Vliegtickets en een wereldreis
Wereldreizigers worstelen vaak met de vraag of ze voor vertrek een ’Round The World-ticket’ (RTW) moeten kopen of dat ze beter onderweg losse vliegtickets kunnen aanschaffen. Als je de hele route van tevoren al exact heb uitgestippeld, is het handiger om een wereldticket te kopen. Het is wel een flinke kostenpost aan het begin van je reis. Een Round The World-ticket kun je krijgen vanaf € 1000, maar kan – afhankelijk van de route – oplopen tot € 3000 of meer.
Voor het kopen van een wereldticket voor je wereldreis kun je het beste bij een (online) reisbureau naar de mogelijkheden informeren. Op internet zijn natuurlijk talloze websites te vinden voor het kopen van vliegtickets, al is er maar een handvol die een Round The World-ticket aanbiedt. De meeste aanbieders zijn gespecialiseerd in de verkoop van losse vliegtickets, en niet zozeer in een wereldticket voor een wereldreis.
Het boeken van een Round The World-ticket is echt maatwerk, het is een samengesteld pakket van uiteenlopende vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen die ook allemaal verschillende regels hanteren. Ook heb je te maken met vliegmaatschappijen die voor een enkele reis een veel hogere prijs rekenen dan voor een retourvlucht. Bij een wereldticket heb je waarschijnlijk niet te maken met retourvluchten, aangezien je in één richting rond de aarde vliegt.
Kopen van losse vliegtickets voor je wereldreis
Als je de route van je wereldreis hebt vastgesteld en weet welke vluchten je wilt maken, kun je ook zelf de tickets boeken. Dat is meestal goedkoper. Voor het kopen van losse vliegtickets kun je terecht op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je wilt vliegen. Op websites als Vliegwinkel.nl kun je de prijzen van vliegtickets vergelijken. Voor goedkope vliegtickets kunnen jongeren tot en met 25 jaar en studenten die niet ouder zijn dan 32 terecht bij Kilroy Travels.
Let wel op dat de aanbieders veelal de ‘kale’ ticketprijs vermelden. Er komt nog een reeks aan toeslagen bovenop die je ticketprijs in sommige gevallen zelfs verdubbelen. Anno 2017 heb je te maken met reserveringskosten, luchthavenbelastingen, een veiligheidstoeslag, een brandstoftoeslag, een geluidstoeslag en een CRS-toeslag (voor reserveringen die worden gemaakt via een Centraal Reserverings Systeem).
Voor een wereldticket moet je in een keer wel flink in de buidel tasten, maar je hebt dan wel voor de hele reis alle tickets op zak. Zo’n ticket is waarschijnlijk goedkoper dan onderweg iedere keer nieuwe tickets kopen en bespaart je de moeite van het onderweg uitzoeken. Je vermijdt risico’s als volgeboekte vluchten en dagenlang wachten op één plek voor de volgende beschikbare vlucht. Ook aan douaniers kun je altijd laten zien dat je op doorreis bent, waardoor ze geen argwaan krijgen dat je in het land wilt blijven. Kortom, als je zekerheid wil, kies je voor een Round The World-ticket.
Nadelen van een Round The World-ticket
Het nadeel van een Round The World-Ticket is echter dat je gebonden bent aan die van tevoren uitgestippelde route. Dat betekent dat je er na vertrek niet meer van kunt afwijken (tenzij er bepaalde gunstige voorwaarden aan je ticket zitten verbonden, maar daar betaal je dan ook veel meer voor). Als je liever ter plekke van dag tot dag je route wilt uitstippelen, kun je beter onderweg iedere keer een nieuw vliegticket kopen. Daarbij is het ook leuk om lokaal uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.
Wij vinden het bijvoorbeeld leuk om met exotische, kleine vliegtuigmaatschappijen naar bestemmingen te vliegen waar geen Boeing kan landen en die ook niet vanaf Schiphol te bevliegen zijn. Het is wel wat duurder, maar voor ons is de lol van het reizen een stuk groter. Trouwens, in veel derdewereldlanden zijn binnenlandse of regionale vluchten vrij goedkoop. Als voorbeeld: een paar jaar geleden zijn we met Kenya Airways van Mombasa naar Zanzibar in Tanzania gevlogen voor $ 60. Zo’n vlucht zit niet in een Round The World-ticket en we vlogen met een piepklein propellervliegtuigje vlak boven de kristalheldere zee en enkele tropische eilandjes. Het was een geweldige ervaring.
Bij douaniers zijn we zelden op problemen gestuit omdat we geen retour- of doorreisticket konden laten zien, dat vaak een officiële vereiste is om een land binnen te komen. Alleen bij een enkele reis van Hongkong naar Los Angeles deed de immigratiedienst moeilijk omdat we geen doorreisticket konden tonen. We wisten dit van tevoren, dus we hadden bij het Amerikaanse consulaat in Hong Kong een visum voor de Verenigde Staten aangevraagd. Later kochten we in Chicago een enkeltje naar Schiphol. Check dus bij twijfel de immigratiebepalingen van het land waar je naartoe reist om ongewenste verrassingen bij chagrijnige immigratieambtenaren op kille vliegvelden te vermijden. Kortom, als je flexibiliteit wil, kies je voor het kopen van tickets onderweg.
Tips voor het kopen van een vliegticket
Bij het kopen van een vliegticket betreed je een duistere wereld waar transparantie, duidelijkheid en heldere tarieven ver te zoeken zijn. Hier hebben we allerlei tips op een rij gezet die je op weg moeten helpen in de jungle van tarieven en luchtvaartmaatschappijen. Klik hier voor een handleiding vliegticket kopen
Tips om een jetlag te voorkomen
Het is een van de bijkomende ongemakken van een lange vliegreis: een jetlag. Heb je al urenlang verkrampt in een veel te krappe stoel gezeten zonder een goede nachtrust, ben je daarna nog dagen bezig om te wennen aan de nieuwe tijdzone. Hier vind je tips voor het voorkomen en tegengaan van een jetlag
Voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van een vliegticket, een Round The World-ticket en een wereldreis, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/maxxyustas; Wereldreizigersclub.