Fiets meenemen met de auto: 8 tips!
Het klinkt misschien gek, een fietsvakantie met je eigen auto. Je wilt immers lekker fietsen, niet autorijden! Toch is het reuze handig om je eigen fiets mee te nemen met de auto. Je bent veel sneller op de plek die je eigenlijk op de fiets wil ontdekken. Fris en uitgerust stap je op de fiets zonder dat je eerst dagenlang door moet trappen om je uiteindelijke vakantiebestemming te bereiken.
Het meenemen van je eigen fiets op je auto is vooral handig voor een fietsvakantie in het zuiden van Europa. Torenhoge bergketens als de Alpen en de Pyreneeën hoef je dan niet op de fiets te doorkruisen. Daarnaast is het fijn om je eigen vertrouwde fiets bij je te hebben, waaraan je gewend bent en waarvoor je de benodigde reserveonderdelen kunt meenemen. Je bespaart op de kosten van een huurfiets die misschien helemaal niet lekker zit.
Tref wel de nodige voorbereidingen om je fiets ongeschonden mee te nemen naar je vakantieland. Gewoon je fiets in de kofferbak gooien, is een slecht idee. Schaf enkele handige hulpmiddelen aan en bekijk van tevoren waar je allemaal op moet letten. Wil je op een fietsvakantie met je eigen auto? Hier vind je 8 tips voor het meenemen van je fiets!
Schaf een fietsendrager aan
Het aanschaffen van een fietsendrager is een van de handigste dingen om te doen als je een fiets wil meenemen. De fietsendrager monteer je op de trekhaak achterop je auto. Zo’n fietsendrager staat ook wel bekend als een trekhaakdrager. Meestal zijn ze geschikt om twee fietsen mee te nemen, maar er zijn ook varianten te koop voor drie of zelfs vier fietsen. Het monteren van een fietsendrager is een redelijk eenvoudig karweitje. Je klemt ‘m loodrecht op de kogelkop van je trekhaak en je plaatst de fietsen in de wielgoten.
Let er op dat de fietsendrager eigen achterlichten en remlichten heeft, die je moet verbinden met het verlichtingssysteem van je auto. Ook dient je nummerbord zichtbaar te zijn. Je hebt dus een witte kopie nodig van je kentekenplaat om op de fietsendrager te bevestigen. Voor het kopen van een fietsendrager kun je kijken bij webshops op internet. Daar heb je de keuze uit honderden modellen.
Fietsen achter je auto zonder trekhaak
Niet elk voertuig heeft een trekhaak, maar dan kun je evengoed nog je fietsen meenemen achter je auto. De oplossing is een achterklepdrager: een soort rekje dat je op de achterklep monteert en waar de fietsen op hangen. Het staat ook bekend als een kofferbakfietsendrager. Je bevestigt deze met behulp van kunststof of metalen haken, klemmen of spanbanden.
Een achterklepdrager is goedkoper dan een gewone fietsendrager, maar hij kan geen zware fietsen dragen (zeker geen elektrische fietsen). Het is meer geschikt voor racefietsen, kinderfietsen en mountainbikes. Ook wordt het zicht door je achterruit belemmerd. De kentekenplaat is wel zichtbaar.
Fietsen op het dak van je auto
Een alternatief is om je fietsen op het dak van je auto te zetten, vooral als je geen trekhaak hebt. Daarvoor dien je eerst een dakdrager op het dak van je auto te monteren. Zo’n constructie wordt ook wel een basisdrager genoemd. Daar bovenop bevestig je de fietsendrager waarop één of meerdere fietsen passen. Een fiets plaats je in de wielgoot en maak je vast aan het frame en het voorvork. Bij grote wielerwedstrijden, zoals de Tour de France, hebben volgauto’s altijd fietsen op het dak voor als een wielrenner een reservefiets nodig heeft.
Het voordeel is dat je als bestuurder vrij zicht hebt door de achterruit. Ook kun je de kofferbak altijd open maken, zonder fietsen die in de weg zitten. Lastig is wel dat je moet hannesen om de fietsen op het dak te tillen. Vooral met elektrische fietsen is dat nogal zwaar. Een dakdrager kun je eventueel ook gebruiken om andere spullen mee te nemen op je auto. Denk aan ski’s, snowboards, kajaks en surfboards.
Fiets meenemen in je auto
Als je een hoge auto of een grote laadbak hebt, kun je de fiets in de auto zetten. Helemaal los zetten is een slecht idee, dat kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn, maar je kunt je fiets vastmaken met spanbanden of touwen. Er zijn echter ook speciale fietsdragers te koop voor in de auto, met stalen buizen die je op de ondergrond van de kofferbak bevestigt. Hierop monteer je de voorvork van je fiets.
Een nadeel is dat je de fiets telkens gedeeltelijk uit elkaar moet halen en het voorwiel eruit moet halen. Deze oplossing is dan ook vooral geschikt voor mountainbikes en kleinere fietsen, waarbij wat behendigheid goed van pas komt. Ook kunnen de staande fietsen het zicht door de achterruit belemmeren. Daartegenover staat het voordeel dat je fiets mooi en netjes blijft, en niet te lijden heeft onder weersomstandigheden als extreme regen. Bij een bestelbusje, stationwagen en auto’s met een hoge laadruimte zónder trekhaak kan dit een goede oplossing zijn.
Let op het gewicht van je auto
Hou er rekening mee dat het gewicht van je auto flink kan toenemen met een fietsendrager en het meenemen van meerdere fietsen. Vooral e-bikes kunnen de auto zwaarder maken. Het gewicht van de drager en de fietsen mag niet de gewichtslimiet overschrijden die de fabrikant heeft vastgesteld voor de auto en de hele lading.
Daarbij heeft de trekhaak een maximaal draagvermogen (de kogeldruk). Door te veel gewicht kan de trekhaak verbuigen of afbreken. De kogeldruk is bijvoorbeeld 75 kilo, terwijl de fietsendrager zelf 20 kilo weegt. Dan mogen de fietsen op de drager samen niet meer dan 55 kilo wegen. Bij het meenemen van elektrische fietsen kun je de accu in de auto zelf zetten, om het gewicht op de drager te verminderen. Zijn je fietsen te zwaar? Dan kun je ze op het dak van je auto zetten, maar ook hier heb je te maken met een maximaal te beladen gewicht.
Autorijden met een fietsendrager
Autorijden met een fietsendrager is eigenlijk niet heel anders dan zónder. Anders dan met een caravan of een aanhangwagen gelden er geen speciale verkeersregels voor autorijden met fietsen achterop of op het dak. Er gelden dezelfde maximumsnelheden als voor fietsloze auto’s. Alleen het zicht door de achterruit kan minder zijn, zoals we eerder schetsten in dit artikel. Dat hangt af van het type fietsdrager dat je gebruikt.
De enige regel waar je wel aan moet voldoen, is de maximale lengte van de fietsendrager. In Nederland mogen de fietsen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Ook mogen er geen scherpe delen uitsteken. Elders in Europa kunnen de regels weer anders zijn. Zo mogen de wielen in Duitsland maximaal 40 centimeter uitsteken. In Frankrijk geldt een maximale breedte van de fietsendrager van 2½ meter.
Tunnels en veerboten
Als je fietsen op het dak van je auto hebt staan, is de maximale hoogte van tunnels iets om in de gaten te houden. In principe mag de hoogte van auto plus fiets niet meer dan 4 meter bedragen. Bij tunnels op snelwegen en hoofdwegen zal je meestal geen problemen tegenkomen, omdat hier ook hoge vrachtwagens doorheen rijden. De vrije doorrijhoogte is zonder uitzondering meer dan 4 meter. Als tunnels kleiner zijn dan 4,20 meter, wordt dit aangegeven met een waarschuwingsbord. Meet voor vertrek de hoogte van je auto en fietsen en probeer zoveel mogelijk over hoofdwegen te rijden.
Hetzelfde geldt voor veerboten. Bij veel rederijen is het geen probleem (en gratis) om een auto met fietsendrager mee te nemen aan boord. Dat geldt onder meer voor de ferry’s naar de Waddeneilanden. Je kunt echter wel te maken krijgen met een maximale hoogte. Check dit vooraf als je een ticket boekt bij een veerbootmaatschappij.
Fietsendrager en verzekering
Tot slot is het meenemen van een fiets met de auto niet geheel zonder risico’s. De fietsendrager kan immers beschadigen of gestolen worden op vakantie. Bij de meeste verzekeraars valt de fietsendrager onder de autoverzekering – ze zien het als een accessoire van je auto. Als iemand anders schade veroorzaakt aan jouw fietsendrager, kun je die claimen via een allriskverzekering. Veroorzaak jij schade met je fietsendrager bij iemand anders, bijvoorbeeld bij het inparkeren, dan kun je een beroep doen op de verplichte WA-verzekering.
De fietsen zelf, waar ze ook staan op of achter je auto, vallen niet onder de autoverzekering. Om je in te dekken tegen diefstal en schade moet je daarvoor een fietsverzekering afsluiten.
Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een fiets met de auto, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © FabrikaSimf/Shutterstock.com; Evgeny Bakharev/Shutterstock.com.