Tips voor het reizen per taxi
Het kan een van de grootste ergernissen opleveren als je op reis bent: een ritje met een taxi. Op veel plekken zijn taxichauffeurs niet te vertrouwen, of je nou in Amsterdam bent of in Ouagadougou. Natuurlijk zijn er ook betrouwbare taxibedrijven, zoals bijvoorbeeld in steden in Scandinavië, maar de kans is groot dat je in het buitenland stuit op taxichauffeurs die op wat voor manier dan ook extra geld van je willen aftroggelen.
Taxichauffeurs kunnen omrijden, sjoemelen met de meter, ritten weigeren, asociaal rijgedrag vertonen of je naar een ander hotel brengen dan waar je om hebt gevraagd. Toeristen zijn een makkelijk doelwit: ze zijn onbekend in het gebied, weten niet wat de gangbare ritprijzen zijn en kunnen ook nog eens vermoeid zijn van een lange reis.
Korte stukjes kun je natuurlijk lopen, met een (digitale) kaart in de hand. Maar geregeld zul je toch snel een taxi moeten nemen om ergens te komen, omdat er bijvoorbeeld geen openbaar vervoer rijdt. Het is ook erg gemakkelijk: je wordt direct naar de plek van bestemming gebracht. Een taxirit is daarentegen relatief duur, vooral als je wordt afgezet. Hieronder staan enkele tips om te voorkomen dat je telkens een belachelijk hoge ritprijs moet betalen.
Spreek voor het instappen de prijs af
In de meeste westerse landen hebben taxi’s een meter. Daar zou je op moeten kunnen vertrouwen, maar dat is niet altijd zo. Taxichauffeurs kunnen de meter manipuleren, waardoor je een veel hogere ritprijs moet betalen. Ook kunnen chauffeurs omrijden, zonder dat je het in de gaten hebt. Vraag vooraf wat het ongeveer kost, als je de weg niet kent. Gelukkig worden taxicentrales in westerse landen steeds strenger gecontroleerd.
In veel landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika hebben taxichauffeurs helemaal geen meter in de auto (of in de riksja, tuktuk of fietstaxi). Spreek voor het instappen daarom altijd de prijs af! Zonder het afspreken van een prijs kun je voor bijzonder onaangename verrassingen komen te staan, zoals een chauffeur die opeens een belachelijk bedrag vraagt van 500 dollar zodra hij je heeft afgezet. Bij een vaste prijs ontloop je bovendien het risico dat de taxichauffeur gaat omrijden om de prijs op te drijven.
Voor het afspreken van een prijs moet je vaak onderhandelen, want taxichauffeurs zullen bij het zien van rijke, westerse, blanke toeristen het onderste uit de kan proberen te halen en een zo groot mogelijk bedrag vragen. Lukt het niet tot overeenstemming te komen, loop dan naar een andere chauffeur. De concurrentie onder de taxi’s is altijd groot. Ga uit van een prijs die je voor jezelf redelijk acht in het land waar je bent. In veel landen zul je altijd meer betalen dan de lokale bevolking voor een taxirit, maar als je voor een paar euro een heel eind kunt komen hoef je daar niet moeilijk over te doen.
Kies voor een officiële taxi
Je hebt officiële en geregistreerde taxi’s, maar ook snorders, beunhazen en illegale taxi’s. In veel landen willen bezitters van een auto je maar al te graag meenemen om wat bij te verdienen. Op vliegvelden, luchthavens en busstations in niet-westerse landen zal je meteen benaderd worden door mannetjes die ‘taxi, taxi’ in je oren sissen, vaak gepaard gaande met een aantrekkelijk klinkende prijs. Deze mannetjes zijn vaak niet de chauffeur zelf, maar bemiddelaars die geld opstrijken als zij je naar de auto van een vriend of kennis leiden.
Laat je daardoor niet verleiden en ga niet meteen mee met zo iemand, ook al denk je goedkoop uit te zijn. Je hebt geen idee bij wie je in de auto stapt en dit soort types kunnen van alles van plan zijn. Kies bij voorkeur voor een officiële taxi die op een officiële taxistandplaats staat. Die taxi’s moeten zich aan allerlei regels houden en zijn geregistreerd, waardoor je bij eventuele onregelmatigheden je beklag kunt doen. Noteer in dat geval het registratienummer en de naam van de chauffeur.
Officiële taxi’s zijn meestal te herkennen aan een taxilicht, de naam van de taxicentrale op de zijdeuren en een vergunning die op de zijruit is geplakt, op de plek waar de passagier zit. Op luchthavens is er vaak een speciale taxikiosk waar je alvast je rit kunt doorgeven, waarna je met een voucher in de hand een taxi krijgt toegewezen. In hotels kun je bij de receptie een officiële taxi laten regelen. Zoek van tevoren op internet uit wat de betrouwbare taxicentrales zijn in een land.
In verafgelegen streken heb je meestal geen officiële taxi’s. Dan heb je geen andere keuze dan bij een snorder in de auto te stappen. Informeer ter plaatse naar een betrouwbare chauffeur, bijvoorbeeld in een hotel of guesthouse. Kijk of je samen met andere reizigers zo’n ‘taxi’ kunt regelen. Stap niet in de taxi als een vage bekende of ‘vriend’ van de chauffeur instapt en met je meerijdt.
Wantrouw de taxichauffeur
We willen hier niet beweren dat taxichauffeurs liegen, maar wees er wel alert op. Taxichauffeurs ouwehoeren veel, en lang niet altijd voor de gezelligheid. Ze kunnen bijvoorbeeld beweren dat een bepaald hotel, guesthouse, restaurant of café niet meer bestaat en komen met de suggestie je naar een andere plek te brengen ‘die veel beter en goedkoper is’. Dit is dan meestal een gelegenheid waar de chauffeur contacten mee heeft. Hij strijkt dus een commissie op als hij een nieuwe klant aflevert.
Geloof dit soort verhalen niet, het is meestal onzin. Ga er niet op in en vraag of de chauffeur je naar het hotel te brengen, ook al blijft hij volhouden dat het niet meer bestaat. Om dit soort ongemakkelijke situaties te vermijden, kun je ook enkel de naam van een straat doorgeven, en niet de naam van het hotel. Of noem een plein, groot gebouw of museum waar je afgezet wilt worden, en loop het laatste stukje naar het hotel.
Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen per taxi, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/elxeneize; Wereldreizigersclub.