Inmiddels weten we het wel: het is helemaal niet zielig om alleen op reis te gaan. Er zijn steeds meer mannen en vrouwen die solo met een rugzak de wereld rond trekken. Alleen die vermaledijde eigenaren van hotels gaan niet mee met de trend. Als je in je eentje reist, moet je voor een hotelkamer vaak bijna evenveel betalen als een koppel. De meeste kamers hebben tweepersoonsbedden, en dan betaal je dus ook voor twee bedden. Je kunt je toevlucht natuurlijk zoeken tot een stapelbed in één van de vele hostels, maar je wilt natuurlijk ook weleens de luxe van een eigen hotelkamer. Gelukkig kun je op de kosten te besparen door een kamer te delen met een andere reiziger. Hier vind je vier tips om een kamer te delen op reis.
ShareARoom App
ShareARoom is een nieuwe app die in het voorjaar van 2016 is geïntroduceerd en waarmee je onderweg andere reizigers kunt zoeken om een kamer te delen. Je geeft je voorkeur en criteria op, waarna ShareARoom met een lijst komt van andere reizigers die op dezelfde plek en in dezelfde periode een hotel zoeken. De app drukt met een percentage uit hoeveel ‘klik’ er is tussen jullie. Je kunt elkaar via je smartphone berichtjes sturen om afspraken maken of elkaar beter te leren kennen. Website: www.sharearoom.com
Winston Club
Winston Club is een website die in maart 2016 is gelanceerd. Je moet je eerst (gratis) aanmelden als lid, waarna je met een complete vreemdeling een hotelkamer kunt delen in steden in het westen van Amerika, zoals Seattle, Las Vegas en San Francisco. Alle leden worden gescreend, om creeps te weren. Je deelt de hotelkamer zoveel mogelijk met gelijkgestemden die dezelfde hobby’s of interesses hebben. Je betaalt 50 procent van de prijs van een hotelkamer. Website: www.winstonclub.com
Maak vrienden op reis
Naast het gebruik van handige apps en websites kun je besparen op de prijs van een hotelkamer via de old fashioned way: door vrienden te maken op reis. Tenzij je midden in de woestijn of de jungle bivakkeert, kom je onderweg altijd wel andere reizigers tegen. Je raakt aan de praat in trein, bus of vliegtuig en als het een beetje klikt, kun je besluiten samen een hotelkamer te delen. Je voelt al snel aan of je de ander een beetje kunt vertrouwen en het is sowieso raadzaam een kamer te nemen met twee gescheiden bedden. Tijdens mijn wereldreis heb ik regelmatig een hotelkamer gedeeld met één of meerdere andere vrouwelijke en mannelijke reizigers. Afgezien van die ene oude Nieuw-Zeelander die veel te hard snurkte, heeft dat nooit tot problemen of ergernissen geleid.
Regel het via het hotel
Dit is de cold turkey methode: vraag de hoteleigenaar of hij iemand anders weet die graag zijn hotelkamer wil delen om geld te besparen. Dit kan soms werken, als je onderweg niemand bent tegengekomen. Het werkt eigenlijk alleen als hotels al vrij vol zitten, omdat de hoteleigenaar dan met twee gasten iets meer geld kan verdienen. Er zitten ook wat risico’s aan. Voordat je het weet beland je als mannelijke reiziger op een kamer met een prostituee, omdat de hoteleigenaar ‘je verkeerd heeft begrepen’.
Het wordt overigens tijd dat hotels zelf bij het boeken van een kamer via internet de optie bieden om de kamer te delen met een ander.
Foto © depositphotos.com/Geribody.