Tips voor een vakantie in Senegal
Senegal: een introductie
Een vakantie in Senegal beleef je in een vriendelijk en vreedzaam moslimland in West-Afrika, een voormalige Franse kolonie die geprezen wordt om zijn jarenlange politieke stabiliteit. Als enige land in de regio bleef Senegal een militaire coup bespaard, ook al leeft een groot deel van de bevolking in armoede. De hoofdstad Dakar is een van de meest liberale en kosmopolitische steden van Afrika, een chaotische plek die romantische gevoelens oproept als eindpunt van de beruchte rally vanuit Parijs.
Als je de drukte in Dakar achter je hebt gelaten, wacht je een boeiende mix van cultuur en natuur. Je kunt je vakantie al zonnebadend doorbrengen op een van de prachtige stranden. Met een kustlijn van 531 kilometer is er altijd wel een paradijselijk plekje te vinden, zelfs in de buurt van de hoofdstad. Het eiland Ile de Gorée doet je herinneren aan de donkere bladzijden uit de 18e en 19e eeuw, toen op deze plek miljoenen slaven werden verhandeld. Koloniale Franse charme kom je nog tegen in de muzikale en levendige stad Saint-Louis, terwijl je in nationale parken giraffen, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, leeuwen en panters kunt spotten.
Plan hier je vakantie naar Senegal
De Fransen vieren al sinds de jaren zeventig vakantie in Senegal, maar Nederlanders en Engelssprekende toeristen lijken het land nog niet te hebben gevonden. Als je niet bang bent voor een stukje onbehouwenheid kun je genieten van boeiende muziek- en kunstfestivals, vers gevangen oesters en inktvis, een warme gastvrijheid die lokaal als Teranga bekendstaat, en een bestemming waar je acht maanden per jaar onder de zon uit een kokosnoot kunt slurpen.
Senegal in een notendop
– Oppervlakte: 196.722 vierkante kilometer (bijna 5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 18.384.660 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 93 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Dakar;
– Talen: Frans (officieel), Wolof, Pulaar, Jola, Mandinka;
– Munteenheid: West-Afrikaanse Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3500 (2021).
Informatie over visum Senegal
Staatsburgers uit Nederland en België hebben niet langer een visum nodig voor een vakantie in Senegal. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of de vlucht naar een volgende bestemming.
Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Senegal in Brussel. Als je al in Senegal bent en langer dan 3 maanden wil blijven, kun je bij de lokale autoriteiten een Carte d’Etranger aanvragen.
Bezienswaardigheden in Senegal
Qua bezienswaardigheden hoef je je niet te vervelen als je vakantie viert in Senegal. Het land heeft bijzondere nationale parken, charmante koloniale steden, de grootste moskee van West-Afrika en indrukwekkende monumenten. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Senegal
Reizen naar Senegal
Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Senegal reizen. In het winterseizoen gaan er rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, maar je kunt ook vanuit Brussel naar Senegal vliegen. Avonturiers kunnen zelfs met hun eigen auto naar Senegal rijden. Lees hier meer over reizen naar Senegal
Overnachten in Senegal
Door de groei van het toerisme is er steeds meer accommodatie in Senegal. In alle steden van het land kun je overnachten in hotels, resorts en guesthouses. De hoofdstad Dakar heeft enkele mooie luxe hotels, met een fraai zwembad of privéstrand. Lees hier meer over overnachten in Senegal
Reizen met de boot in Senegal
Senegal ligt aan zee en heeft enkele eilanden en rivieren. Je kunt dus veel met de boot reizen als je op vakantie bent in Senegal. Ook zijn er cruisemaatschappijen die aanmeren in de haven van Dakar. ► Lees hier meer over reizen met de boot in Senegal
Communicatie in Senegal
Internationaal toegangsnummer: +221.
Alarmnummer politie: 17.
Alarmnummer brandweer: 18.
Alarmnummer ambulance
In Senegal is geen landelijk overkoepelend telefoonnummer voor de ambulance bekend. Bij medische kwesties kun je contact opnemen met een lokale kliniek, ambulancedienst of ziekenhuis. Voor een ambulancedienst in de hoofdstad Dakar kun je terecht bij SOS MEDECIN Sénégal (www.sosmedecinsenegal.com). Een landelijk werkende ambulancedienst is SAMU National, alarmnummer 1515.
► Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Senegal
Tijdsverschil met Senegal
In onze winter is het in Senegal 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Senegal 2 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Senegal
De elektriciteit in Senegal is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz.Het land gebruikt zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als triangelvormige Zuid-Afrikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met 3 ronde pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Hou rekening met stroomuitval en stroomstoringen.
Handige tips voor een vakantie in Senegal
Voor het laatst bijgewerkt op 26 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Senegal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/jameswest.