Autorijden in Marokko
Als je genoeg tijd hebt is autorijden in Marokko een geweldige manier om van het land en de natuur te genieten. Alleen zullen Marokkaanse automobilisten en weggebruikers een deel van je ontspanning wegnemen. Het land kent veel verkeersongevallen en het rijgedrag van Marokkaanse chauffeurs is nogal agressief. Het gebrek aan oplettendheid van brommerrijders, fietsers en voetgangers doet de stressfactor nog eens vergroten.
Als je je echter niet teveel laat opjagen en maximale flexibiliteit en onafhankelijk wenst, is autorijden in Marokko zeker te doen. Het land heeft een vrij goed wegennet (zeker voor Afrikaanse standaarden) met enkele snelwegen die vergelijkbaar zijn met die in Europa (Autoroutes) en geasfalteerde hoofdwegen. Er zijn ook veel kleinere en smallere secundaire wegen en er is een netwerk van onverharde wegen (pistes) die je vooral in het Atlas-gebergte en de Sahara-woestijn tegenkomt. Verkeersborden zijn in het Frans en het Arabisch.
Verkeersregels in Marokko
De minimumleeftijd voor autorijden in Marokko is 18 jaar, hoewel bij het huren van een auto vaak een minimumleeftijd van 21 jaar wordt gehanteerd (zie onderaan dit artikel). Een internationaal rijbewijs is niet nodig, maar je moet wel altijd je eigen nationale rijbewijs en paspoort bij je hebben en elk moment aan de politie kunnen laten zien. Met een eigen auto dien je ook de groene kaart mee te nemen, als internationaal verzekeringsbewijs.
Het verkeer rijdt rechts en je haalt links in. Op een rotonde hebben automobilisten van rechts voorrang (dus anders dan bij ons, waar het verkeer op de rotonde zelf voorrang hebben). De maximumsnelheid op de snelwegen is 120 kilometer per uur en op hoofdwegen 100 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 of 60 kilometer per uur. Vooral langs de snelwegen en hoofdwegen (als je de stad uitrijdt) hangen camera’s die flitsen als je te hard rijdt.
Iedereen in de auto dient veiligheidsgordels te dragen, ook de passagiers achterin. Het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden in Marokko is verboden (ook al doen veel Marokkaanse weggebruikers het). Er geldt geen maximum alcoholpromillage voor automobilisten in Marokko, maar toch is het raadzaam niet te drinken voordat je gaat autorijden. Als de politie je stopt en je blijkt gedronken te hebben, is er een kans dat je direct in de gevangenis beland. Het is verplicht een gevarendriehoek in de je auto te hebben liggen, voor het geval dat je pech krijgt.
Wees extra alert als je ‘s nachts gaat autorijden in Marokko – misschien kun je het beter niet doen. Je moet dan oppassen voor overstekende dieren, paardenkarren en onverlichte scooters en fietsers. Hou verder rekening met grote verkeersdrukte in de steden. Als je in het oude centrum van bijvoorbeeld Marrakech of Fez moet zijn, kun je je auto beter aan de rand parkeren en met een taxi of bus verder gaan. De smalle straatjes in de medina’s zijn niet geschikt voor auto’s.
Ook zijn Marokkaanse automobilisten fervente toeteraars. Je wordt soms horendol van het getoeter om je heen, maar laat je niet gek maken. Concentreer je op het autorijden. Marokkanen toeteren nou eenmaal veel en vaak, bijvoorbeeld omdat je voor een rood stoplicht stopt. Of omdat je wacht voor een rood stoplicht dat binnenkort op groen zal springen. Soms toeteren ze gewoon als een gebaar van vriendelijkheid.
Tolwegen in Marokko
Een deel van de snelwegen in Marokko zijn tolwegen, maar de tol is gelukkig een stuk goedkoper dan in Europa. Je betaalt bijvoorbeeld tol op de snelweg A1 van Casablanca via Rabat naar Tanger en op de A7 van Casablanca naar Marrakesh. Je betaalt bij tolpoortjes op de snelweg. Je kunt betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Het beheer van de tolwegen is in handen van de overheidsmaatschappij Autoroutes du Maroc: www.adm.co.ma
Tanken in Marokko
In heel Marokko zijn tankstations te vinden, al is het aantal verkooppunten schaars in het zuiden bij de Sahara-woestijn. Het is raadzaam je tank te volledig vullen als je buiten de steden en bewoonde gebieden gaat rijden, zodat je niet met een tekort aan brandstof komt te zitten. Neem ook een jerrycan met reservebrandstof mee als je dunbevolkt gebied opzoekt.
Tankstations in Marokko vind je van internationaal bekende merken als Shell, Total, BP en Esso. Ook kun je tanken bij benzinestations van het Saoedische bedrijf Petromin en het Marokkaanse oliebedrijf Afriquia (www.afriquia.ma). Het wordt afgeraden om te tanken bij lokale tankstations omdat de brandstof verontreinigd zou kunnen zijn. De grotere tankstations hebben wc’s, een winkel met levensmiddelen en een cafetaria en zijn vaak 24 uur per dag open. Reizigers zijn te spreken over het Oasis Café van Afriquia.
Bij veel tankstations is geen sprake van zelfbediening, maar er komt een medewerker naar je toe die je tank gaat vullen. Je vertelt welke soort brandstof je wilt hebben en voor hoeveel dirham. Loodvrije Euro 95 staat in Marokko bekend als sans plomb 95. Diesel, dat goedkoper is, heet diesel, gasoil of gazole. Daarnaast heb je bij sommige benzinestations super sans plomb 98, dat gelijkstaat aan loodvrije Euro 98.
Bij de tankstations van de bekende merken kun je je creditcard gebruiken, bij de kleinere moet je met contant geld betalen. Het geven van een kleine fooi is optioneel – standaard is dat 2 dirham.
Autorijden in Marokko: nog meer handige tips
Lees hieronder verder voor nog meer tips en inspiratie voor je vakantie in Marokko:
Tips voor het huren van een auto in Marokko
Het huren van een Marokko is goed te doen, als je er tenminste niet voor terugdeinst om te gaan autorijden in het land. Het huren van een auto is de ideale manier om afgelegen streken te bereiken. Lees hier meer over het huren van een auto in Marokko
Reizen met de auto naar Marokko
Vanuit Nederland kun je met de auto naar Marokko reizen. Vanuit het zuiden van Spanje varen het hele jaar veerboten over de Straat van Gibraltar naar steden in het noorden van Marokko. Er zijn verschillende veerdiensten die de overtocht verzorgen. Lees hier meer over reizen met de auto naar Marokko
Tips voor een vakantie in Marrakech
Marrakech is de meest bedwelmende stad van Marokko, die bekendstaat om zijn souks, specerijen, slangenbezweerders en verborgen paleizen. De in betoverend zalmroze geschilderde Red City is al eeuwenlang een levendige marktplaats waar Berbers, Marokkanen, buitenlanders en handelaren uit de hele wereld bij elkaar komen. Lees hier meer over een vakantie in Marrakech
Tips voor een vakantie in Casablanca
Veel toeristen laten Casablanca links liggen tijdens hun vakantie in Marokko. Ze kiezen eerder voor het legendarische Marrakech, de oude koningsstad Fez, het Atlasgebergte of de verleidelijke uitgestrektheid van de Sahara. Maar met het overslaan van de grootste stad van het land mis je ook een deel van het ‘echte’ hedendaagse Marokko. Lees hier meer over een vakantie in Casablanca
Tips voor een vakantie in Fez (Fès)
Fez is een van de oudste koningssteden van Marokko, de culturele en spirituele hoofdstad van het land die vol staat met paleizen, musea en moskeeën. Beroemd om Fez el-Bali, de eeuwenoude medina met ruim 9000 smalle straatjes en steegjes waar je dagenlang in kunt ronddolen. Lees hier meer over een vakantie in Fez
Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/nilaya; Afriquia.