Wat te doen in Tunis, Tunesië: 10 tips!

Tunis is een van de oudste steden in de Arabische wereld, een relaxte stad met verbluffende oude architectuur, wufte wijken en een exotische uitstraling. De hoofdstad van Tunesië heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, want de vermaarde havenstad Carthago stond eigenlijk aan de basis van deze nederzetting. In de loop der eeuwen heeft Tunis zich ontwikkeld tot een plek met vele gezichten. Je hebt de Maghreb-kant met de drukke straatjes en traditionele families, en de moderne ‘Franse’ kant met nette schone straten en restaurants waar wijn wordt geserveerd.

Tunis wordt vaak overgeslagen tijdens een vakantie in Tunesië, want het zou er vies, druk en chaotisch zijn. Met 2½ miljoen inwoners is het zeker een grote metropool, maar er is genoeg te doen en te zien om er één of twee dagen door te brengen. Je kunt er slenteren door de kronkelende straatjes van de medina en er een leuk souvenir op de kop tikken.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Tunis?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Tunis

Vergeet niet de wereldberoemde mozaïeken te bewonderen in het Bardo Museum en de Franse cafécultuur te beleven in het Europese deel van de stad. De ruïnestad Carthago ligt op een steenworp afstand. De Tunesische hoofdstad vormt de perfecte introductie tot de Noord-Afrikaanse regio. Ben je klaar voor een bezoek? Hier vind je 10 tips wat te doen in Tunis!

Bardo Museum

Een bezoek aan het Bardo Museum is een must als je in Tunis bent. Dit is het grootste en belangrijkste museum van Tunesië dat al in 1888 werd geopend. Het was destijds zelfs het eerste museum van Afrika. In zo’n 50 zalen zie je duizenden archeologische objecten die afkomstig zijn van opgravingen in het hele land. De vondsten bestrijken alle tijdperken en beschavingen uit de Tunesische geschiedenis, van de Grieken en Romeinen tot de Feniciërs en de Arabieren.

Het Bardo Museum is beroemd om de collectie Romeinse mozaïeken, die tot de grootste ter wereld behoort. Die sierden ooit de Romeinse villa’s in het land. Ook een topstuk is de Blauwe Koran uit de 9e eeuw, een van de bekendste werken van islamitische kalligrafie.

Kunst in Bardo Museum in Tunis

Het Bardo Museum is gehuisvest in een fraai paleis uit de 15e eeuw. In maart 2015 was het museum even wereldnieuws toen terroristen van Islamitische Staat een aanslag pleegden, waarbij 22 mensen omkwamen. Twee weken later ging het museum alweer open, maar dan zwaar beveiligd. Website: www.bardomuseum.tn

Skip wachtrijen voor het mooiste museum van Tunis
Boek hier een exclusieve rondleiding in het Bardo Museum

Dwaal door de medina

De medina is het historische hart van Tunis, een uitgestrekt labyrint van kronkelende steegjes en afbrokkelende gebouwen waar het overdag bruist van het leven. De medina is gebouwd in het jaar 698 door de Arabieren, waarmee ze basis legden voor de stad Tunis. In de medina vind je talloze souks met winkeltjes waar van alles en nog wordt verkocht, van aardewerk en specerijen tot koffers en waterpijpen. In de  Souk des Chéchias hebben de makers van traditionele Tunesische wollen hoeden al eeuwenlang hun atelier.

De medina is ook de thuisbasis van zo’n 700 monumenten, van paleizen, moskeeën tot mausolea en fonteinen. Om die reden staat de medina van Tunis sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is leuk om door de medina te (ver)dwalen, thee te drinken in een café en souvenirs te scoren in de souks (vergeet niet om af te dingen!). Het is wat minder toeristisch dan de souks in Marokko, maar alleen reizende vrouwen kunnen hier en daar wel gefluit en ‘complimenten’ verwachten. De hoofdingang staat bekend als Bab el Bhar, een stadspoort die het oude en nieuwe deel van Tunis van elkaar scheidt.

Wil je meer hoogtepunten ontdekken tijdens je bezoek aan Tunis?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in en rond Tunis

Zitouna-moskee

Alle wegen in de medina leiden naar de Zitouna-moskee (Al-Zaytuna-moskee). Dit is de grootste moskee van Tunesië die al in het jaar 732 is gebouwd, waarmee het een van de oudste moskeeën ter wereld is. Het staat ook bekend als ‘Moskee van de Olijfboom’, omdat er dichtbij een olijfboom was toen die werd gesticht. Het gebedshuis is door de eeuwen heen talloze keren gerestaureerd. De 160 zuilen zijn afkomstig uit de antieke stad Carthago.

Tunis moskee

Niet-moslims mogen de gebedsruimte niet betreden, maar bezoekers zijn wel vrij om over de rustige binnenplaats te dwalen en de architectuur te bewonderen. Ook mag je naar het dak, waar schitterende tegels te zien zijn. Dat is een van de beste plekken om een panoramische foto van de medina te maken. Adres: 30 Rue Jamaa Ez Zitouna, Tunis, Tunesië.

Tunis moskee binnenplaats

Carthago

Tunis is de perfecte uitvalsbasis voor een dagtrip naar Carthago, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Tunesië op een paar kilometer van de hoofdstad. De roemruchte havenstad werd zo’n 3000 jaar geleden gesticht door de Feniciërs. Na de verovering door de Romeinen was Carthago de derde stad van het Romeinse Rijk, na Rome en Alexandrië in Egypte. Tot de dag blijven de mythes en verhalen van Carthago fascineren, zoals van de Carthaagse generaal Hannibal. Met tientallen olifanten trok hij door de Alpen in zijn strijd tegen Rome.

In de huidige ruïnestad Carthago zie je de overblijfselen van dit ooit zo machtige Rijk. Uitgestrekt langs de baai vind je de restanten van een amfitheater, Romeinse baden, tempels en oude muren en poorten. Vanaf de heuvel Byrsa heb je een prachtig uitzicht over het gebied en de diepblauwe Middellandse Zee. Hier kun je ook een bezoek brengen aan het Carthago Museum, waar archeologische vondsten te zien zijn. Je kunt het ruïnecomplex bezoeken met een regionale trein of een excursie boeken.

Wil je een bezoek brengen aan de oude stad Carthago?
Boek hier een dagtrip naar Carthago vanuit Tunis

Kathedraal van Tunis

Tijdens de Franse koloniale periode ontstond Ville Nouvelle, ‘de nieuwe wijk’ van Tunis met rechte straten en Europese architectuur. Hier vind je de Kathedraal van Sint-Vincent-de-Paul, het grootste overgebleven gebouw uit de koloniale tijd. De katholieke kathedraal werd gebouwd tussen 1893 en 1897.

Tunis kathedraal

Wegens geldgebrek kwamen de torens er pas in 1910 bij. De imposante neo-romaanse gevel doet denken aan de Franse dominantie over het land. De kathedraal staat aan het Onafhankelijkheidsplein, tegenover de Franse ambassade. Adres: 53 Rue Mokhtar Attia, Tunis, Tunesië.

Sidi Bou Said

Een chique buitenwijk van Tunis is Sidi Bou Said, en van de meest pittoreske plekken van Tunesië. De wijk ligt op een steile klif en is behoorlijk fotogeniek, met de witte gebouwen tegen de achtergrond van de blauwe Middellandse Zee. Met de witgekalkte steegjes, smeedijzeren kozijnen en kleurrijke blauwe deuren heeft het schilderachtige kustplaatsje al decennialang een grote aantrekkingskracht onder schrijvers en kunstenaars.

Zo hebben de Duitse kunstenaars Paul Klee en August Macke en de Franse schrijver André Gide inspiratie opgedaan in het dorp. Sidi Bou Said kan in het hoogseizoen best druk zijn met toeristen, maar het is een heerlijke plek om er een paar uur door de rustige, autovrije straatjes te wandelen en van een cappuccino te genieten in het koffiehuis Café des Nattes. Ook onder de inwoners van Tunis is Sidi Bou Said een populaire plek voor een uitstapje.

Belvedere Park

Wil je wat ontspannends doen tijdens je bezoek aan Tunis? Parc du Belvédère is de perfecte plek om de stadsdrukte te ontvluchten en te ontspannen. Dit het grootste stadspark van de Tunesische hoofdstad, eind 19e eeuw aangelegd door de Fransen. Het park is rijk aan fonteinen en palm-, olijf- en vijgenbomen die op de heuvels groeien en schaduw bieden voor een rustgevende middag of het lezen van een goed boek.

Belvedere Park in Tunis

Aan de oostkant van het park bevindt zich het Museum voor Moderne Kunst (Musée National d’Art Moderne et Contemporain) (www.macam-tunis.tn), met topwerken van hedendaagse Tunesische kunstenaars. Als je wat wilt doen met kinderen, kun je er dierentuin bezoeken. De Tunis Zoo heeft meer dan 150 verschillende soorten dieren, waaronder leeuwen, Bengaalse tijgers, beren, witte neushoorns en verschillende soorten apen.

Kasbah-plein

Voor een vleugje recente geschiedenis moet je naar het Kasbah-plein (Place de la Kasbah). Op dit enorme monumentale plein vonden begin 2011 twee massale protesten plaats tegen de regering, die uiteindelijk de handdoek in de ring moest gooien.

De protestacties in Tunesië waren het begin van de Arabische Lente die zich als een olievlek over het noorden van Afrika en het Midden-Oosten verspreidde. Midden op het plein staat het Nationaal Monument en in de directe omgeving zijn moskeeën en verschillende regeringsgebouwen, waaronder het presidentiële paleis Dar El Bey.

Avenue Habib Bourguiba

Avenue Habib Bourguina is een afspiegeling van het moderne Tunesië, een brede straat met palmbomen die eerder aan de Champs-Élysées in Parijs doet denken dan aan de meestal rommelige straten van Afrika. Deze avenue, vernoemd naar de eerste president van Tunesië, is de hoofdstraat van de Franse wijk Ville Nouvelle. Je vindt hier cafés met terrassen waar je onder het genot van een espresso het leven in Tunis aan je voorbij kunt laten glijden. Of neem de lift naar de 10e verdieping van Hôtel Al Hana. Bovenop is een dakterras waar je een geweldig uitzicht hebt over Tunis.

La Goulette

Voor een verfrissende zeebries kun je naar de buitenwijk La Goulette, gelegen op een smalle strook land tussen de Golf van Tunis en de Middellandse Zee. Ooit was deze haven het bezit van de Spanjaarden en de Ottomanen, die er een fort en een citadel hebben achtergelaten. In de 19e eeuw was het een populair zomerresort en de thuisbasis van een aanzienlijke Joodse, Italiaanse en Maltese gemeenschap. Nu vind je er een moderne jachthaven en enkele van de beste visrestaurants van de stad. Je kunt La Goulette makkelijk bereiken met de metro.

Wat te doen in Tunis: praktische tips

Overnachten in Tunis

In het centrum van Tunis zijn verschillende hotels, appartementen en hostels waar je kunt verblijven, op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Een aanrader is Hotel Palais Bayram, een luxe 5-sterrenhotel op een steenworp afstand van de medina. Het boetiekhotel is gevestigd in een prachtig 18e eeuws gerenoveerd gebouw en heeft een theehuis, een restaurant, een hammam en een spa. Elke suite heeft een eigen inrichting, met veel historische details. ► Boek een overnachting in Hotel Palais Bayram vanaf € 109 per nacht

Zoek je voordelige accommodatie voor je verblijf in Tunis?
Reserveer hier een hotel of appartement in Tunis, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Tunis

Je kunt Tunis makkelijk bereiken vanuit Nederland. De Tunesische luchtvaartmaatschappij Tunisair vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Tunis. Dit is een vlucht van ongeveer 2 uur en 40 minuten. Je kunt Tunis ook in 5 tot 6 uur bereiken via een tussenstop. Een makkelijke overstapplek is Parijs. Vanaf de Franse hoofdstad vertrekken elke dag vier tot vijf vluchten naar Tunis, met Air France en Nouvel Air Tunisie.

Alle internationale vluchten komen aan op Aéroport de Tunis-Carthage (TUN). Deze internationale luchthaven ligt 8 kilometer ten noordoosten van Tunis. Voor het vervoer naar het centrum van de stad kun je de bus of de taxi nemen.

De bussen van vervoersbedrijf TUT vertrekken elke 15 minuten en de bussen van busmaatschappij SNT rijden elke 30 minuten naar het centrum. Buiten bij de aankomsthal is een taxistandplaats met gele taxi’s. Let er op dat de taxichauffeur de meter aanzet! Ga niet in zee met sjacheraars die je in de aankomsthal benaderen met een taxirit.

Regel vooraf een comfortabele transfer naar je hotel in Tunis
Boek hier een privétaxi van de luchthaven naar het centrum van Tunis

Eten en drinken in Tunis

Een van de beste restaurants in Tunis is Dar El Jeld (www.dareljeld.com), dat volgens sommigen zelfs het beste eten van heel Tunesië serveert. Alleen al vanwege de inrichting is het een bezoek waard. Het is gevestigd in een groot 18e eeuws herenhuis in het hart van de medina, met prachtige betegelde muren en Ottomaanse tapijten. Er is een binnenplaats en een dakterras met een ongeëvenaard uitzicht over de oude stad. Op de menukaart prijken vooral traditionele Tunesische gerechten, waaronder couscous met vis of lam en sappig gegrild kebabs. Een lokale specialiteit is sebnekhia (octopus met bonen en spinazie). Reserveren is essentieel voor dit restaurant.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Tunis, Tunesië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com; Shutterstock.com; Pixabay; Flickr.com/Michael Foley; Flickr.com/Kirk K.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam