10 tips om de wereld rond te fietsen
Steeds meer avonturiers besluiten huis en haard te verlaten en de wereld rond te fietsen. Gewoon op je fiets vertrekken vanuit je eigen woonplaats, terwijl je wordt uitgezwaaid door vrienden en familie. Vele maanden later ben je dan op je racefiets, trekkersfiets of mountainbike in een of ander exotisch oord aanbeland, vele herinneringen rijker.
De wereld rond fietsen is in ieder geval de meest klimaatvriendelijke manier om een wereldreis te maken. Het is schoon, duurzaam en gezond. Maar bovenal heb je een enorm gevoel van vrijheid. Op de meeste plekken kun je gaan en staan waar je wilt. Soms zoef je over gladde geasfalteerde fietspaden, de andere keer is het wat lastiger als je zanderige paden in de woestijn moet doorkruisen.
Neem als wereldfietser in de dop ruim de tijd voor alle voorbereidingen, zodat je er helemaal klaar voor bent om je droom te verwezenlijken. Graag helpen we je alvast een handje: hier vind je 10 tips om de wereld rond te fietsen.
# 1 Kies de fietsroute
In principe kun je overal naartoe fietsen. Via het Russische Siberië en Alaska kun je zelfs New York met de fiets bereiken. Dat is natuurlijk wel een uitputtende trip. Handiger is het om vooraf een globale fietsroute te plannen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het met de veiligheid, het klimaat en de conditie van de wegen? Kijk ook of er genoeg steden en dorpen onderweg zijn waar je inkopen kunt doen en eventueel kunt overnachten.
# 2 Zorg voor een goede conditie
Ze bestaan écht: wereldfietsers die amper hebben gefietst en van de ene op de andere dag besluiten de wereld rond te fietsen. Grote kans dat deze impulsieve beslissing wordt beantwoord met zadelpijn, vermoeidheid en spierpijn. Probeer voor vertrek wat te trainen, zodat je ook de heuvels en bergen kunt bedwingen die je onderweg ongetwijfeld tegenkomt. Maak eerst een kortere fietsreis in Europa zodat je kunt kijken of het je echt bevalt.
# 3 Waar slaap je onderweg?
De meeste wereldfietsers nemen een tentje mee als ze de wereld rond gaan fietsen. Die kun je overal langs de weg opzetten, is de gedachte. Toch is dat niet overal zo. In veel landen is wildkamperen niet toegestaan of ronduit gevaarlijk. In westerse landen kun je dan terecht op campings, waar altijd wel een plekje vrijgemaakt kan worden voor een fietser met een tentje. Voor een opfrisbeurt is het lekker om af en toe een hotel te pakken. Met de Expedia Kortingscode kun je flink op de overnachtingskosten besparen.
# 4 Sluit een goede reisverzekering af
Een goede reisverzekering is essentieel voor een wereldreis met de fiets. Je wilt natuurlijk verzekerd zijn tegen medische ongemakken, maar diefstal van je fiets of uitrusting maakt meteen een einde aan je droom. Er bestaan speciale reisverzekeringen voor wereldreizigers voor Europa of de hele wereld, voor een langere periode (bijvoorbeeld één of twee jaar). Daarnaast is het mogelijk een fietsverzekering af te sluiten met een dekking voor de hele wereld.
# 5 Hou contact met het thuisfront
Aan het thuisfront kun je soms bezorgde reacties verwachten als je kenbaar maakt de wereld rond te fietsen. Je kunt ze geruststellen door regelmatig contact te houden met de achterblijvende vrienden en familieleden. Voor je mobiele telefoon kun je het beste kiezen voor een prepaid-systeem, zodat je niet geconfronteerd wordt met torenhoge kosten. Je koopt een bundel belminuten en MB’s en je krijgt een berichtje als je hier overheen dreigt te gaan. Bij Lebara zit je niet vast aan een abonnement of contract en kun je bellen vanuit meer dan 200 landen. Lebara opwaarderen kan gemakkelijk via internet of een app.
# 6 Kies de juiste fiets
Over de juiste fiets voor een trip rond de wereld kun je waarschijnlijk hele boeken vol schrijven. De ‘perfecte fiets’ is voor elke wereldfietser anders, maar hangt vooral samen met je voorkeur, de route die je gaat afleggen, je lengte en je gewicht. Ga in ieder geval niet op je fiets besparen, dus koop een degelijk en robuust exemplaar dat tegen een stootje kan. Je fiets krijgt flink wat te verduren tijdens een lange reis en je wilt niet op zoek moeten gaan naar fietsonderdelen in landen waar jij als een rariteit wordt gezien. Nog een tip: maak flinke tochten met de fiets voordat je daadwerkelijk vertrekt.
# 7 De medische voorbereidingen
Zorg voor de juiste vaccinaties, want zeker als wereldfietser kom je eerder terecht in de landelijke gebieden waar minder goede medische zorg voorhanden is. Neem een waterfilter en waterzuiveringstabletten mee als je onderweg geen water kunt kopen, want water is zo ongeveer de eerste levensbehoefte voor een wereldfietser. En neem een crème mee die je op je been en billen kunt smeren en die bacteriële en schimmelinfecties voorkomt.
# 8 De uitrusting van een wereldfietser
Ga er maar vanuit dat je tijdens een fietstocht rond de wereld weinig fietsenwinkels tegenkomt die je bij pech uit de brand kunnen helpen. Neem zeker een onderhoudsset mee met cruciale reserveonderdelen voor je fiets. Daarnaast zorg je natuurlijk voor gereedschap zodat je die onderdelen ook kunt vervangen. Verder is een bandenplakset een must. Tegenwoordig zijn er doosjes te koop met zelfklevende plakkers, zodat je geen tube lijm nodig hebt. Die droogt toch alleen maar uit, zeker in warme landen.
# 9 Veilig fietsen
Het is fijn dat je blakend van gezondheid terugkomt van je fietsreis rond de wereld. Daar kun je zelf al heel veel aan doen. De grootste bedreiging van een wereldfietser is het andere verkeer. In Azië en Afrika rijden bussen en vrachtwagens in hoog tempo rakelings langs je heen. Daar verwachten ze dat een fietser de greppel opzoekt. Ook karren, voetgangers, honden, schapen, koeien en gaten kunnen zonder waarschuwing vooraf je fietstocht verstoren. Het belangrijkste advies voor veilig fietsen: kies rustige wegen met zo min mogelijk ander verkeer, en rij altijd aan de kant van de weg en zonder oordopjes in.
#10 Investeer in fietsnavigatie
Hoe spannend het ook is, verdwalen is geen pretje. Zeker niet als je de weg niet kent en de lokale taal niet spreekt. Voor het volgen van de juiste route kun je investeren in fietsnavigatie. Voor fietsers zijn waterdichte en schokbestendige navigatiesystemen te koop met kaarten waarop zowel de verharde als onverharde wegen staan aangegeven. Het systeem bevestig je op het stuur en houdt ook je hartslag, hoogte en snelheid bij. De navigatiesystemen van Garmin hebben ook kaarten voor buiten Europa.
Voor het laatst bijgewerkt op 30 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt om de wereld rond te fietsen, kun je dat laten weten via het contactformulier.