Tien tips om te slapen in het vliegtuig

Tips om te slapen in het vliegtuigWat is er lekkerder dan na een lange vliegreis uitgerust aankomen op de plek van bestemming? Dat je je fris en fruitig een weg kunt banen door hordes opdringerige taxichauffeurs en meteen na aankomst een terrasje kunt pakken, in plaats van doodvermoeid op het hotelbed neer te ploffen. Slapen in het vliegtuig is echter geen gemakkelijke bezigheid, met lawaaierige motoren, turbulentie en irritante medepassagiers. Deze tien tips helpen je in je poging toch in dromenland te geraken.

#1 Hou vast aan je slaapritme

Probeer al bij het kiezen van een lange vlucht zoveel mogelijk rekening te houden met je natuurlijke slaapritme. Ga je bijvoorbeeld tegen middernacht slapen, kies dan een vlucht aan het begin van de avond. Dan heb je genoeg tijd voor je gebruikelijke ritueel voor het slapen gaan: een drankje drinken, wat lezen en je tanden poetsen.

# 2 Kies jouw kant van het ‘bed’

Kies in het vliegtuig een stoel aan de kant van het bed waar je thuis slaapt, gericht naar de cockpit toe. Slaap je thuis bijvoorbeeld altijd aan de linkerkant van het bed, kies dan ook een stoel aan de linkerkant van het toestel. Uit onderzoek zou blijken dat dat helpt.

# 3 Draag gemakkelijke kleding

Bij een lange vlucht hoef je er echt niet uit te zien alsof je naar een modeshow gaat. Draag gemakkelijke en los zittende kleding. Met een pyjama wil je misschien niet gezien worden aan boord van het vliegtuig, maar er is ook een tussenweg: een joggingbroek, een sweatshirt en dikke sokken die je voeten warm houden.

# 4 Gebruik een voetensteuntje

Gebruik je tas of rugzakje als steuntje voor je voeten, mits je genoeg ruimte hebt uiteraard. Het kan helpen om je een gemakkelijker positie te vinden om de slaap te vatten. Doe je schoenen uit, maar hou daarbij wel een beetje rekening met andere passagiers. Met zweetsokken maak je de odeur er in het vliegtuig niet beter op.

# 5 Gebruik een kussentje

Stop een kussentje achter in je nek, en het liefst eentje die zo ergonomisch mogelijk is vormgegeven. Gebruik dus niet zo’n opblaasbare plastic bobbel die je hele lichaam naar voren duwt. Kies bijvoorbeeld voor een NapAnywhere kussen, die je kunt openklappen als hoofdsteun. Het ziet er niet zo charmant uit, maar alleen een kniesoor bekommert zich daar om.

# 6 Doe oordoppen in

Het lijkt te simpel voor woorden, maar toch zijn er nog veel reizigers die geen oordopjes in hun handbagage hebben zitten. Doe een setje in je tas, een ideale manier om je af te sluiten voor het geronk van motoren en gesnurk van andere passagiers. Er zijn zelfs speciale oordoppen voor in het vliegtuig te koop.

Slapen in vliegtuig bij zonsopgang# 7 Luister naar rustige geluiden

Zijn oordopjes niet je ding, dan kun je er ook voor kiezen om naar rustige en dezelfde terugkerende geluiden te luisteren (het zogeheten white noise). Het voortdurende kletteren van de regen of het geluid van golven in de branding schijnt een kalmerende en relaxte werking te hebben. Je kunt bijvoorbeeld de TM Soft app op je smartphone installeren. Dan heb je de keuze uit 40 verschillende geluiden.

# 8 Draag een slaapmasker

Ook met licht wil je niks te maken hebben, dus een slaapmasker in je handbagage is een must om te kunnen slapen in het vliegtuig. Zal je net zien dat je tien uur lang naast iemand zit die met zijn felle leeslampje tijdens de hele vlucht zijn roman wil lezen. Een slaapmasker is ook een teken voor stewardessen dat je even geen behoefte hebt aan wat ‘service’.

#9 Kies een stoel achterin

Kies een stoel achterin het vliegtuig. De meeste mensen willen namelijk voorin zitten, omdat ze dan na de landing snel het toestel kunnen verlaten. Stoel 7F is de meest gevraagde zitplaats in een vliegtuig, blijkt uit onderzoek van Easyjet. Ook ouders met (schreeuwende en huilende baby’s) zitten meestal voorin. Achterin, zo ver mogelijk van stoel 7F, heb je dus de meeste rust.

#10 Neem een slaappil

Dit is de laatste en gemakkelijkste optie: stop een slaappil in je strot. Je bent gegarandeerd een paar uur in dromenland, wat er ook gebeurt. Je bent wat dizzy als je weer wakker wordt, maar beter uitgerust als je onderweg helemaal geen oog dichtdoet. Een handvol slaappillen moet bij je huisarts wel te regelen zijn. Helpt trouwens ook goed tegen vliegangst.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2016. Als je nog aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over slapen in het vliegtuig, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

Foto's  © depositphotos.com/diego_cervo; Flickr.com/Bro. Jeffrey Pioquinto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *