10 tips voor een goedkope autovakantie

Een goedkope autovakantie is onmogelijk, zou je denken. Brandstof, verzekeringen, tolwegen, parkeren: de kosten van een autovakantie lopen snel op als je even niet oplet. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om geld te besparen als je met een auto op stap gaat.

Met wat gezond verstand kun je de kosten van een roadtrip best in de hand houden. Dit in tegenstelling tot een vliegreis, waarbij je bent overgeleverd aan de extra kosten die luchtvaartmaatschappijen in rekening brengen voor stoel, maaltijd en bagage. Met een auto kun je zitten, eten en meenemen wat je wilt. Graag helpen we je al een stukje op weg 😉 Hier vind je 10 tips & tricks voor een goedkope autovakantie!

#1 Plan de juiste route

Neem voor vertrek de tijd om de goedkoopste route uit te stippelen naar je vakantiebestemming. In bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland is een autovignet verplicht, dus je kunt al op de kosten besparen als je die landen kunt vermijden. In landen als Frankrijk en Spanje kun je de dure tolwegen vermijden als je voor regionale wegen kiest. Met een beetje slimme planning zijn er doorgaande hoofdwegen te vinden zonder veel stoplichten waar het niet al te druk is.

#2 Check je autoverzekering

De autoverzekering is een van de grootste kostenposten waar een automobilist jaarlijks mee te maken heeft. Voor een autovakantie kan het geen kwaad hier nog eens goed naar te kijken. Misschien kun je wel een goedkope autoverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar. Veel autoverzekeringen kun je dagelijks of maandelijks opzeggen en zo makkelijk overstappen. Kijk ook goed naar de dekking, want je wilt op vakantie niet met hoge schadekosten te maken krijgen. Met een allriskverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan de anderen die ontstaan is door je eigen schuld.

#3 Bespaar op brandstof

Ook de brandstof kan je flink op kosten jagen tijdens een autovakantie. Bedenk dat de prijs van benzine langs de snelweg altijd duurder is dan in de stad. Voor goedkope brandstof kun je het beste doorrijden naar een supermarkt, waar de prijs van benzine meestal het laagst is. Soms krijg je extra korting als je er boodschappen doet. Check verder de benzineprijzen in de verschillende landen, want die lopen enorm uiteen. Het kan voordeling zijn om nog even te tanken voordat je een grens oversteekt.

#4 Installeer een anti-file app

Files maken het autorijden duurder, omdat je daarmee brandstof verspilt. Door het installeren van een anti-file app kun je drukke wegen links laten liggen en krijg je de snelste alternatieve route te zien. Met deze apps kun je ook zien waar snelheidscontroles plaatsvinden, altijd handig voor een autovakantie. Vergeet niet een goede navigatie te gebruiken, want ook teveel omrijden kost onnodige brandstof.

#5 Neem je eigen eten en drinken mee

Af en toe stoppen is noodzakelijk voor een relaxte vakantie. Langs de snelwegen in Europa vind je altijd wel een snelwegrestaurant, waar je je portemonnee trekt voor een drankje en een snelle hap. Als je dit vaak doet, loopt dit enorm in de papieren. Voor een goedkope autovakantie kun je beter zelf je eigen eten en drinken meenemen. Neem de koffie mee in een speciale thermosfles voor op reis. Rustplaatsen langs snelwegen en hoofdwegen zijn er genoeg om te picknicken.

#6 Laat je banden nakijken

Check de bandenspanning voordat je de weg op gaat. Autobanden met een te hoge of te lage spanning zorgen sneller voor slijtage. Hierdoor kun je opgezadeld worden met een lekke band en onnodige herstelkosten. Een lekke band is makkelijk te voorkomen door even langs een tankstation te rijden en je banden op te pompen.

#7 Vermijd verkeersboetes

Als er iets is want je kunt vermijden tijdens je autovakantie, zijn het wel verkeersboetes. We begrijpen best dat je snel op je bestemming wilt zijn, maar te hard rijden leidt tot nodeloze extra kosten als je wordt gesnapt. Voor 20 kilometer te hard rijden ben je in veel landen al meer dan € 100 kwijt. Ook het gebruik van een smartphone wordt in heel Europa streng bestraft. In sommige landen moet je hiervoor meer dan € 200 dokken.

#8 Gebruik een parkeer-app

Parkeer niet in de dichtstbijzijnde parkeergarage, maar gebruik een app om een goedkope parkeerplek te vinden. Vooral in de grote steden doen de parkeerkosten je soms steil achterover slaan. Parkeren in een parkeergarage is vaak duurder dan op straat, vooral als je ergens kort bent. Je kunt ook parkeren aan de rand van het centrum en een wandeling maken, altijd goed om een beetje fit te blijven. Een handige parkeer-app is Parkopedia, waarmee je miljoenen parkeerplekken in de hele wereld kunt zoeken.

#9 Neem lifters mee

Als je ruimte over hebt in je auto, kun je lifters of andere reizigers meenemen. Pik dan geen bebaarde hippie op bij een tankstation, maar zoek je passagiers via een website als BlaBlaCar. Hier plaatsen reizigers een oproep om mee te rijden naar een specifieke bestemming en daarvoor zijn ze ook bereid om te betalen. Voor één enkel ritje, bijvoorbeeld naar Parijs, levert dat al snel enkele tientjes op.

#10 Gebruik een deelauto

Voor een goedkope autovakantie kun je natuurlijk ook een deelauto gebruiken. Via een platform als SnappCar bieden particulieren hun auto aan voor gebruik door anderen. Daar zitten ook auto’s tussen die je voor langere tijd mag lenen voor een trip naar het buitenland. Je betaalt hier wel voor, maar het is veel goedkoper dan het huren van een auto. En je hoeft niet zelf een auto aan te schaffen, waarmee je sowieso veel kosten bespaart.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een goedkope autovakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/EpicStockMedia; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *