Dan is het een idee een vakantiehuis te kopen, je vaste stek die je helemaal naar eigen smaak kan inrichten. Het is fijn om vakantie te vieren in je eigen vertrouwde omgeving in een streek waar je zo dol op bent. Vooral Frankrijk en Spanje zijn populaire landen voor een tweede huis.
Aan het kopen van een vakantiehuis zitten wel wat haken en ogen. Ook al vind je die witte villa zo mooi of dat boerderijtje zo schattig, wees voorzichtig met een impulsieve aankoop. Lees daarom eerst deze 8 tips voordat je overgaat tot het kopen van een vakantiehuis.
#1 Kun je het betalen?
Vergis je niet, maar het kopen een vakantiehuis is een flinke investering. Naast het aankoopbedrag heb je namelijk te maken met allerlei extra kosten. Je moet vaak overdrachtsbelasting betalen en je hebt te maken met vaste kosten voor gas, water, elektriciteit, verzekeringen en een bijdrage aan een Vereniging van Eigenaren. Soms komen daar nog lokale belastingen, erfpacht en milieuheffingen bij. Verder ben je natuurlijk reiskosten kwijt om er te komen. Je kunt een vakantiehuis het beste kopen in het laagseizoen, want dan is de prijs waarschijnlijk lager.
#2 Verdiep je in de regels en wetten
Verdiep je tijdig in de regels en wetten van het land waar jij je vakantiehuis wilt kopen. Er kunnen restricties gelden voor buitenlanders die vastgoed willen aanschaffen. Zelfs binnen de Europese Unie hebben alle landen hun eigen wetgeving op dit gebied. Daar wil je niet achter komen nadat je je handtekening hebt gezet onder het koopcontract. Laat een expert kijken naar het contract voor eventuele addertjes onder het gras. Op internet kun je op zoek gaan naar een goedkope notaris.
#3 Wil je het vakantiehuis ook verhuren?
Je kunt de kosten wat omlaag brengen door je vakantiehuis aan toeristen te verhuren. Dit levert huuropbrengsten op, maar ook de nodige rompslomp. Je moet reageren op boekingen, je moet een schoonmaakdienst regelen, je moet reageren op klachten en vragen van huurders en je moet zorgen dat alles tiptop in orde is (dus geen lekkende kraan of defecte lamp). Daarnaast is het belangrijk dat mensen je vakantiehuis kunnen vinden, dus investeer in een website en breng je droomhuis via verhuurplatformen aan de man. De verhuur van een vakantiehuis kun je ook uitbesteden aan een extern bureau, maar daar ben je kosten aan kwijt.
#4 Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Het is verstandig een technische en bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zeker in een land waar je de situatie nog niet zo goed kent. Doe dit voordat je een bod uitbrengt. Bij gebreken of achterstallig onderhoud moet je ter plekke reparatiewerkzaamheden laten uitvoeren, en hoe vind je een betrouwbare aannemer die de naïeve buitenlandse toerist niet oplicht? Ga ook in zee met een makelaar die goede recensies heeft gekregen en reis een paar keer naar de plek om het vakantiehuis en de omgeving goed te bekijken.
#5 Hoe zit het met de hypotheek?
Voor het kopen van een vakantiehuis kun je niet zo makkelijk een hypotheek afsluiten als voor je eigen huis dat geldt als ‘hoofdverblijf’. Banken en hypotheekinstellingen willen een tweede huis meestal niet volledig financieren, waardoor je ook eigen spaargeld moet inbrengen. Daarnaast is de rente van een tweede hypotheek niet aftrekbaar. Let verder op de aanvullende eisen die banken soms stellen. Ze kunnen in het hypotheekcontract opnemen dat je het vakantiehuis niet mag verhuren, maar dat wil je natuurlijk niet.
#6 Hoe zit het met belastingen?
Een tweede huis moet je opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte bij de Belastingdienst. Een vakantiehuis hoort bij je vermogen en moet je opgeven onder de bezittingen in Box 3. Je betaalt dus elk jaar 1,2 procent belasting over de WOZ-waarde van je droomhuis (boven het belastingvrije deel van 25.000 euro). Als je je vakantiehuis verhuurt, hoef je de inkomsten van verhuur niet op te geven bij de Nederlandse Belastingdienst. Het kan echter wel zo zijn dat je de inkomsten moet opgeven bij de lokale autoriteiten. Check dus voordat je het vakantiehuis koopt.
#7 Regel een goede verzekering
Een goede verzekering is nog iets dat je moet regelen bij het kopen van een vakantiehuis. Een inboedelverzekering kan handig zijn voor die televisie, al is het de vraag of het echt nodig is. Weinig mensen zullen waardevolle spullen achterlaten in een huis waar ze het grootste deel van het jaar niet zijn. Veel belangrijker is het afsluiten van een goede opstalverzekering. Voor een vakantiehuis in het buitenland is het veel moeilijker om de risico’s in te schatten en bovendien kunnen de weersomstandigheden er extremer zijn dan in Nederland. Afhankelijk van de plek kun je te maken krijgen met orkanen, overstromingen, bosbranden of aardbevingen.
#8 Verkopen van je vakantiehuis
Het kan zijn dat je na een paar jaar uitgekeken bent op je vakantiehuis en het vakantieland. Trek geruime tijd uit voor het verkopen van je tweede huis en neem wederom een betrouwbare makelaar in de hand die je goed op de hoogte houdt. Je kunt niet iedere keer naar je vakantiehuis reizen als er een potentiële koper langs wil komen. Hou verder rekening met de winstbelasting die je in sommige landen moet betalen. Zo bedraagt die belasting in Frankrijk ruim 36 procent, als het huis in waarde is gestegen en binnen 5 jaar wordt verkocht. Ben je je vakantiehuis kwijt? Dan heb je eindelijk weer tijd om de rest van de wereld te ontdekken!
Voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van een vakantiehuis, kun je dat laten weten via het contactformulier.