Tips voor het reizen per camper
Het reizen per camper is hot. Steeds meer vakantiegangers trekken er met de camper op uit, op zoek naar een gevoel van vrijheid en blijheid. Nooit eerder werden in Nederland zoveel campers verkocht als in 2017. Met een camper kun je lekker onafhankelijk door heel Europa reizen of de oversteek maken naar bijvoorbeeld Marokko. Ook bij reizen in Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland kun je met een camper ongedwongen het land verkennen.
Je hebt immers alles aan boord: een slaapplek, keuken, toilet en douche. Ook hebben de meeste campers een eigen stroomvoorziening, waardoor je niet afhankelijk bent van campings en kampeerterreinen. Met een flinke opslagtank kun je het ook met de watervoorraad even uithouden.
Voor de aanschaf van een degelijke en moderne camper moet je wel een flink bedrag neertellen, maar tegenwoordig kun je ook een kampeerauto huren. Dat maakt het reizen per camper betaalbaar en aantrekkelijker, omdat je geen gedoe hebt om het voertuig ergens kwijt te kunnen als je ‘m niet gebruikt. Bij verschillende websites kun je de prijzen vergelijken van het huren van een camper. Voor minder geld kun je een tweedehands bestelbus opknappen of een oud Volkswagen-busje op de kop tikken om op nostalgische hippie style de wereld te verkennen.
Bij het reizen per camper zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. Je kunt namelijk niet overal je kampeerauto neerzetten – deze regels verschillen van land tot land. Ook heb je te maken met specifieke verkeersregels, verzekeringen en motorrijtuigenbelastingen en mag niet iedereen met een rijbewijs een camper besturen. Ook de eigenschappen en inrichting van een camper zijn belangrijk: wat heb je allemaal nodig als je met de camper op stap gaat? Hier hebben we enkele tips voor je verzameld als je gaat reizen met een camper.
Rijbewijs en een camper
Mag je een camper besturen met je normale rijbewijs? Dat hangt af van het gewicht van de camper en het aantal personen dat je kunt vervoeren, maar in de meeste gevallen mag je met je gewone rijbewijs voor personenauto’s (het B-rijbewijs) in een camper rijden. Een kampeerauto mag dan volgens het kentekenbewijs niet zwaarder zijn dan 3500 kilo en er mogen maximaal 8 zitplaatsen zijn (jezelf niet meegerekend).
Verreweg de meeste campers die te koop of te huur worden aangeboden – zo’n 90 procent – voldoen aan dit criterium. Let er wel op dat het gewicht niet boven de 3500 kilo komt door vele kilo’s extra bagage. Als je camper te zwaar beladen is, riskeer je een bekeuring bij een controle. Deze regel geldt voor de hele Europese Unie, dus met je Nederlandse B-rijbewijs kun je met deze camper in alle EU-landen rond toeren.
Voor hele grote en zware campers heb je wel een aanvullend rijbewijs nodig. Voor campers tussen de 3500 en 7500 kilo is een vrachtwagenrijbewijs of ‘camperrijbewijs’ C1 verplicht. Voor campers die zwaarder zijn dan 7500 kilo heb je het vrachtwagenrijbewijs C nodig. Als er meer dan 8 zitplaatsen zijn, mag je alleen met een camper rijden als je een busrijbewijs (D of D1) in bezit hebt. Voor zware campers betaal ook vaal meer tol op de wegen in het buitenland.
Verzekeringen en een camper
Bij het kopen van een camper krijg je te maken met een aantal verzekeringen. Ten eerste is een WA-verzekering verplicht, net als voor personenauto’s. Daarmee wordt de schade vergoed die je aan anderen veroorzaakt. Je kunt ook een WA-verzekering met beperkt casco afsluiten, waarmee ook de schade aan je eigen camper wordt gedekt. Het gaat om schade die bijvoorbeeld is ontstaan door brand, diefstal, storm of natuurrampen.
De meest uitgebreide dekking geeft een WA-verzekering met volledig casco (All Risk). Dan ben je ook verzekerd tegen schade bij een aanrijding, ook als je deze zelf hebt veroorzaakt. Ook bij slippen, van de weg raken en vandalisme ben je verzekerd. Voorts zijn er allerlei aanvullende verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld de inventaris van de camper, letsel van de inzittenden en een no-claimbescherming.
Verzekeraars in Nederland spelen in op de groeiende populariteit van kampeerauto’s en bieden massaal een ‘camperverzekering’ aan. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering. Het loont de moeite de camperverzekeringen van verzekeraars goed te vergelijken.
Belastingen en een camper
Als eigenaar van een camper betaal je motorrijtuigenbelasting. Als je het kentekenbewijs op jouw naam laat zetten, doe je tegelijk aangifte van de motorrijtuigenbelasting en stuurt de Belastingdienst je automatisch een rekening.
