Tips voor een vakantie in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan: een introductie

Een vakantie in Zuid-Soedan beleef je in het jongste land van Afrika, een straatarme natie die in haar korte bestaan vooral droefenis heeft gekend. Het begon zo veelbelovend toen het land zich op 9 juli 2011 los wrikte van het noordelijke Soedan en zich onafhankelijk kon verklaren. Er gingen jarenlange oorlogen en ellende aan vooraf, met miljoenen mensen die stierven door gevechten, honger en droogte.

Maar voordat Zuid-Soedan zich en goed en wel kon ontwikkelen tot een goed geolied zelfstandig land, gleed het eind 2013 weg in een nieuwe en chaotische burgeroorlog die tot de dag van vandaag voortduurt. De corrupte regering voert een uitzichtloze strijd met rebellen, milities en moordzuchtige stammen. Er zijn regelmatig vredesakkoorden gesloten, maar die worden continu geschonden. Afgezien van een handjevol diplomaten, VN-medewerkers en ontwikkelingswerkers, zijn er weinig westerlingen die zich in het strijdgewoel durven te begeven. Veel hotels die na de onafhankelijkheid hoopvol de deuren openden, zijn alweer gesloten. Er is vrijwel niemand die het in zijn hoofd haalt om vakantie te vieren in Zuid-Soedan, waarvoor nu al jaren een negatief reisadvies geldt.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Zuid-Soedan?
Reserveer hier online een hotel in Zuid-Soedan

Het is wachten op vrede, voordat je de olifanten, leeuwen en giraffen kunt bekijken in Boma Nationaal Park. Dit is een van de grootste natuurreservaten van Afrika, waar elk jaar tijdens de ‘grote migratie’ meer dan 2 miljoen dieren op zoek gaan naar vruchtbare grond. Het zal nog even duren voordat je ongestoord de Britse koloniale architectuur kunt bewonderen in de hoofdstad Juba of een trektocht kunt maken naar de 3200 meter hoge Mount Kinyeti. Er is genoeg te zien en te beleven in Zuid-Soedan, maar niet voordat alle geweldenaars hun strijdbijlen hebben begraven.

Zuid-SoedanZuid-Soedan in een notendop

– Oppervlakte: 644.329 vierkante kilometer (bijna 16 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 11.544.905 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 18 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Juba;
– Talen: Engels (officieel), Arabisch (officieel), inheemse talen;
– Munteenheid: Zuid-Soedanese Pond (SSP);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1600 (2017).

Informatie over visum Zuid-Soedan

Reizen en vakantie in Zuid-SoedanStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Zuid-Soedan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de visumaanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een andere bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Zuid-Soedan te kunnen bekostigen.

Voorts dien je een officiële uitnodiging te hebben van een organisatie of persoon in Zuid-Soedan, bijvoorbeeld een reisorganisatie. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Zuid-Soedan in Brussel. Dat kun je ook online doen, via de website. Voor de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren. De ambassade kan eventueel een ‘Verklaring omtrent het gedrag’ (VOG) vragen waaruit blijkt dat je geen crimineel verleden hebt. Deze verklaring kun je aanvragen bij de gemeente en de behandeling van de aanvraag kan enkele weken duren.

Voor een vakantie in Zuid-Soedan is een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt zitten als je naar het land reist. De douane of de immigratiedienst kan ernaar vragen.

Bezienswaardigheden in Zuid-Soedan top-10

Zuid-Soedan bezienswaardigheden
Zuid-Soedan blinkt uit in geweldige nationale parken, wildreservaten en natuurgebieden. Het land heeft een van de grootste dierenmigraties ter wereld, maar ook het grootste moerasgebied van Afrika. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Zuid-Soedan

Overnachten in Zuid-Soedan

Er is een beperkt aanbod van accommodatie in Zuid-Soedan, dat sinds een burgeroorlog eind 2013 wordt geteisterd door oorlog en geweld. In de hoofdstad Juba zijn wel een aantal hotels waar je kunt overnachten. Lees hier meer over overnachten in Zuid-Soedan

Communicatie in Zuid-Soedan

Internationaal toegangsnummer: +211.
Alarmnummer noodgevallen: 999.

Tijdsverschil met Zuid-Soedan

Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Soedan 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Zuid-Soedan 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Zuid-Soedan

De elektriciteit in Zuid-Soedan is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt verschillende soorten stopcontacten en stekkers, zowel Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers als Britse en Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor en in grote delen van het land is geen elektriciteit beschikbaar.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Zuid-Soedan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Nonviolent Peaceforce; depositphotos.com/vlad_k.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *