Reizen en vakantie in Somalië
Somalië: een introductie
Een vakantie in Somalië beleef je in een no-go area, een van de armste en onveiligste landen ter wereld met een groot risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen. Alle westerse ministeries raden hun onderdanen dringend af naar Somalië te reizen. Als er iets gebeurt, kunnen ambassades vrijwel geen consulaire bijstand verlenen. Geen enkel westers land heeft een diplomatieke vertegenwoordiging in Somalië omdat het er simpelweg te gevaarlijk is. Met bomaanslagen, piraten, islamitische militanten en de naweeën van een 25 jaar durende burgeroorlog is Somalië geen doorsnee bestemming voor een vakantie.
Toch is er hoop, want ondanks aanslagen van terreurbeweging Al-Shabaab beleeft het land een periode van relatieve stabiliteit. De hoofdstad Mogadishu ervaart een stedelijke opleving door investeringen van terugkerende Somaliërs en voorzichtig wordt er weer gewerkt aan het herstel van de infrastructuur die door de burgeroorlog zwaar beschadigd is geraakt. Zonder terreur en rivaliserende krijgsheren zou Somalië een prachtig land zijn om te bereizen, met de langste kustlijn van Afrika en een gevarieerd landschap van bergen, woestijnen, tropische regenwouden, onontdekte stranden en koraalriffen. Er zijn kleurrijke markten, nationale parken en watervallen.
De beste aanbieders van een vakantie in Somalië
Wil je ondanks alles toch op vakantie naar Somalië, dan is de noordelijke zelfverklaarde republiek Somaliland volgens internationale reisgidsen de meest stabiele en vreedzame plek waar sinds 2008 geen aanslagen meer zijn geweest. In de grote steden zijn gewoon functionerende hotels (vooral gericht op zakenlieden, diplomaten en hulpverleners) en er is zelfs een toeristenbureau, Somali Tourism (www.tourism.gov.so). Bij de Britse reisorganisatie Untamed Borders (www.untamedborders.com) kun je terecht voor (zwaar beveiligde) rondreizen in Somalië en Somaliland.
Somalië in een notendop
– Oppervlakte: 637.657 vierkante kilometer (15 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 12.094.640 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 19 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Mogadishu;
– Talen: Somalisch (officieel), Arabisch (officieel), Italiaans, Engels;
– Munteenheid: Somalische Shilling (SOS);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 800 (2020).
Informatie over visum Somalië
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Somalië. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Somalië te bekostigen.
Verder moet je een officiële uitnodiging op zak hebben van een organisatie of persoon in Somalië. De Ambassade van Somalië in Brussel verstrekt (nog) geen visa. Je kunt een visum aanvragen bij de Ambassade van Somalië in Djibouti of bij de Ambassade van Somalië in Kenia.
Bezienswaardigheden in Somalië
Somalië heeft geen Unesco-werelderfgoederen, maar wel een eeuwenoude cultuur, prachtig natuurschoon en een ongerepte kust van 3333 kilometer lang. Je ziet er overblijfselen van islamitische en middeleeuwse beschavingen, onnoemelijk oude rotstekeningen en wegkwijnende koloniale architectuur. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Somalië
Hotels in Somalië
De meeste hotels in Somalië vind je in de hoofdstad Mogadishu en in Hargeisa, de hoofdstad van de noordelijke regio Somaliland. Ook de havenstad Berbera en enkele kleinere plaatsen hebben een handvol hotels. Het is verstandig vooraf je hotel te reserveren. Lees hier alle tips voor hotels in Somalië
Communicatie in Somalië
Internationaal toegangsnummer: +252.
Alarmnummer ambulance: 999.
Alarmnummer politie: 888.
Alarmnummer brandweer: 555.
Tijdsverschil met Somalië
Tijdens onze wintertijd is het in Somalië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Somalië 1 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit in Somalië
De elektriciteit in Somalië is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers uit Nederland en België, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.
Handige tips voor een vakantie in Somalië
Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en vakantie in Somalië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Galenkovlad.
2 reacties
ik vind somalië heel veilig hoor
Is het ook, ik ben er in februari geweest en de mensen zijn daar heel gastvrij