Tips voor een vakantie in Vaticaanstad

Vaticaanstad: een introductie

Een vakantie in Vaticaanstad beleef je in het kleinste land ter wereld, een gebied dat kleiner dan het gemiddelde dorp in Nederland en de enige plaats op deze aardbol waar ze nog Latijn spreken. De Heilige Stoel, zoals het land ook wel wordt genoemd, is een enclave die helemaal door de Italiaanse hoofdstad Rome wordt omsloten. Vaticaanstad is sinds 1929 onafhankelijk en de officiële hoofdzetel van de rooms-katholieke kerk en haar leider, de paus. Het gebied was echter al eeuwenlang het territorium van de paus en andere geestelijken, altijd trouw beschermd door de Zwitserse Garde.

De oppervlakte van het dwergstaatje is zo klein, dat je tijdens een vakantie in Vaticaanstad alles vanaf het centrale Sint-Pietersplein te voet kunt afleggen. In één dag kun je alle bezienswaardigheden afvinken en in de rij gaan staan voor de Sint-Pietersbasiliek of de Vaticaanse Musea, waar alle kunstschatten van Vaticaanstad te bewonderen zijn. Voor een land met deze omvang is er ook behoorlijk wat natuur. De helft van het ministaatje wordt in beslag genomen door de Vaticaanse tuinen, een oase van rust die je mag bezoeken (en waar de paus graag mediteert). Vaticaanstad heeft ook enkele basilieken, paleizen en bezienswaardigheden in Rome en de rest van Italië, dus als je alles wilt zien ben je héél wat meer tijd kwijt!

Voor postzegels van Vaticaanstad kun je terecht in het enige officiële postkantoor in het land. Hotels of andere overnachtingsmogelijkheden zijn er niet, daarvoor moet je terecht in Rome. Wel hebben enkele musea een restaurant of cafetaria en Vaticaanstad heeft ook een eigen apotheek. Een bezoek aan Vaticaanstad is natuurlijk makkelijk te combineren tijdens een vakantie in Rome.

Het Vaticaan ligt iets ten noorden van het centrum, en kun je wandelend of met het openbaar vervoer bereiken. De dichtstbijzijnde metrohalte is Ottaviano – San Pietro – Musei Vaticani (metrolijn A), net buiten de muren van Vaticaanstad. Daar vandaan is het 5 minuten lopen naar de Heilige Stoel. Vanwege de drukte is het wel oppassen geblazen voor zakkenrollers, vooral tijdens katholieke feestdagen als er veel volk op de been is.

Reizen en vakantie in VaticaanstadVaticaanstad in een notendop

– Oppervlakte: 0,44 vierkante kilometer (kleiner dan de stad Utrecht);
– Inwoneraantal: 1000 (2015);
– Bevolkingsdichtheid: 2 inwoners per 100 vierkante meter;
– Staatsvorm: Pontificaat;
– Hoofdstad: Vaticaanstad;
– Talen: Latijn, Italiaans;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: Onbekend.

Informatie over visum Vaticaanstad

Reizen en vakantie in VaticaanstadInwoners van Nederland en België hebben vanzelfsprekend geen visum nodig voor een bezoek aan Vaticaanstad. Wandelend vanuit Rome kom je ook geen grensposten of douaneambtenaren tegen. Voor consulaire of diplomatieke zaken kun je contact opnemen met de Ambassade van Vaticaanstad in Den Haag.

Wat te doen in Vaticaanstad: 8 tips!

Vaticaanstad wat te doen
Je zou het misschien niet verwachten, maar er is van alles te zien en te doen in Vaticaanstad. Vergaap je aan de Sint-Pietersbasiliek en het enorme Sint-Pietersplein, bezoek musea met indrukwekkende kunstschatten en dwaal rond in serene tuinen. ► Lees hier alle tips wat te doen in Vaticaanstad

Communicatie in Vaticaanstad

Internationaal toegangsnummer: 379. Vaticaanstad maakt echter onderdeel uit van het Italiaanse telefoonnetwerk, waardoor je voor het telefoneren het Italiaanse toegangsnummer +39 moet gebruiken. De telefoonnummers in Vaticaanstad zijn hetzelfde als in Rome.
Tijdsverschil: geen tijdsverschil met Nederland.
Alarmnummer ambulance, politie en brandweer: 112.
Elektriciteit: 220 volt.

Verkeersbureau van Vaticaanstad

Vaticaanstad heeft geen verkeersbureau in Nederland. Ook in het land zelf is er geen toeristische organisatie. Voor toeristische informatie kun je kijken op de officiële website van Vaticaanstad: www.vaticanstate.va.

Musea en bezienswaardigheden in Vaticaanstad

Sint-PietersbasiliekSint-Pietersbasiliek

De belangrijkste plek om te bezoeken is ongetwijfeld de Sint-Pietersbasiliek, een van de grootste kerken ter wereld. Er kunnen 60.000 mensen in de basiliek, die tussen 1506 en 1626 is gebouwd. Het hoogste punt is 120 meter. Er zijn bijna 400 marmeren beelden te vinden en aan de bouw en inrichting werkten belangrijke Italiaanse kunstenaars mee als Rafaël en Michelangelo. Korte broek, blote schouders en minirokjes zijn taboe als je de Sint-Pietersbasiliek wilt betreden.

Vaticaanse Musea

In de Vaticaanse Musea liggen alle kunstschatten van Vaticaanstad. Het is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Er zijn tientallen zalen te bezichtigen, met als hoogtepunt de Sixtijnse Kapel die beroemd is vanwege de fresco’s van Michelangelo. Ook hier geen korte broek, blote schouders en minirokjes. Er staan vaak lange rijen, maar je kunt de wachttijd verkorten door al via internet kaarten te kopen. Officiële website: www.museivaticani.va

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Vaticaanstad, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *