Tips voor een reis met de Transsiberië Express

Door Eva de Reus

Dagenlang in een trein zitten: een hoop vakantiegangers moeten er niet aan denken. Toch wagen sommige Nederlanders zich aan de bijzondere treinreis met de Transsiberië Express. De populairste route van de Transsiberië Express brengt je van Moskou, via Ulaanbaatar in Mongolië, naar de Chinese hoofdstad Peking. Natuurlijk kan je onderweg op nog veel meer plekken stoppen. Het is een prachtige treinreis die je absoluut niet snel zult vergeten.

De treinreis van de Transsiberië Express

Vertrek vanuit Moskou

De Transsiberië Express vertrekt vanuit de Russische hoofdstad Moskou. Zorg dat je voor je vertrek een aantal dagen in Moskou spendeert, want hier is genoeg te zien. Je doet er goed aan een verblijf in de buurt van het Rode Plein te boeken, want rondom dit wereldberoemde plein bevinden zich de meeste hoogtepunten. Zo staat er de Basiliuskathedraal, vind je er het mausoleum van Lenin en ligt het Kremlin van Moskou er in de buurt.

Baikalmeer

De plek waar bijna iedereen stopt tijdens de treinreis met de Transsiberië Express is Irkoetsk. In de buurt van Irkoetsk vind je het Baikalmeer, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Het Baikalmeer is zeer indrukwekkend om te zien en de omgeving is leuk om te ontdekken. Zo kun je met een, nogal gammele, kabelbaan omhoog voor een mooi uitzicht over het meer. Probeer ook zeker de lokale vis, vers gevangen uit het meer! Leuk feitje: het Baikalmeer is niet alleen populair onder toeristen, maar ook de Russische president Poetin komt er graag.


Nationaal Park Gorkhi-Terelj

Je reis van Moskou naar Peking is niet compleet zonder een bezoek aan het Nationaal Park Gorkhi-Terelj. Maak kennis met de uitgestrekte vlaktes (met hier en daar een heuvel) van Mongolië. Slaap in een typische yurt (traditionele ronde tent) én galoppeer met een (wild) paard over de steppe.


Ook vind je in de buurt van dit park een gigantisch standbeeld van Dzjengis Khan, de heerser over het voormalige Mongoolse rijk, toen dat aan het begin van de 13e eeuw tot aan Europa strekte. De Mongolen zijn nog steeds heel erg trots op hun vroegere leider en in het museum dat bij het standbeeld ligt, leer je meer over de geschiedenis van het land. Bovendien heb je bovenaan het standbeeld een mooi uitzicht over de steppe.

Ulaanbaatar

Wie dacht dat het in Mongolië overal rustig is, heeft het mis. Welkom in Ulaanbaatar, de Mongoolse hoofdstad en tevens één van de meest vervuilde steden ter wereld. Sta niet gek te kijken als je hier vast komt te staan in het verkeer. Ulaanbaatar staat in groot contrast met de uitgestrekte vlaktes van Gorkhi-Terelj, maar is ook zeker de moeite waard.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Central Museum of Mongolian Dinosaurs. Mongolië heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in het ontdekken van dinosaurussoorten en in dit museum leer je daar meer over. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe archeologische resten gevonden in de beroemde Gobiwoestijn in het zuidwesten van het land.

Koop ook een kaartje voor een culturele voorstelling, waar je onder andere kennis maakt met het Mongoolse ‘keelzingen’. Dat is erg bijzonder! Als je vast in de stemming wilt komen, maak dan kennis met Batzorig Vaanchig, een bekende Mongoolse keelzanger. Ben je benieuwd hoe dat er uitziet? Kijk dan naar dit filmpje op YouTube.

Aankomst in Peking

Na een reis van ruim 7000 kilometer met de Transsiberië Express kom je aan in de Chinese hoofdstad Peking. Je hoeft niet getreurd te zijn, want je reis is nog niet voorbij. Ook in Peking is nog genoeg te beleven. Natuurlijk maak je even een stop op het Tiananmen-plein – ofwel het Plein van de Hemelse Vrede (weer zo’n wereldberoemd plein) en de Verboden Stad.

Ook een trip naar de Chinese Muur is een aanrader. Als je niet in het massatoerisme terecht wil komen, reis dan af naar één van de nog niet gerestaureerde stukken van de muur. Lokaal eten proberen? Ga naar een echt Pekingeend-restaurant of probeer mapo tofu.

Praktische informatie over de Transsiberië Express

Het boeken van de Transsiberië Express

De logische optie is om de Transsiberië Express te boeken via een gespecialiseerde reisorganisatie. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het boeken van treintickets. Dit kan namelijk best ingewikkeld zijn. Zo’n organisatie biedt je vaak een compleet verzorgde reis aan, inclusief transfers en accommodaties. Heerlijk als je onbezorgd op vakantie wil gaan. Mocht je budget het niet toelaten, dan kun je de accommodaties ook heel goed zelf boeken. Zeker in Moskou en Peking kun je prima zelf hostels of hotels regelen.

Je kunt ervoor kiezen om 1e klasse, 2e klasse of 3e klasse te reizen. De eerste klasse bestaat uit een coupé met twee bedden, die je overdag omhoog kunt klappen. De tweede klasse bestaat uit vier bedden. De derde klasse bestaat ook uit opklapbare bedden, maar die deel je met zo’n 54 andere passagiers – voor als je weinig geld hebt voor de Transsiberië Express. Je hoeft niet zelf beddengoed mee te nemen, want bij het instappen krijg je een laken, een sloop, een deken en een handdoekje.

Wat moet je meenemen in de Transsiberië Express

Mocht je direct van Moskou naar Peking reizen, dan zit je maar liefst zeven dagen non-stop in de trein. De meeste reizigers maken natuurlijk tussenstops, maar zelfs van Moskou naar Irkoetsk zit je al vijf dagen in de trein. Dit vraagt dus om enige voorbereiding, zeker wat betreft eten en drinken. Er is een restaurant in de trein, maar het eten hier is best duur en wordt een beetje saai na een paar dagen. De slimme reiziger neemt daarom zelf genoeg eten mee om te overleven.

Er is heet water in de trein dat drinkbaar is, dus denk aan noedels. Ook kun je bijvoorbeeld verpakte broodjes kopen die langer goed blijven. Neem vooral lekker veel fruit mee, snacks en thee- en koffiezakjes. Vergeet niet je eigen mok mee te nemen (of van die kartonnen bekers). Officieel is het verboden om zelf alcohol mee te nemen in de trein, maar de kans dat je wordt gesnapt is klein. Je kunt dus prima een klein flesje Russische wodka meenemen en dit delen met andere reizigers in je treincoupé. Houd er wel rekening mee dat het treinpersoneel eventueel de drank in beslag kan nemen als mensen dronken of luidruchtig worden.

Je zit lang in de trein, dus om je reis zo comfortabel mogelijk te maken pak je lekker zittende kleding in. Oordopjes en een slaapmasker komen ook goed van pas. Neem een stapel boeken (of een e-reader) mee en download muziek, series en films (mijn tip: Netflix offline). Niet in allen treinen is een douche en de stroom werkt niet altijd. Zorg dus voor hygiënedoekjes, droogshampoo en een goed opgeladen powerbank.

Andere belangrijke zaken voor een reis met de Transsiberië Express

Vergeet niet dat je voor zowel Rusland, Mongolië als China een visum nodig hebt. Deze visa zijn niet de meest makkelijke om aan te vragen, en dus kan je dit het beste regelen via een visumbureau. Zeker aangezien de ambassade van Mongolië in Brussel zit. Voor alle visa bij elkaar ben je een paar honderd euro kwijt.

Over bovengenoemd schema doe je ongeveer twee weken, maar je kunt de reis met de Transsiberië Express natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Naast de bovengenoemde stops zijn bijvoorbeeld het Russische Jekaterinenburg en de industriestad Novosibirsk populaire stops. Ook is het aan te raden meer tijd te besteden in Mongolië. Daarnaast is er een ook nog een andere route van de Transsiberië Express, die je naar Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland leidt. Boek je de reis via een reisorganisatie, dan kun je de reis vaak uitbreiden met zogeheten ‘bouwstenen’.

Verder moet je rekening houden met het seizoen. Er zit een wereld van verschil tussen de reis met de Transsiberië Express in de zomer of winter. In de zomer kun je zelfs in Siberië met een T-shirt over straat lopen, maar in de winter zal je je met ijzige temperaturen een stuk beter moeten voorbereiden, qua kleding. Wil je overigens niet met te veel andere toeristen in de trein zitten? Reis dan niet tijdens de Nederlandse zomervakantie of meldt het expliciet aan de reisorganisatie waarmee je boekt. In het hoogseizoen worden de toeristen namelijk in dezelfde coupé gezet.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal van De Rugzakreizigers.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een reis met de Transsiberië Express, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reacties

  • De doorgaande trein heeft geen 3e kl. (platskart) wagons, die rijden enkel binnen Rusland zelf.
    In de zomer is het vrijwel onmogelijk zelfstandig op de doorgaande trein te boeken, want alle plaatsen worden tevoren al door reisburoś ingekocht die ze duur doorverkopen.
    Overigens wordt deze reis veelal erg bezongen als zo moi-maar er zijn ook wel wat tegengeluiden als : 5 dagen in een oververhitte Russische gevangenis.
    Hou er dus rekening mee dat er geen douche is, enkel een nogal behelpen wastafeltje in de WC