Vakantie in Rabat, Marokko

Een vakantie in Rabat beleef je in een van de beschaafdste steden van Marokko. Deze kalme plek aan de Atlantische Oceaan ademt in alles de sfeer uit van een hoofdstad, met brede lanen, tuinen, ministeries en ambassades. Rabat is het politieke centrum van Marokko en de thuisbasis van koning Mohammed VI. Door die aanwezigheid van vele bureaucraten heeft de stad daarom ook wel een saai imago onder reizigers, die liever kiezen voor de exotische uitstraling van steden als Fez en Marrakech.

Rabat mag dan een onbekende stad zijn met een laag profiel en weinig toeristen, dat wil niet zeggen dat je deze plek moet veronachtzamen tijdens je vakantie in Marokko. Rabat heeft genoeg bezienswaardigheden en aantrekkingskracht om er een paar dagen door te brengen. Veel dingen waar andere Marokkaanse steden in uitblinken, heeft Rabat namelijk óók. Je vindt er eeuwenoude monumenten, musea, historische gebouwen en een medina waar je ongestoord kunt rondlopen zonder dat je koopwaar of een gids krijgt aangesmeerd.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Rabat?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Rabat

De geschiedenis van Rabat gaat dan ook terug tot de 12e eeuw, toen op deze plek een fort werd gesticht. In de 17e eeuw kwamen er moslims uit Spanje, die de stad met een Andalusisch sausje hebben overgoten. In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat en ook na de onafhankelijkheid in 1956 bleef de stad de nationale residentie. De laatste tientallen jaren is de stad flink uitgebreid met nieuwe wijken, zoals de rijke en modieuze wijk Agdal.

Veel reizigers houden van Rabat nadat ze er een paar dagen vakantie hebben gevierd, verleid door de reinheid en het gemak waarmee je je kunt verplaatsen. De trottoirs zijn breed, de chauffeurs van de petit-taxi’s zijn vriendelijk en er rijdt een nieuwe tram voor efficiënt openbaar vervoer. Het centrum is compact genoeg om alles te voet af te leggen. Daar bovenop komt de Europese uitstraling, met cafés langs de straten, een selectie van verfijnde restaurants en de mix van talen die je hoort in de stad. Vanuit Casablanca ben je met de trein in ruim een uur in Rabat – er staat dus niks in de weg om wat tijd te besteden in deze vergeten parel van Marokko.

Bezienswaardigheden in Rabat

Kasba van de Oudaya’s

De Kasba van de Oudaya’s is een van de populairste bezienswaardigheden van Rabat. Deze ommuurde citadel uit de 12e eeuw aan de monding van de Bou Regreg-rivier vormde het begin van de stad. Het is gebouwd als verdedigingswerk door de Almohaden, een Berberse moslimdynastie. De Arabische naam is ribat, waar Rabat zijn naam aan heeft ontleend.

Rabat kasbah

Binnen de vestingmuren vind je kronkelende straatjes met wit-blauw geverfde huizen, gebouwd door moslims die in de 17e eeuw wegvluchtten uit het Spaanse Andalusië. Mis in de kasba niet de Rue el Jamma, waar de oudste moskee van Rabat te vinden is (gebouwd in 1150). Aan het eind van deze straat heb je een uitkijkpunt waar je de Atlantische Oceaan en de aangrenzende stad Salé kunt bewonderen. Een enorme en imposante sierpoort (de Bab Oudaia) vormt de entree tot de citadel. Negeer de gidsen die vertellen dat je toegang moet betalen om door de poort te lopen.

Wil je meer weten van de bezienswaardigheden van Rabat?
Boek hier een stadswandeling met een lokale gids door Rabat

Hassantoren

De Hassantoren ten oosten van de medina is een van de symbolen van Rabat. De vierkante zandstenen toren zou de grootste minaret ter wereld moeten worden, maar dat is er nooit van gekomen. De Arabische sultan Yaqub al-Mansur liet de toren bouwen in 1195, maar na zijn dood in 1199 werd abrupt met de bouw gestopt. De Hassantoren bereikte een hoogte van 44 meter, terwijl een hoogte van 86 meter voor ogen stond. Naast de toren zou de destijds grootste moskee van de wereld moeten verrijzen, met ruimte voor 20.000 gelovigen. Die is er om begrijpelijke redenen ook nooit gekomen. Je ziet nog wel het begin van zo’n 200 zuilen die de indrukwekkende moskee hadden moeten dragen. De Hassantoren is in 2016 en 2017 gerestaureerd en bevindt zich tegenover het mausoleum van Mohammed V. Adres: Boulevard Mohamed Lyazidi, Rabat, Marokko.

Mausoleum van Mohammed V

Tegenover de Hassantoren staat het Mausoleum van Mohammed V (1909-1961), eerst sultan en na de onafhankelijkheid de eerste koning van Marokko. Het mausoleum staat op de plek waar Mohammed vele duizenden Marokkanen toesprak nadat hij uit ballingschap in Madagascar was teruggekeerd. Het bouwwerk wordt beschouwd als een meesterwerk van de moderne Alouite-dynastiearchitectuur. De schijnbaar eenvoudige buitenkant van witte muren en een groene dakpannen staat in schril contrast met het uitbundige interieur (groen is trouwens de traditionele kleur van de islam). De weelderige grafkamer is prachtig versierd, met mozaïeken tegels op de muren rond de grote marmeren tombe. Het mausoleum is voltooid in 1971. Koning Hassan II van Marokko is hier ook bijgezet na zijn dood in 1999. Je mag het mausoleum bezoeken, maar je moet wel respectvolle kleding dragen.

Necropolis van Chellah

In een zuidelijke buitenwijk van Rabat ligt de ruïnestad Chellah, waar door de eeuwen heen verschillende volkeren hun sporen hebben nagelaten. Al lang geleden stichtten de Feniciërs en Carthagers hier een handelsstad aan de monding van de Bou Regreg-rivier. Vanaf 40 na Christus bloeide de nederzetting op met de komst van de Romeinen. Zij doopten de stad tot Sala Colonia en bleven er tot in de 5e eeuw de baas.

Rabat Chellah

Vanaf de 7e eeuw settelden islamitische Arabieren zich op deze plek, totdat ze Chellah weer verlieten in 1154. Vanaf de 13e eeuw veranderden de Meriniden (een Berberse moslimdynastie) de voormalige stad in een necropolis en werden er koninklijke vorsten begraven.

Rabat Chellah poort

Uit de verschillende periodes vind je nog overblijfselen binnen de ommuurde stad. Uit de Romeinse tijd zijn resten gevonden van een forum, een bad en een tempel. Het meest zichtbaar uit de islamitische tijd is een stenen minaret die nog overeind staat. De ruïnes zijn overwoekerd met planten, fruitbomen en braamstruiken, en dat maakt de ruïnestad een magische plek. Ook is er een kolonie ooievaars die van Chellah zijn thuisbasis heeft gemaakt. Je betreedt de ruïnestad via een grote gerenoveerde poort uit 1339. De necropolis van Chellah ligt 2 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Rabat.

Praktische tips voor een vakantie in Rabat

Reizen naar Rabat

Voor een vakantie kun je makkelijk naar Rabat reizen. Rabat heeft een eigen internationale luchthaven, Rabat–Salé Airport (RBA). Het vliegveld ligt ongeveer 8 kilometer ten noordoosten van het centrum van de hoofdstad. Vanuit Nederland gaan er echter geen rechtstreekse vluchten naar Rabat.

Je kunt vanaf Amsterdam Schiphol wel een directe vlucht nemen naar Casablanca en daar de trein nemen naar Rabat. Elk half uur rijdt er een trein vanaf station Casa-Voyageurs en de treinrit duurt ongeveer 1 uur en 7 minuten. Vanaf luchthaven Charleroi nabij Brussel vliegen TUI Fly Belgium en Ryanair wel rechtstreeks naar Rabat, een vlucht van ruim 3 uur.

Voor meer informatie over een vakantie in Rabat kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitrabat.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 mei 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Rabat, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Shutterstock.com; Flickr.com/Luiz Barucke; Flickr.com/cliff williams; Flickr.com/Christopher Rose.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam