Wat te doen in Merzouga, Marokko: 10 tips!

Merzouga wat te doenMerzouga is een stoffig woestijnstadje met dadelpalmen in het oosten van Marokko dat bekendstaat als ‘de toegangspoort’ tot de Sahara. Merzouga ligt aan de rand van de uitgestrekte Erg Chebbi-woestijn, met door de wind gevormde zandduinen die tot 150 meter hoog kunnen worden. Als je een romantisch beeld hebt van de Sahara, moet je hier zijn!

De silhouetten van stoeten kamelen tegen de achtergrond van torenhoge zandduinen vormen fotogenieke taferelen. De glooiende duinen van de woestijn zijn de hele dag spectaculair, afgezet tegen de staalblauwe lucht. Maar vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het landschap adembenemend, met duinen die van goudkleurig veranderen in de tinten brons en oranje. Hier en daar liggen oases en afgelegen Berber tentenkampen waar de bewoners nog altijd vasthouden aan hun nomadische levensstijl. In Merzouga kun je je helemaal voorstellen hoe karavanen vroeger de woestijn doorkruisten, met geharde nomaden op de hobbelende rug van een kameel en een tulband om hun gezicht te beschermen tegen de brandende zon.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Merzouga?
Reserveer hier online een hotel of woestijnkamp in Merzouga

In dit toeristische stadje draait álles om de woestijn. Hier kom je voor een ritje op een kameel en een onvergetelijke overnachting onder de sterren. Merzouga is de perfecte uitvalsbasis om het mooie Marokkaanse woestijnlandschap te ontdekken, met hotels, restaurants en genoeg gidsen en kamelen die je op sleeptouw willen nemen. Vermijd de hete zomers als de temperatuur de 45°C kan aantikken, maar de rest van het jaar liggen de indrukwekkende gouden zandduinen op je te wachten. Hier vind je 10 tips wat te doen in Merzouga!

Maak een kameelrit door de woestijn

Er zijn talloze manieren om de woestijn te ontdekken vanuit Merzouga. Populair is het maken van een kamelentocht door de hoge zandduinen. Voor een paar uur voel je je een nomade, zoals die vroeger met kamelenkaravaans de uitgestrekte Sahara doorkruisten. De beste tijd is om eind van de middag te vertrekken, zodat je kunt genieten van de zonsondergang. Het is een magische ervaring wanneer de laagstaande zon de zandduinen van kleur doet veranderen, van goudtinten naar oranje en rood.

Merzouga kamelentocht

Dit levert spectaculaire foto’s op die zeker je likes op Instagram zullen opkrikken! Een ritje met een kameel duurt zo’n 2 uur en er zijn talloze tour operators in Merzouga die deze ervaring aanbieden in de Erg Chebbi-woestijn. Heel duur zijn deze tripjes niet. In het begin voelt het wat ongemakkelijk om op de hoge rug van een kameel te zitten. Na een tijdje begint het te wennen, al zal je misschien wat pijn voelen aan je kont. Het spectaculaire uitzicht op de hoge zandduinen maakt dit meer dan goed!

Ontdek de fascinerende duinen van de Erg Chebbi-woestijn
Boek hier een kamelentocht met overnachting in Merzouga

Ga overnachten in de woestijn

Een kamelentocht kun je combineren met een overnachting in de woestijn – een must als je wat bijzonders wilt doen in Merzouga. Na de zonsondergang hobbel je met een kameel naar een woestijnkamp dat voor je gevoel ergens in the middle of nowhere ligt. Je wordt ontvangen met een kopje muntthee, gevolgd door een maaltijd. In het aardedonker loop je naar buiten om sterren te kijken.

Merzouga woestijnkamp

Dan voel je ook de nachtelijke kou, en ben je blij dat je kunt slapen in een nomadische Berbertent met meerdere dekens. Sommige woestijnkampen rondom Merzouga zijn luxe ingericht. Tenten hebben houten meubels, comfortabele bedden en een eigen badkamer met normale zit-wc.

Merzouga tentenkamp

Zorg dat je de wekker zet om bij de dageraad naar de top van de dichtstbijzijnde zandduin te klimmen. De zonsopkomst is misschien wel de mooiste die je tijdens je leven zal meemaken, terwijl de lucht voelt opwarmen. Sterk aan met een ontbijt en klauter weer op de rug van je kameel voor de terugtocht naar Merzouga!

Ervaar het leven van de nomaden in de Sahara
Boek hier een overnachting in een luxe woestijnkamp

Bedwing de woestijn met een quad

Voor een adrenalinekick bedwing je de zandduinen met een quad of een buggy. Je scheurt kriskras door de Erg Chebbi-woestijn terwijl je een spoor van opwaaiend stuifzand achter je laat. Ondertussen geniet je van het schilderachtige uitzicht met niemand in de buurt. In Merzouga zijn verschillende tour operators die deze off-road ervaringen aanbieden.

Merzouga quad

Een quad is volledig automatisch en gemakkelijk te besturen. Rijervaring en een rijbewijs zijn niet nodig, maar je krijgt vooraf wel een veiligheidsinstructie. Ben je niet zo van het motorische geronk? Dan is sandboarden in de woestijn een stiller alternatief. Probeer maar eens in balans te blijven als je van een board van de duinen glijdt. In Merzouga zijn winkels en tenten waar je een board kunt huren.

Oasemeer Lac Dayet Srij

Een paar kilometer ten westen van Merzouga ligt het kleine oasemeertje Lac Dayet Srij. Het is een tijdelijk meertje, want van mei tot en met november valt het droog (of eerder als het weinig heeft geregend in de winter). Met de herfstregens komt het meertje weer blank te staan. Aan de oevers van het meer landen dan vele soorten trekvogels, waaronder ooievaars, strandlopers, leeuweriken en kwikstaarten.

Merzouga oasemeer

Als je geluk hebt, kun je hier zelfs flamingo’s spotten. Midden in de woestijn, wie had dat gedacht? Vooral in maart en april is de kans aanwezig dat er een kolonie flamingo’s neerstrijkt. Ook zijn er kuddes kamelen die zich aan de rand van het meertje verzamelen om zich te verfrissen in het koele water. Bovendien is landschap fotogeniek, met de omliggende zandduinen die reflecteren in het blauw van het water. Lac Dayet Srij is ongeveer 45 minuten wandelen vanuit Merzouga.

Morocco National 4×4 Auto Museum

Niet alles is zand in Merzouga, want het dorp heeft ook enkele bezienswaardigheden. Aan de zuidelijke rand van het dorp kun je een bezoek brengen aan het Morocco National 4×4 Auto Museum. In dit kleine museum zie je four wheel drive auto’s en voertuigen die gebruikt worden om door de woestijn te kunnen rijden. De verzameling omvat onder meer Jeeps, Land Rovers, Toyota’s en Marokkaanse legervoertuigen. Ook zie je de 4WD die de Marokkaanse koning heeft gebruikt tijdens zijn tochten door de duinen. Alle auto’s staan gerangschikt volgens model en bouwjaar en de toegang is gratis.

Merzouga museum

Beklim Gran Duna de Merzouga

Aan de oostkant van het dorp springt één grote zandduin eruit: de Gran Duna de Merzouga. Dit is een van de duinen in de Erg Chebbi-woestijn die wel 150 meter hoog kan worden. Deze zandduin staat ook wel bekend als Lala Merzouga, waarbij ‘lala’ staat voor respect. Van het centrum van Merzouga kun je in zo’n 1 tot 1½  uur naar de top van de duin klimmen. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over de woestijn, waarbij je zo’n 45 kilometer verderop Algerije ziet liggen.

Grand Dune in Merzouga

Aan de andere kant zie je Merzouga en het zuidelijker gelegen dorp Khamlia. Hou er rekening mee dat ploegen door het zand best zwaar is, dus neem voldoende water mee en vermijd het midden van de dag vanwege de felle zon. Ook kun je het beste iets op je hoofd dragen, zoals een pet, een bandana of een tulband. Mocht je niet alleen willen, dan is er ter plekke altijd wel een gids te regelen om de 3½ kilometer naar de Grand Duna de Merzouga te overbruggen.

Gnawa-gemeenschap in Khamlia

Khamlia is een klein dorp 7 kilometer ten zuiden van Merzouga dat bekendstaat om de ‘Zwarte Berbers’: de Gnawa (of Gnaoua). Hier wonen honderden afstammelingen van slaven die eeuwen geleden vanuit landen als Soedan, Mali en Niger naar Marokko zijn gebracht. Gnawa is een Berberse verbastering van het woord ‘slaaf’. Extra bijzonder is dat dit volk nog steeds vasthoudt aan zijn traditionele dans en muziek.

Merzouga Khamlia

Tijdens de barre tocht door de woestijn zorgde ritmisch gezang en het gerinkel van kettingen voor een kalmerende werking, waar ze hun muzikale inspiratie vandaan haalden. De muzikale tradities werden van vader op zoon overgedragen naar de volgende generaties.

Hierdoor maken de huidige bewoners nog steeds hun ritmische Gnawa-muziek, gekleed in witte gewaden en met muziekinstrumenten die gemaakt zijn van geitenhuid en het hout van de tamariskboom uit de woestijn. Probeer een uitvoering bij te wonen als je in Merzouga bent. Khamlia is sinds 2004 met een weg verbonden met Merzouga en sindsdien ontdekken steeds meer toeristen dit fascinerende dorp.

Trek de woestijn in met een 4×4

Heb je weinig tijd en wil je toch zoveel mogelijk van de woestijn zien, dan kun je de kameel inruilen voor een robuuste terreinwagen. Je kunt kiezen voor een dagtrip of een meerdaagse tour waarbij je met een 4×4 Jeep (met chauffeur) door de glooiende zandduinen crost. Tijdens zo’n tour ontdek je alle hoogtepunten van de Erg Chebbi-woestijn, zoals het oasemeertje Lac Dayet Srij. Een tussenstop bij een nomadische Berberfamilie is altijd een vast onderdeel van zo’n tour. Je drinkt een kopje thee en leert meer over het leven in de woestijn. Een woestijntour kun je boeken vanuit Merzouga, maar ook vanuit Marrakech of Fez.

Merzouga jeep

Kijk naar de sterren in de woestijn

Er is geen betere plek om naar de sterren te kijken dan in de woestijn. Zodra de nacht als een donkere sluier over het zand is gevleid, zie je miljoenen (of miljarden?) lichtjes blinken aan de hemel. Door het ontbreken van lichtvervuiling is de Melkweg ongelooflijk helder en zie je makkelijk de Poolster en de sterrenbeelden Kleine Beer en Grote Beer.

Merzouga sterrenhemel

Met een telescoop kun je de sterren en planeten makkelijker onderscheiden en inzoomen op de maan en eventuele vallende meteorieten of sterren (dan mag je meteen een wens doen). Morocco Desert Stargazing biedt dit soort trips in de woestijn bij Merzouga, op de plek ‘waar de lucht de aarde ontmoet’. Je slaapt in een Astro Camp en je krijgt ook nog eens uitleg over het sterrenstelsel en de betekenis van astronomie in de nomadische stammencultuur. Uiteraard mag je zelf door een 200 mm telescoop turen. Website: www.moroccodesertstargazing.com

Shoppen in de lokale markt van Rissani

Als je meer tijd hebt kun je een uitstapje maken naar Rissani, ongeveer 42 kilometer ten noorden van Merzouga. Het stadje heeft een eeuwenoude geschiedenis, want tussen de 14e en 18e eeuw was het een beroemde woestijnhoofdstad die floreerde dankzij de handel in goud en slaven. De grote trekpleister is echter de kleurrijke souk, waarvan de wortels teruggaan tot de 8e eeuw.

Merzouga Rissani

Kooplieden en handelaren uit de hele omgeving komen hier bij elkaar om hun waren aan de man te brengen. Kraampjes in de overdekte steegjes verkopen kruiden en dadels, maar ook allerhande levensmiddelen, kleding en huishoudelijke artikelen. Daarnaast is er een plek waar ezels en vee van eigenaar verwisselen. De souk van Rissani is niet heel groot, maar wel een van de meest authentieke van Marokko. De traditionele markt is het drukste op dinsdag, donderdag en zondag.

Wat te doen in Merzouga: praktische tips

Overnachten in Merzouga

Na de eerste lichting backpackers en avonturiers ontdekken ook steeds meer andere reizigers de charme van de woestijn bij Merzouga. In het stadje is dan ook steeds meer accommodatie te vinden, van hotels tot goedkope auberges en guesthouses. Voor de beste woestijnervaring moet je zeker een keer overnachten in een woestijnkamp, met een privétent die behoorlijk luxe kan zijn.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Merzouga?
Reserveer hier een hotel of woestijnkamp in Merzouga, tegen de laagste prijzen

In de omgeving van Merzouga zijn tientallen van deze desert camps te vinden. Je bereikt een woestijnkamp per terreinwagen of een kameelrit van 2 uur. De beste tijd voor een bezoek aan Merzouga is de lente (van maart tot en met mei) en de herfst (september en oktober). In het hoogseizoen kun je accommodatie het beste vooraf reserveren. In de zomermaanden is het snikheet, terwijl in de winter sommige woestijnkampen gesloten zijn.

Sahara Majestic Luxury Camp

Een van de beste plekken is het Sahara Majestic Luxury Camp dat overspoeld wordt door positieve reviews. Hier verblijf je in een kleinschalig tentenkamp aan de rand van de Sahara, met 10 privétenten en een grotere tent waar je kunt dineren met uitzicht op de zandduinen. ‘s Avonds staat je vermaak te wachten met Berberse drums, zang en dans. Er is zelfs een klein zwembad. De sfeer is ontspannen en het vriendelijke personeel staat bekend om zijn gastvrijheid. Bij een overnachting wordt je in Merzouga opgehaald met een kameel of 4×4. Dit resort is populair bij stelletjes. ► Boek een overnachting in Sahara Majestic Luxury Camp vanaf € 95

Merzouga Sahara Majestic Luxury Camp

Riad Chebbi Hotel

In Merzouga zelf is Riad Chebbi een aanrader, gelegen aan de hoofdweg aan de zuidkant van het stadje. Het is een luxe en schoon 5-sterrenhotel met restaurant, buitenzwembad en uitzicht op de woestijn. De kamers zijn ingericht met Berberse tapijten en ontwerpen. Het hotel heeft ook een tentenkamp als je een nachtje in de woestijn wil slapen. Op aanvraag kun je gebruikmaken van een luchthavenshuttle. ► Boek een overnachting in Riad Chebbi vanaf € 95

Eten en drinken in Merzouga

Veel reizigers genieten van hun maaltijd in een woestijnkamp, die ter plekke door een kok wordt bereid (soms op een vuurtje in het zand). Veel andere keus heb je niet, want je kunt niet zelf door de woestijn trekken om een andere eetgelegenheid op te zoeken.

Merzouga vuurtje

In het stadje Merzouga heb je wel de keuze uit verschillende restaurants, cafés en fastfoodtenten. Een bekend adres met goede beoordelingen is Fatima, een klein familierestaurant dat al meer dan 15 jaar bestaat. Het menu wordt gedomineerd door de traditionele Marokkaanse keuken, maar er staan ook enkele internationale gerechten op de kaart.

De lokale keuken in de woestijn rond Merzouga staat bekend als verfijnd, ook al valt er weinig te halen uit de natuur. Voorouderlijke recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Brood vormt altijd een belangrijk onderdeel. Het wordt gegeten bij het ontbijt en later op de dag bij tajine, traditionele Marokkaanse stoofschotels met gekruid lamsvlees, schapenvlees of kip. Berberse families zijn een meester in het maken van de lekkerste tajine.

Merzouga thee

Alledaagse maaltijden bestaan vaak uit ​​soepen en purees, gemaakt van gerst, rapen, griesmeel of zelfs kikkererwten en spliterwten. Medfouna is brood gevuld met een mengsel van vlees, hardgekookte eieren, amandelen, uien en kruiden. Een glaasje thee is natuurlijk het bekendste drankje in Merzouga. Overal wordt je ermee verwelkomd.

Reizen naar Merzouga

Merzouga ligt in het zuidoosten van Marokko, niet ver van de grens van Algerije. De dichtstbijzijnde luchthaven is in Errachidia, zo’n 2 uur rijden ten noorden van het dorp. Dit is een klein vliegveld waar alleen een paar binnenlandse vluchten naartoe gaan. Royal Air Maroc vliegt dagelijks van Casablanca naar Errachidia (een vlucht van 1 uur).

Vanuit Nederland kun je een directe vlucht nemen naar Marrakech. Hier vandaan rijden bussen naar Merzouga, maar het is een lange rit. Bij vertrek vanuit Marrakech ben je ongeveer 12 uur onderweg. Je kunt dan beter een tussenstop maken in de exotische woestijnstad Ouarzazate (een busrit van 4½ uur). Vanuit het noorden van Marokko kun je de bus nemen van Meknes naar Merzouga (8½ uur). Voor de dienstregeling kun je kijken op de websites van busmaatschappijen Supratours (www.supratours.ma) en CTM (www.ctm.ma).

Merzouga weg

Wil je het jezelf gemakkelijk maken, boek dan een georganiseerde tour naar Merzouga vanuit Marrakech. Daarbij maak je meteen een uitstapje naar de woestijn, met overnachting. Als alternatief kun je in Marokko een auto huren en zelf naar Merzouga rijden.

Voor meer informatie over wat te doen in Merzouga kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau van de provincie Drâa-Tafilalet: www.visitdraatafilalet.com

Voor het laatst bijgewerkt op 20 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Merzouga, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam