8 tips voor het voorbereiden van je fietsvakantie

Fietsvakantie voorbereidenHeb je zin in een fietsvakantie? Trap niet meteen op de pedalen, maar ga eerst aan de slag met het voorbereiden van je fietsreis. Het is gemakkelijk om de opwinding de overhand te laten nemen, want een fietsvakantie is populairder dan ooit. Zodra de zonnestralen in het voorjaar hun eerste warme gloed afgeven, trappen we massaal onze kilometers weg.

Maar je wilt natuurlijk niet oververmoeid en opgebrand weer naar huis terugkeren. Dit kun je voorkomen als je je fietsvakantie goed gaat voorbereiden. Maak een planning van je reis en stippel de route uit, zorg voor een goede fiets en accessoires en hou je lichaam soepel. Zo kun je goedgemutst op je fiets springen en nog enthousiaster zijn als je weer thuiskomt. Hier vind je alvast 8 tips voor het voorbereiden van je fietsvakantie!

#1 Hoe lang ga je op fietsvakantie?

Bepaal vooraf hoeveel tijd je wilt uittrekken voor je fietsvakantie. Wil je twee weken op pad, of drie maanden? Aan de hand daarvan kun je je route uitstippelen. Voor een lange fietstocht kun je meerdere landen doorkruisen. Een kortere fietsvakantie van één of twee weken kun je beperkt houden tot één land.

#2 Bepaal de fietsroute

Gemiddeld leg je tijdens een fietsvakantie gemiddeld 50 tot 100 kilometer per dag af. Het aantal afgelegde kilometers is echter afhankelijk van het aantal stops dat je onderweg wilt maken. Als je veel bezienswaardigheden wil zien, kun je de dagelijkse fietsafstand beter wat korter maken. Ook het landschap maakt veel verschil. Fietsen over vlakke paden is heel wat minder inspannend dan zwoegen over hoge bergpassen. Als je je wensenlijstje opstelt, kun je aan de hand daarvan je fietsroute bepalen.

Fietsvakantie bergen

#3 Kies de juiste fiets

Het kiezen van de juiste fiets is misschien wel het belangrijkste onderdeel bij het voorbereiden van je fietsvakantie. Je gewone verroeste stadsfiets volstaat natuurlijk niet voor een lange fietstocht. Favoriet voor een fietsvakantie is een trekkersfiets of een mountainbike, al kiezen steeds meer mensen ook voor een e-bike. Investeer in een degelijk comfortabel exemplaar, waarvoor je tussen de € 1500 en € 4000 kwijt bent. De keuze van je fiets is afhankelijk van de route die je wilt afleggen: wil je fietsen op ruige, onverharde paden, of op gladde geasfalteerde fietsstroken? Laat je bij de fietsenwinkel adviseren over de beste fiets voor je fietsvakantie.

#4 Zorg voor een fietsverzekering

Voor een goede vakantiefiets ben je een hoop geld kwijt, dus een fietsverzekering is eigenlijk een must. Je wilt niet met lege handen komen te zitten als iemand er met je stalen ros vandoor gaat, maar ook is er kans op schade onderweg. Je kunt zomaar die kuil over het hoofd zien of in aanrijding komen met een autodeur die opeens open klapt. Op internet kun je makkelijk een fietsverzekering vergelijken en de premies berekenen.

#5 Ga trainen

Je hoeft echt geen zwaar trainingsschema te volgen, maar een beetje training is wel handig als voorbereiding voor je fietsvakantie. Ga bijvoorbeeld eerst een lang weekend fietsen in Nederland en rij evenveel kilometers op een dag als je van plan bent voor je langere fietstocht. Zo weet je of je het fysiek aan kunt en niet na een dag fietsen al met allerlei pijntjes te kampen hebt. Met een nieuwe fiets is het zeker aan te raden, zodat je daarmee leert manoeuvreren en kunt kijken of er een technische gebreken zijn. Ga verder oefenen met fietsen met bagage – dat is heel anders dan fietsen zonder ballast.

Fietsvakantie route

#6 De bagage voor je fiets

Het is altijd een beetje gepuzzel hoeveel je bagage je moet meenemen op een fietsvakantie. De ruimte is natuurlijk beperkt, en je wilt ook niet teveel onnodige dingen meezeulen. Neem naast kleding in ieder geval een EHBO-kit en een reparatiesetje mee voor je fiets. Ga je onderweg kamperen? Dan heb je ook een tent, matje, slaapzak en kookspullen nodig.

Je kunt je bagage verdelen over meerdere fietstassen, zowel aan de achterkant als aan de voorkant. Let er op dat je bagage goed verdeeld is, zodat je fiets niet gaat zwabberen. Het ideale gewicht voor je fietsbagage ligt tussen de 10 en 25 kilo. Je kunt eventueel kiezen voor een aanhangwagentje achter je fiets, maar dat maakt je wel minder wendbaar. Bovendien is het fietsen zwaarder door het gewicht dat er achter hangt.

#7 Verdiep je in de verkeersregels

Voor vertrek is het handig je in de verkeersregels te verdiepen van het land waar je gaat fietsen. Die regels kunnen namelijk flink verschillen en zijn vaak anders dan bij ons, waar we flierefluitend op pad kunnen gaan over uitstekend onderhouden fietspaden. Zo is in veel landen een fietshelm verplicht als je op een racefiets of mountainbike rijdt. In landen zonder fietspaden mag je daarentegen vaak op de stoep fietsen (zonder voetgangers aan te rijden, uiteraard). Informatie over de verkeersregels voor fietsers in verschillende landen kun je onder meer vinden bij de ANWB.

Fietsvakantie regels

#8 Fiets mee in het vliegtuig

Wat is makkelijker dan een fietsvakantie in Nederland te beginnen? Je begint onder grijze regenachtige luchten en na 1400 kilometer sta je met je fiets aan de zonnige Côte d’Azur. Je kunt er ook voor kiezen om je die eerste buiige kilometers te besparen en je fiets mee te nemen in het vliegtuig. Voor landen buiten Europa is dat sowieso de makkelijkste optie.

Daar komt echter wel wat bij kijken. Je moet een stevige fietsdoos aanschaffen en je hebt tijd nodig om je fiets te demonteren en na aankomst opnieuw in elkaar te zetten. Daarbovenop komen de extra kosten van het overgewicht die luchtvaartmaatschappijen berekenen. Al met al een heel gedoe! Denk dus goed na over je bestemming als je je fietsvakantie gaat voorbereiden.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het voorbereiden van je fietsvakantie, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Dudarev Mikhail/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *