Tien handige gratis apps voor je wereldreis

Je smartphone neem je ongetwijfeld mee als je een wereldreis maakt of langere tijd op reis gaat. Niet alleen handig om wat jaloezie op te wekken bij je familie en vrienden, maar ook onmisbaar om dingen te regelen op reis. Een digitale detox af en toe is leuk, maar met je smartphone kun je de weg vinden, tickets boeken, hotels reserveren en communiceren met locals. Als je een lange rij ziet voor een museum, koop je ter plekke online entreekaartjes en je kunt er zo voorbij lopen.

Download dus eerst wat handige gratis apps voordat je de wijde wereld in trekt en zet ze op een flitsende smartphone. Maar welke apps zijn écht handig voor op reis? Je wordt een beetje tureluurs als je ziet hoeveel apps er zijn. Met onze eigen tomeloze reiservaring helpen we je een beetje op weg! Hier vind je tien handige gratis apps voor je wereldreis, die zowel geschikt zijn voor je iPhone als je Android.

#1 Google Translate

Hakkelen in een vreemde taal en met je armen zwaaien heeft ook wel iets, maar met deze vertaalapp zijn taalbarrières verleden tijd. De app van Google Translate kan 103 verschillende talen vertalen, gewoon door de tekst in je smartphone te typen. Je kunt zelfs 59 talen offline gebruiken. Daarnaast kun je 38 talen vertalen door de camera op een straatnaambord of menukaart te richten. De camerafunctie levert niet altijd perfecte resultaten op, maar je begrijpt wel waar het ongeveer over gaat.

#2 Uber

De reputatie was aanvankelijk niet al te best, met particuliere snorders die taxiritjes van gewone taxichauffeurs ‘afpakten’. Maar de regels zijn aangescherpt en tegenwoordig is Uber een van de beste apps voor het regelen van een betaalbare taxirit. Je kunt Uber gebruiken in meer dan 600 steden in zo’n 80 landen. Je hoeft alleen maar het adres in te typen waar je naartoe wilt, je kunt op je telefoon volgen hoe de chauffeur rijdt en je weet precies wat je betaalt.

#3 XE Currency

Het is qua vormgeving niet de mooiste app, maar wel superhandig tijdens een wereldreis. Je zult dan immers talloze vreemde bankbiljetten en munten door je handen laten glijden. XE Currency berekent de actuele wisselkoers voor alle valuta ter wereld, zodat je ter plekke kunt bekijken wat dat flesje mineraalwater eigenlijk in euro’s kost. De actuele wisselkoers wordt elke minuut ververst en je de laatste koers opslaan als je op een plek bent zonder internetverbinding.

#4 Rome2Rio

Reizen met het openbaar vervoer is in het buitenland altijd een tikje gecompliceerder dan je thuis gewend bent. Rome2Rio is een van de beste apps om uit te vogelen hoe je van A naar B komt, of je nou met de bus, de trein, de metro, de auto, de veerboot of het vliegtuig reist. Je kunt de app gebruiken voor een lokaal busritje, maar ook om de snelste verbinding te achterhalen tussen twee steden op verschillende continenten. Rome2Rio heeft hiervoor de informatie gebundeld van 4800 openbaar vervoerbedrijven in zo’n 160 landen.

#5 Packpoint

Het is altijd handig een lijst samen te stellen met alle bagage die je mee moet nemen op reis. Alleen: het kost tijd! Packpoint is hiervoor een uitkomst. De app maakt een kant-en-klare inpaklijst voor je als je de bestemming opgeeft, de datum van vertrek en de tijd dat je weg bent. Ook geef je informatie over wat je gaat doen, want backpacken door de bergen vereist nou eenmaal een andere outfit dan een zakelijke bespreking in een wereldstad. Ook erg handig: Packpoint houdt rekening met het weer op de plaats van bestemming.

#6 Rebtel

Als je het thuisfront hoogstpersoonlijk wilt bijpraten over je laatste avonturen kom je al snel bij Skype en WhatsApp terecht. Maar wat als je geen wifi hebt? Met Rebtel kun je goedkoop bellen, in de hele wereld. De app gebruikt daarvoor lokale telefoonlijnen en weet die op de een of andere manier internationaal met elkaar te verbinden. Je betaalt voor je internationale telefoontjes dus altijd het lokale tarief. Zo kun je in India een maand lang onbeperkt bellen voor slechts € 12. Kijk voor meer informatie op www.rebtel.com

#7 Citymapper

Google Maps is handig, maar Citymapper gaat net een stapje verder als je wegwijs wilt worden in de grote stad. De routebeschrijving bij het navigeren is veel uitgebreider, met real-time vertrekinformatie en info over eventuele opstoppingen en afzettingen. Je krijgt informatie over de beste wandel- en fietsroutes. Als je met de trein reist, krijg je tips over het beste rijtuig en welke uitgang je moet nemen op het station. Citymapper helpt je vooruit in ongeveer 30 steden in de wereld.

#8 WiFi Map

Het vinden van een wifi hotspot is niet altijd makkelijk op reis. Op luchthavens is het er meestal wel, maar het is soms wel even zoeken naar cafés en andere openbare ruimtes waar je je sociale media kunt bijwerken. De app Wifi Map geeft een overzicht van alle wifi hotspots in je omgeving, inclusief de wachtwoorden om in te loggen (iedereen kan nieuwe locaties en wachtwoorden toevoegen). Via Wifi Map kun je van tevoren een kaartje downloaden met alle wifi hotspots op de plek waar je naartoe gaat. Wel handig als je daar geen wifi hebt….

#9 Hopper

Tijdens je wereldreis zal je vast en zeker vliegtickets boeken met je smartphone. Daarvoor zijn vele apps beschikbaar, zoals Skyscanner en CheapTickets, maar ook Hopper is erg handig. Net als bij de andere apps krijg je een overzicht van de goedkoopste dagen om te vliegen, maar Hopper vertelt je ook wannéér je je vliegticket het beste kunt boeken. Je krijgt daarvoor een pushmelding op je telefoon. Hopper claimt dat je 40 procent kunt besparen op de prijs van een vliegticket, waarvoor biljoenen vluchtprijzen worden geanalyseerd.

#10 BuckleUp

Alleen op reis heeft zo zijn voordelen, maar soms heb je gewoon behoefte aan een reismaatje. Met BuckleUp kun je onderweg een reisgenoot aan de haak slaan. Deze app is speciaal bedoeld voor lange reizen in het vliegtuig of de trein, als je je toch zit te vervelen. Je geeft eerst wat informatie over jezelf en over de persoon die je zoekt. Eenmaal in het vliegtuig of de trein ga je op zoek naar andere reizigers die dezelfde app hebben geïnstalleerd, die dezelfde interesses delen en zin hebben om te chatten. Het beste van BuckleUp is misschien nog wel dat je geen internet nodig hebt. Je communiceert via BlueTooth.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over handige gratis apps voor je wereldreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *