Wat je zeker moet meenemen op een fietsvakantie!

Ga je op een meerdaagse fietsvakantie? Je komt er niet omheen: je zal een hoop spullen moeten meenemen. Andere spullen uiteraard dan als je een roadtrip maakt of met het vliegtuig op stap gaat. Je hebt bagage nodig die je fietsvakantie comfortabeler maken, zoals fietskleding. Daarnaast kun je niet zonder een degelijke uitrusting, als je onderweg ergens strandt of problemen krijgt met je fiets.

Wat je moet meenemen, hangt af van het soort fietsvakantie. Als je onderweg gaat kamperen en zelf eten gaat koken, heb je meer (en andere) spullen nodig dan bij overnachtingen in een hotel of bed & breakfast. Ook het soort fiets is bepalend voor je inpaklijst. Fietsvakanties met een elektrische fiets worden steeds populairder. Met een e-bike kun je voorbeeld flinke afstanden afleggen, maar daarvoor heb je soms wel andere dingen nodig.

Wil je op individuele fietsvakantie in Europa of Azië?
Bekijk hier de fietsvakanties bij Eigen-Wijze Reizen

Wat voor élke fietsvakantie geldt: het is beter om zo min mogelijk spullen mee te nemen. Hoe minder gewicht je bij je hebt, hoe leuker is het om te fietsen. Na verloop van tijd kom je erachter wat het beste voor jou werkt. Je zal niet de eerste fietser zijn die na een week overtollige spullen naar huis stuurt. Wil je een fietsvakantie maken? Lees hier alvast enkele tips over de spullen die je zeker moet meenemen!

Fietstassen

Essentieel is een set fietstassen, want waar moet je anders je spullen laten? Een fietstas is hetzelfde wat een rugzak is voor een wandelaar. Voor een trip van hotel naar hotel volstaan één of twee tassen achterop de bagagedrager. Voor een langere fietsvakantie met kamperen onderweg, heb je ook twee voortassen nodig.

Probeer het totale gewicht tussen de 10 en 25 kilo te houden. Let op de verdeling tussen de voorkant- en achterkant en de beide zijkanten. Sommige fietsers menen dat de fiets het meest stabiel is als je het meeste gewicht in de voortassen stopt. Anderen vinden juist dat het meeste gewicht in de achterste fietstassen moet zitten. Experimenteer hiermee. Let er een op dat je voor e-bikes fietstassen nodig hebt met andere bevestigingsbanden. Veel elektrische fietsen hebben namelijk de accu onder de bagagedrager zitten.

Bidon

Waar je ook naartoe gaat en hoe lang je ook fietst, een bidon is absoluut een must tijdens een fietsvakantie. Het fietsen vergt energie en inspanning, en het is fijn als je onderweg je dorst kunt lessen door te drinken uit een waterfles. De meeste bidons hebben een inhoud van 0,5 liter en kunnen gewoon in de vaatwasmachine. Voor een langere fietsreis zijn ook bidons verkrijgbaar van 0,75 liter. Vrijwel alle fietsen hebben een bidonhouder waar je de waterfles op kunt bevestigen.

Regenkleding

Tenzij je je fietsvakantie doorbrengt op een warme tropische bestemming tijdens het droge seizoen, is regenkleding iets dat je nooit mag vergeten. Bij een fietstrip in Nederland en elders in Europa bestaat er immers een kans dat de regen dagenlang uit de hemel valt.

Voor fietsers zijn goede regenjassen en regenbroeken verkrijgbaar. Zoek naar regenkleding met Gore-Tex of een andere waterdichte stof die ademt en beschermt tegen regen en wind. Vooral een ‘ademend’ regenpak is belangrijk, anders zal je hevig gaan zweten tijdens het fietsen. Je kunt er ook voor kiezen de regenbroek achterwege te laten en in korte broek te fietsen. Je benen worden dan wel nat, maar het is minder benauwend.

Fietsschoenen

Voor een korte fietsvakantie waarbij je niet meer dan 50 kilometer per dag fietst, zijn sneakers of sportschoenen wel voldoende. Ga je een langere fietsreis maken, dan is het te overwegen om fietsschoenen aan te schaffen. Fietsschoenen hebben namelijk stijve zolen, waardoor je makkelijker trapt en minder snel zere voeten krijgt. Sportschoenen hebben zachte zolen en zijn eigenlijk gemaakt om op te (hard)lopen.

Zorg wel voor enige flexibiliteit en ruimte bij de tenen, vooral als je ze ook draagt als je niet op de fiets zit. Bij sommige mensen zwellen de voeten een beetje op tijdens het fietsen, dus kies schoenen die je tenen vrij laten bewegen en draag een extra paar sokken.

Fietsbroek

Thuis ben je waarschijnlijk gewend om in je spijkerbroek op je fiets te stappen, maar voor een langere fietsvakantie is een fietsbroek echt wel beter voor je zitvlees. Dagenlang fietsen in je gewone broek kan je flinke zadelpijn bezorgen. Ook ga je zweten in jeans of een katoenen broek.

Kies voor een fietsbroek met ‘zeem’, een kussenachtig laagje van licht kunststof waardoor je comfortabeler op je zadel zit. Dit helpt tegen zadelpijn en blessures en vermindert het hobbelen op de fiets. Ook neemt een fietsbroek je zweet op. Je kunt fietsbroeken kopen met een dikke of dunne laag zeem, afhankelijk van je voorkeur. Een fietsbroek knelt niet (zoals je misschien zouden denken), je kunt evengoed je benen goed bewegen. Het is handig om twee fietsbroeken mee te nemen, zodat je ze om de dag kunt afwisselen.

Reparatieset

Je wilt je fietsvakantie toch niet laten verpesten door een lekke band? Thuis breng je je fiets even naar de fietsenmaker, maar op een afgelegen landweggetje midden in de natuur ben je maar al te blij als je een reparatieset bij je hebt. De meest essentiële onderdelen van zo’n set zijn bandenlichters en plakspul (lijm en plakkers), waarmee je zelf je band kunt plakken. Vergeet de fietspomp niet, maar waarschijnlijk heb je al een pompje op je fiets.

Voor een langere fietsvakantie kun je nog meer spullen meenemen waarmee je problemen met je fiets kunt aanpakken. Denk aan een set inbussleutels – in alle maten van je fiets – en steeksleutels. Een kettingpons is ook handig: dat is een klein en licht apparaatje waarmee je de ketting van je fiets kunt repareren. Neem hierbij kettingolie mee dat geschikt is voor nat weer, zodat het bij regen op de ketting van je fiets blijft zitten.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat je moet meenemen op een fietsvakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/mihtiander; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *