Tips voor een vakantie in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië: een introductie

Een vakantie in Saoedi-Arabië beleef je op de geboortegrond van de Arabische cultuur. Het is een prachtig land dat veel meer behelst dan een eindeloze en gortdroge woestijn. In Saoedi-Arabië vind je ook oogverblindende oases, dramatische bergtoppen, stranden en rivieren. Daarnaast heeft het koninkrijk een ongelooflijke hoeveelheid cultureel erfgoed, met alleen al meer dan 11.000 archeologische vindplaatsen.

Je maakt er bijna letterlijk een reis door het verleden, van de prehistorie een miljoen jaar geleden tot het ontstaan van de islam en de paleizen van Arabische sjeiks. Als geboorteplaats van de heilige profeet Mohammed is Saoedi-Arabië de thuisbasis van de twee heiligste plaatsen in de islamitische wereld: de Grote Moskee in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina. Deze plekken trekken elk jaar miljoenen mensen, vooral tijdens de hadj, al zijn deze bijzondere plaatsen helaas verboden voor niet-moslims. Bij vele andere historische bezienswaardigheden ben je wel welkom tijdens je vakantie, zoals in de noordelijke stad Al ‘Ula. Met 800 opeengepakte lemen en stenen huizen van meer dan tweeduizend jaar oud is deze verloren stad minstens zo magnifiek als Petra in Jordanië. In kosmopolitische steden als Riyad en Jeddah kun je uitstekend dineren of winkelen in moderne winkelcentra en traditionele souks.

Wil je meer ontdekken van de geheimen van Saoedi-Arabië?
Boek hier een rondreis in Saoedi-Arabië bij Koning Aap Reizen

Zelfs voor surfen, zeilen, zwemmen en andere watersporten kun je terecht in Saoedi-Arabië, dat zichzelf prijst om de gastvrijheid van zijn inwoners. Al is het koninkrijk in de praktijk wat minder vriendelijk. Vrouwen zijn er tweederangs burgers en vrijheid van meningsuiting is taboe, al worden de teugels de laatste jaren wat gevierd. Sinds september 2019 is het voor individuele reizigers zelfs mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen. Zo kun je ook als niet-expat vakantie vieren in het wonderschone Saoedi-Arabië, dat er tegelijk alles aan doet om zijn Arabische tradities en gewoonten te beschermen.

Saoedi-ArabiëSaoedi-Arabië in een notendop

– Oppervlakte: 2.149.690 vierkante kilometer (52 keer Nederland)
– Inwoneraantal: 28.160.273 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 13 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Koninkrijk;
– Hoofdstad: Riyad (Riaad);
– Talen: Arabisch;
– Munteenheid: Saoedische riyal (SAR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 54.100 (2016).

Informatie over visum Saoedi-Arabië

Reizen en vakantie in Saoedi-ArabiëStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Saoedi-Arabië. Sinds september 2019 zijn de visumregels flink versoepeld en worden ook toeristen toegelaten tot het land. Voorheen maakten alleen zakenreizigers en moslimpelgrims kans op een visum voor Saoedi-Arabië.

De aanvraag van een toeristenvisum is mogelijk voor inwoners uit 49 landen, waaronder Nederland en België. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een adres van je accommodatie en een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming. Je religie is niet belangrijk.

Het makkelijkst is het om een elektronisch visum (eVisa) aan te vragen voor je vakantie in Saoedi-Arabië. Dat kan via de officiële website visa.visitsaudi.com. De kosten in 2019 zijn 440 riyal (ongeveer € 107). Met een single entry visum mag je maximaal één maand in het land verblijven. Je kunt ook kiezen voor een multiple entry visum voor een verblijf van maximaal 3 maanden in Saoedi-Arabië.

De online aanvraag van een eVisa duurt gemiddeld 5 tot 30 minuten. Het toeristenvisum is vanaf de aanvraag één jaar geldig. Voor informatie over een langer verblijf, een zakenvisum of een werkvergunning kun je informatie inwinnen bij de Ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.

Met KLM kun je vliegen naar Riyad, Jeddah en Dammam
Boek een vliegticket met KLM naar Saoedi-Arabië vanaf € 636

Bezienswaardigheden in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië heeft een flink aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, van eeuwenoude woestijnsteden en forten tot historische binnensteden en moderne wolkenkrabbers. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Saoedi-Arabië

Reizen naar Saoedi-Arabië

Vanuit Nederland kun je het makkelijkst met het vliegtuig naar Saoedi-Arabië reizen. Het land heeft vier grote internationale luchthavens: in de hoofdstad Riyad en in Jeddah, Dammam en Medina. Je kunt vliegen met KLM. Lees hier meer over reizen naar Saoedi-Arabië

Overnachten in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië kun je overnachten in hotels, hostels en appartementen. Grote steden als Riyad, Jeddah en Dammam hebben een ruime keuze aan accommodatie, al vind je hier vooral de duurdere 4- en 5-sterrenhotels die zich richten op zakenreizigers. Lees hier meer over overnachten in Saoedi-Arabië

Vervoer in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is het grootste land in het Midden-Oosten en heeft daarom veel binnenlands vliegverkeer. Door de grote afstanden is het praktisch en vrij normaal om het vliegtuig te pakken van de ene naar de andere stad. Lees hier meer over vervoer in Saoedi-Arabië

Communicatie in Saoedi-Arabië

Internationaal toegangsnummer: +966.
Alarmnummer ambulance: 997.
Alarmnummer politie: 999.
Alarmnummer brandweer: 998.
Alarmnummer verkeersongevallen: 993.

Tijdsverschil met Saoedi-Arabië

Tijdens onze wintertijd is het in Saoedi-Arabië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Saoedi-Arabië 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Saoedi-Arabië

De elektriciteit in Saoedi-Arabië is 127 of 220 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt zowel Britse stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers, als Europese stopcontacten die geschikt zijn voor ronde 2-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Saoedi-Arabië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/afaizal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reacties

  • TOURISTVISA? Het is al lang beloofd maar ik kan’t niet vinden op de SA websites terwijl bovendien de ambassade in DH niet antwoordt. Ik kan met een groep Canadezen mee op a conducted tour. Zij, de canadezen, kunnen sinds 2018 als tourist naar SA. Ik heb nl gegoogled en kom berichten tegen dat het op handen is etc. Maar na de ellende in Istanbul zijn ze weer voorzichtiger.