Als je kampeerauto aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaal je echter maar een kwart van de belasting die je moet betalen voor een personenauto. De camper moet daarvoor zijn voorzien van een vaste slaap- en kookgelegenheid en de binnenruimte moet minstens 170 centimeter hoog zijn. Er moeten slaapplaatsen zijn voor minimaal twee personen, een tafel en minimaal twee vaste opbergfaciliteiten. De kookgelegenheid mag uit een magnetron bestaan, zolang je deze kunt gebruiken met een stroomvoorziening die in de camper aanwezig is. Er gelden nog een aantal afwijkingen en uitzonderingen. Alle inrichtingseisen voor een kampeerauto zijn te lezen op de website van de Belastingdienst.
Het speciale ‘kampeerautotarief’ krijg je niet automatisch, maar daarvoor moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Als je vanaf januari 2013 de eigenaar bent van een tweedehands camper waarvan de vorige bezitter al het kampeerautotarief betaalde, hoef je dit opnieuw aan te vragen. Als je de camper ook wilt verhuren, betaal je de helft van het tarief voor een personenauto. Ook hiervoor moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst.
Rijden in een camper
Rijden in een camper is natuurlijk anders dan in een personenauto, ook al mag je met je normale B-rijbewijs in de meeste kampeerauto’s rijden. Het zal de eerste keer daarom ook best spannend zijn om in zo’n groot en lomp gevaarte achter het stuur te kruipen. Op de eerste plaats zit je een stuk hoger dan in een gewone auto, waardoor je een goed overzicht hebt op de weg. Maar met een grotere camper heb je wel minder flexibiliteit om te manoeuvreren, waardoor je meer moet opletten bij het inhalen, in smalle straten en bij bochten.
Het is raadzaam je rijstijl aan te passen als je in een camper gaat rijden, zeker als je dat voor de eerste keer doet. Rijd rustig, hou voldoende afstand met andere verkeersdeelnemers en rij zoveel mogelijk rechts. Bij het inhalen en invoegen heb je meer ruimte nodig, dus probeer dat in te schatten. Bij het nemen van bochten moet je iets verder rechtdoor rijden voordat je een rechts of links gaat, om te voorkomen dat je stoepranden, verkeersborden, lantaarnpalen of gevels raakt. Neem pas die bocht als jouw lichaam deze ‘obstakels’ is gepasseerd en kijk goed in de spiegels.
Als je op vakantie gaat en in een ver land een camper wilt huren, is het een idee eerst in Nederland voor een weekend een kampeerauto te huren om het rijden een beetje te proberen. Zeker in landen waar ze links rijden, zoals Australië, is het helemaal wennen.
Overnachten met een camper
De vrijheid van het reizen met een camper klinkt leuk, maar je mag niet overal gaan en staan waar je maar wilt. In veel landen is het overnachten met een camper aan strikte regels gebonden en kun je niet zomaar ergens parkeren om een potje te koken en de nacht door te brengen. In Europa zijn ook veel minder officiële camperplaatsen dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Op een camping zit je in Europa altijd goed, al moet je wel van tevoren checken of het kampeerterrein plek heeft voor kampeerauto’s. Op een kleine eco-camping bij een boerderij zitten ze niet te wachten op de komst van grote kampeerauto’s. Het overnachten op een camping haalt natuurlijk wel iets van het vrijheidsgevoel weg van het reizen per camper. Je zit er tussen vele andere kampeerders op een klein stukje grond, en van rondtoeren is eigenlijk geen sprake. Je had dan net zo goed een caravan of tent mee kunnen nemen. Als je even een uitstapje wilt maken naar een dorpje of bezienswaardigheid in de buurt, moet je bovendien je hele camper meenemen – met bijkomende parkeerellende.
In Oost-Europa en veel landen in Zuid-Europa is het niet toegestaan om buiten een camping of officiële camperplaats te overnachten. In het populaire vakantieland Frankrijk zijn de regels iets soepeler: daar mag je kamperen op elke plek waar een personenauto mag parkeren (voor campers tot 3500 kg). Op parkeerplaatsen langs de snelwegen mag je maximaal 24 uur staan met een camper. In Duitsland mag je met je camper maximaal 24 uur kamperen op reguliere parkeerplaatsen en langs de snelweg. In de Scandinavische landen (Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland) mag je in principe overal overnachten met je camper, tenzij er een verbodsbord staat.
Verkeersregels en een camper
Als je met een camper gaat reizen, heb je ook te maken met andere verkeersregels dan voor een personenauto. Dat geldt vooral voor de maximumsnelheid, die afhangt van het gewicht van je kampeerauto. In de meeste Europese landen geldt voor een camper tot 3500 kg dezelfde maximumsnelheid als voor een personenauto. Dus in Nederland en Frankrijk mag je op de snelweg maximaal 130 kilometer per uur en in Duitsland geldt er geen maximumsnelheid – al is het verstandig om zo hard te rijden met een kampeerauto.
Een camper die meer weegt dan 3500 kg wordt beschouwd tot de categorie bedrijfsauto’s of vrachtwagens (zoals ook vermeld op het kentekenbewijs). Dan geldt dezelfde maximumsnelheid als voor een vrachtwagen. Op de snelweg is dat in veel landen 80, 90 of 100 kilometer per uur. Als er een inhaalverbod is voor vrachtwagens, geldt dat ook voor zware campers.
De 5 mooiste camperreizen in Europa
Steeds meer vakantiegangers trekken met een camper door Europa. In een knusse camper geniet je van landschappen die je mist als je in de stad verblijft en je komt op afgelegen plekken die je anders misschien nooit zou ontdekken. ► Hier vind je de mooiste camperreizen in Europa
Tips voor het kopen van een camper
Is het je droom om een camper te kopen? Dit doe je echter niet zomaar. Het kopen van een camper is een belangrijke investering en beslissing waarvoor je gedegen onderzoek moet doen en financiering moet regelen. ► Lees hier alle tips over het kopen van een camper
Op reis met een vrachtwagen camper
Een lange reis of wereldreis maken met een vrachtwagen camper is een avontuur waar velen van dromen. Je hebt wel een betrouwbare en robuuste camper nodig die geschikt is voor verschillende soorten terreinen. ► Lees hier alle tips voor een reis met een vrachtwagen camper
Meer informatie over het reizen per camper
Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie en tips over het reizen per camper:
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC): een belangenvereniging voor camperaars die ook camperreizen en camperevenementen organiseert. Mogelijkheid tot lidmaatschap. Website: www.nkc.nl
Camper Club Nederland (CCN): een andere belangenvereniging voor camperaars, die onder meer recreatieve weekenden en evenementen organiseert. Ook hiervan kun je lid worden. Website: www.camperclubnederland.nl
Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het reizen per camper, kun je dat laten weten via het contactformulier.
2 reacties
“Een camper die meer weegt dan 3500 kg wordt beschouwd tot de categorie bedrijfsauto’s of vrachtwagens (zoals ook vermeld op het kentekenbewijs). Dan geldt dezelfde maximumsnelheid als voor een vrachtwagen. Op de snelweg is dat in veel landen 80, 90 of 100 kilometer per uur. Als er een inhaalverbod is voor vrachtwagens, geldt dat ook voor zware campers.”
Dit is onjuist. Een zware camper is niet automatisch een vrachtwagen of bedrijfsauto. De meeste zware campers zijn een personenauto en daarmee mag je in Nederland net zo hard rijden als een personenauto, en het inhaalverbod voor vrachtwagen geldt dan niet voor jou. TENZIJ op je kentekenbewijs staat dat je een bedrijfsauto rijdt, maar dat zie je maar weinig. Dat zijn vaak de omgebouwde brandweerwagens of zware bestelbussen.
Overigens gelden in het buitenland soms andere regels en moet je je wel aan de regels voor vrachtwagens houden. Maar in Nederland dus niet.
Beste,
Ik ben zowat internet aan het afzoeken naar verre reizen met mobilhome/camper;
Zelf wonen we in Noord Noorwegen, 1 dochter in Belgie,Antwerpen, 1 in Australie Perth;
Famiilebezoek in Belgie geen probleem , elk jaar rijden we via leuke binnenwegen door 5 landen
elk jaar een rit van ongeveer 8000 kilometer, volledig ons ding, altijd vrij kamperen, soms dagje op camping maar dat is uitzondering
We hebben in 2009 4 maanden Scandinavie door gezworven, en blijven plakken in klein vissersdorpje boven de poolcirkel op een eiland; 12 jaar zijn voorbij gevlogen, de dromen van zwerven, de nood van nieuwe avonturen, ontmoetingen, vrij on the road komen stillaan terug
Nu mijn vraag , waar ik alleen tot nog toe al enkele jaren het antwoord kreeg ; jij bent goe zot , onmogelijk, duur, gevaarlijk etc en toch denk ik dat het kan, maar ik heb iemand nodig die ook van wanten weet en me helpt bij eventuele planning, want dit lukt me nooit — mijn droom en grootste wens :
Rijden met onze camper naar dochter, kleindochter en schoonzoon in Perth… tijd hebben we, centjes ook genoeg hopen we, mobilhome of camper ook die we eventueel, nee ik denk wel zeker , ferm zouden aanpassen ….
Dus…. ik ben op zoek naar iemand die dit ooit heeft gedaan, of toch heel dichtbij geraak is , zelf rijdend vanuit Belgie of Nederland, en me kan helpen met eerlijke info
Heel benieuwd.. in spanning wachtend op je antwoord
Vriendelijke groeten uit het verre Noorwegen,
Greet en Tom