Tips voor een vakantie in Rwanda
Rwanda: een introductie
Een vakantie in Rwanda beleef je in ‘het land van de duizend heuvels’, een kleine en bergachtige natie in het hart van Afrika dat bekendstaat om genocide en gorilla’s. Het dichtbevolkte land liet in 1994 een blijvend litteken achter in de geschiedenisboeken met een van de ergste menselijke tragedies ter wereld. Jarenlange etnische spanningen leidden tot een gruwelijke volkerenmoord, waarbij Hutu-extremisten meer dan 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s afslachtten.
Na deze zinloze tragedie leek een sombere toekomst het enige denkbare doemscenario, maar Rwanda onderging de afgelopen decennia een opmerkelijke wending. Nu is het aan van de veiligste en meest stabiele landen van Afrika en sterk in opmars als bestemming voor een eco-vakantie. De bedreigde berggorilla’s zijn de belangrijkste attractie, die je na het bemachtigen van een peperdure permit kunt bewonderen in het Volcanoes National Park. Vergeet echter niet dat Rwanda nog veel meer prachtige natuur in huis heeft. In wildreservaten kun je de Big Five spotten, je kunt de (uitgedoofde) vulkanische pieken van het Virunga-gebergte beklimmen of wandelen in het Nyungwe Forest, een van de oudste bossen van Afrika.
Plan hier je vakantie naar Rwanda
Op vele plaatsen zie je nog musea en gedenktekens die herinneren aan het drama in de jaren ’90, maar Rwanda probeert met grootste ambities het verleden achter zich te laten. In Kigali zie je de skyline alsmaar verder stijgen, terwijl de kosmopolitische hoofdstad inmiddels ook als ‘de schoonste stad van Afrika’ wordt beschouwd. Na een miljoenensponsoring lopen de spelers van de Britse topclub Arsenal nu zelfs rond met shirts waarop ‘Visit Rwanda’ staat te lezen. Als je op vakantie gaat naar Rwanda, kom je terecht in een opwindend en emotioneel land dat zichzelf weer met volle overtuiging op de wereldkaart zet.
Rwanda in een notendop
– Oppervlakte: 26.338 vierkante kilometer (tweederde van Nederland);
– Inwoneraantal: 11.901.484 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 452 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Kigali;
– Talen: Kinyarwanda, Frans, Engels;
– Munteenheid: Rwandese Frank (RWF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2100 (2017).
Informatie over visum Rwanda
Inwoners van Nederland hebben een visum nodig voor een bezoek aan Rwanda. Je kunt een toeristenvisum aanvragen waarmee je maximaal 90 dagen in het land kunt blijven. Daarvoor moet je paspoort op de dag van aankomst nog minstens 6 maanden geldig zijn en zijn twee pasfoto’s vereist.
Ook dien je in het bezit te zijn van een vliegticket voor de terugreis of een volgende bestemming, een hotelreservering en het originele inentingsbewijs tegen gele koorts. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Rwanda in Den Haag.
Je kunt ook online een visum aanvragen via www.migration.gov.rw. Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk een East Africa Tourist Visa aan te vragen, waarmee je ook toegang hebt tot de buurlanden Kenia en Oeganda.
Bezienswaardigheden in Rwanda
Voor een klein land heeft Rwanda behoorlijk wat bezienswaardigheden. Je kunt op zoek naar chimpansees en bedreigde berggorilla’s, op safari in nationale parken of relaxen aan het Kivumeer. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Rwanda
Overnachten in Rwanda
Overnachten met uitzicht over mistige vulkanen en een uitgestrekte jungle waar berggorilla’s aan takjes knabbelen: wie wil dat nou niet? In Rwanda is een ruime keuze aan accommodatie, van luxe lodges in nationale parken tot eenvoudige budgethotels. Lees hier alle tips voor overnachten in Rwanda
Reizen naar Rwanda
Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Rwanda reizen. KLM vliegt vrijwel dagelijks van Amsterdam Schiphol naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Ook kun je rechtstreeks naar Rwanda vliegen met vertrek vanuit Brussel. Lees hier meer over reizen naar Rwanda
Reisorganisaties Rwanda
Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Rwanda. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Rwanda. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Rwanda
Communicatie in Rwanda
Internationaal toegangsnummer: +250.
Alarmnummer politie en ambulance: 112.
Alarmnummer brandweer: 111.
Alarmnummer verkeersongevallen: 113.
Alarmnummer scheepvaart: 110.
Tijdsverschil met Rwanda
Tijdens onze wintertijd is het in Rwanda 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is er geen tijdsverschil tussen Rwanda en Nederland.
Elektriciteit in Rwanda
De elektriciteit in Rwanda is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz . Het land gebruikt zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse en Belgische stekkers met twee ronde pinnen, als stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.
Handige tips voor een vakantie in Rwanda
Voor het laatst bijgewerkt op 3 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Rwanda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/naticastillog.