De 10 beste bezienswaardigheden in Soedan

Voor verreweg het grootste deel van Soedan geldt geen negatief reisadvies meer, dus steeds meer reizigers durven het aan om dit enorme Afrikaanse land te ontdekken. Aan schitterende bezienswaardigheden is geen gebrek in dit land, dat net als het noordelijke Egypte het domein was van eeuwenoude beschavingen.

Je kunt er ronddwalen tussen tempels, piramides en monumenten uit de oudheid, zonder de massa’s toeristen die je gewend bent in veel andere landen met zo’n rijke geschiedenis. De Rode Zee is een trekpleister van formaat en ook heeft Soedan prachtige natuur en enkele nationale parken. In de hoofdstad Khartoem kun je musea en markten bezoeken en getuige zijn van de zingende en dansende derwisjen. Wil je een rondreis maken door dit fascinerende land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Soedan!

Piramides van Meroë

Bij piramides denk je meteen aan Egypte, maar ook in Soedan wisten ze eeuwen geleden deze markante bouwwerken uit de grond te stampen. In de zandduinen van de Nubische woestijn bij de oude stad Meroë werden tussen de 8e en 4e eeuw voor Christus zo’n 200 piramides gebouwd. Deze piramides zijn kleiner en steiler dan de Egyptische tegenhangers, maar minstens even indrukwekkend en ook gemaakt van bakstenen.

Meroë was ooit de belangrijkste stad van het koninkrijk Kush. In de oudheid was dit een enorm welvarend. bruisend en dichtbevolkt gebied dat werd geregeerd door de Nubische koningen, die ook wel als de ‘zwarte farao’s’ bekend stonden. Net als in Egypte werden koningen en koninginnen in de piramides begraven. Naast de piramides zijn er overblijfselen van tempels en woonhuizen te vinden. De archeologische vindplaats van Meroë staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De piramides van Meroë liggen ten noordoosten van de hoofdstad Khartoem, langs een weg die pikant genoeg werd aangelegd door Osama bin Laden. Dit is een van de populairste bezienswaardigheden van Soedan, maar toch bestaat er een kans dat je de piramides helemaal voor jezelf hebt. In de buurt is wat accommodatie waar je kunt overnachten.

Djebel Barkal

Soedan heeft zijn eigen versie van de Tafelberg, die bekendstaat als Djebel Barkal (Gebel Barkal). In het Arabisch betekent dit letterlijk ‘heilige berg’. Zowel de Egyptenaren als de Nubiërs geloofden dat Amon (de god van de goden) bovenop deze platte 98 meter hoge berg woonde. Rondom de heilige berg bouwden ze piramides, tempels, paleizen, grafheuvels en standbeelden. Het hele gebied strekt zich 60 kilometer uit in de Nijlvallei en is in 2003 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De statige piramides zijn in verval geraakt sinds het einde van het Kush-koninkrijk in de 4e eeuw na Christus. De tempels zijn veranderd in ruïnes, gedeeltelijk begraven onder het zand. Vooral bij zonsopkomst en de zonsondergang is Djebel Barkal magisch om te zien, waardoor het goed te begrijpen is waarom de berg in de oudheid een belangrijke religieuze rol kreeg toebedeeld. Aan de voet van de berg liggen de ruïnes van tempels die gewijd zijn aan de god Amon. Djebel Barkal ligt op loopafstand van het dorp Karima, 450 kilometer ten noorden van Khartoem. Je kunt er overnachten in het Nubian Rest House.

Khartoem

De meeste reizigers beginnen hun Soedanese rondreis in de hoofdstad Khartoem, waar genoeg bezienswaardigheden zijn om een paar dagen door te brengen. Een topattractie is het Sudan National Museum (www.sudannationalmuseum.com), met kunstschatten uit de 6000 jaar oude geschiedenis van het land. Je ziet er stenen beelden en sarcofagen uit de tijd van de farao’s, maar ook objecten uit de christelijke en islamitische tijd.

Andere bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn de Arabische souks, het presidentiële paleis en de kamelenmarkt van de oude hoofdstad Omdurman. Het Khalifa House Museum belicht de moderne tijd, vanaf de Mahdi-opstand in 1881 waarmee Soedan zich afscheidde van Egypte. Khartoem is een vrij relaxte hoofdstad op de plek waar de Witte en de Blauwe Nijl samenkomen. Het is een smeltkroes van culturen waar je ook gewoon in een theehuis het alledaagse leven kunt observeren.

Dinder Nationaal Park

Soedan bestaat niet alleen uit droge en hete woestijn, maar er zijn ook enkele natuurreservaten. Het grootste en belangrijkste is Dinder National Park, gelegen in het zuidoosten van het land tegen de grens van Ethiopië. Het gebied bestaat uit uitgestrekte dorre grasvlaktes en bossen waar je verschillende wilde dieren kunt spotten, waaronder leeuwen, giraffen, luipaarden, cheeta’s, olifanten en koedoe’s.

Ook zijn er meer dan 160 vogelsoorten, waaronder pelikanen, ijsvogels en de prachtige grijze kroonkraan. Veel trekvogels rusten hier als ze tussen Europa en Afrika vliegen. Dinder Nationaal Park ligt 470 kilometer ten zuidoosten van Khartoem. Je kunt het reservaat bezoeken via een tour operator in Soedan.

Ceremonie bij het graf van Hamed el-Nid

Voor velen is de betoverende soefi-ceremonie bij het Graf van Hamed el-Nid in Omdurman het hoogtepunt tijdens hun rondreis in Soedan. Elke vrijdag rond 16.30 uur verzamelen zich honderden soefi’s rond de tombe van Hamed el-Nid, een prominente soefi-leider uit de 19e eeuw. De derwisjen, gekleed in kleurrijke gewaden, wervelen, zingen en dansen in een cirkel totdat ze in een soort trance raken.

Het tempo van het zingen en dansen gaat steeds verder omhoog waardoor ze in extase raken. Ze geloven dat ze daardoor de hemel kunnen bereiken en met God kunnen communiceren. Rond de cirkel klappen en zingen aanhangers mee, terwijl drummers voortdurend om trommels roffelen. Het ritueel staat bekend als dhikr en speelt een belangrijke rol in het soefisme, een mystieke traditie binnen de islam. Het is een indrukwekkende ceremonie die je zelf ook bijna in trance brengt. Bezoek het ritueel met een lokale gids, die je naar een plek brengt met goed uitzicht.

Duiken in de Rode Zee

In Egypte is het al een favoriete plek voor liefhebbers van stranden, snorkelen en duiken, maar ook in Soedan begint de Rode Zee steeds meer een toeristische trekpleister te worden. Vanaf de drukke havenstad Port Sudan kun je mee met een duiktrip om het kristalheldere water, het gevarieerde onderwaterleven en de prachtige koraalriffen van de Rode Zee te ontdekken.

Je kunt ook een duikexcursie maken naar de overblijfselen van Precontinent II, een onderwaterdorp dat de beroemde Franse onderzoeker en duiker Jacques-Yves Cousteau in de jaren ’60 voor de kust van Soedan had aangelegd. Dit was een poging om een omgeving te creëren waarin mensen konden wonen en leven op de zeebodem. In 1963 verbleven zes ‘aquanauten’ een maand lang in het Starfish House, gelegen op een diepte van 10 meter op de bodem van de Rode Zee. Een duiktrip kun je onder meer boeken bij Sudan Diving: www.sudan-diving.com

Musawwarat es-Sufra

Op ongeveer 180 kilometer ten noordoosten van Khartoem liggen de ruïnes van Musawwarat es-Sufra, een van de grootste tempelcomplexen in Soedan. Deze verbazingwekkende en raadselachtige ruïnes in het midden van de woestijn dateren uit de 3e eeuw voor Christus. Een van de grootste bouwwerken is de Leeuwentempel van Apedemak, met afbeeldingen van leeuwen en olifanten op de muren.

Een andere tempel, De Grote Omheining, is een doolhof van tempels, kamers, gangen en binnenplaatsen. Voor historici en archeologen is nog niet helemaal duidelijk wat het doel was van de tempels. Het zou een woestijnpaleis of religieus heiligdom kunnen zijn, maar ook een opleidingscentrum voor olifanten in de oudheid. Website: www.musawwarat.com

Suakin

Aan de Rode Zee vind je de oude havenstad Suakin, die vooral tijdens de middeleeuwen een enorme bloei doormaakte. Het was een belangrijke halteplaats voor islamitische pelgrims die van Noord-Afrika naar Mekka reisden en slaven werden hierheen gebracht om te worden verhandeld op de markten van Caïro en Jeddah. Veel moskeeën en historische gebouwen zijn uitgehouwen in koraalsteen, soms met een Ottomaans tintje toen de Turken hier de baas waren.

Suakin was ooit een eiland, maar is in 1880 door de aanleg van een dijk verbonden met het vasteland. Sinds 1920 raakte de koraalstad volledig in verval, onder meer door de afschaffing van de slavenhandel. Suakin is nu niet meer dan een verzameling ruïnes, al worden er pogingen gedaan de gebouwen te restaureren. Als toerist kun je een kaartje kopen om het schiereiland te bezoeken.

Tempel van Soleb

Als je vanuit Egypte naar Soedan reist, zal de Tempel van Soleb waarschijnlijk de eerste bezienswaardigheid zijn die je tegenkomt. Dit is een van de best bewaarde zandstenen tempels aan de Soedanese kant van de Nijl. Het werd in de 14e eeuw voor Christus gebouwd door Amenhotep III, de Egyptische farao die ons ook Luxor heeft nagelaten. De grote zuilen van de tempel werden herontdekt in 1844. Om er te komen, moet je in het dorp Wawa een boot regelen om de Nijl over te steken naar de westelijke oever.

Jebel Marra

Jebel Marra is een gedoofde vulkaan in de regio Darfur en de hoogste berg van Soedan, met een top van 3042 meter. Jebel Marra maakt deel uit van het Marrah-gebergte en ligt in een schitterend landschap met vulkanische meren, watervallen, kloven en kleine traditionele dorpjes. De laatste uitbarsting vond plaats in 1500 voor Christus, waarbij een gigantisch kratermeer ontstond. Het dunbevolkte gebied is geweldig voor activiteiten als wandelen en bergbeklimmen. Door de politieke instabiliteit en conflicten in de regio Darfur is dit echter een van de bezienswaardigheden die je nog even moet overslaan in Soedan.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Soedan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Strelkov73; Wikipedia; Flickr.com/Christopher Michel; Flickr.com/David Stanley.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam